5 obiceiuri negative, la fel de periculoase ca fumatul
©
Autor: Mancaș Mălina
Fumatul este un factor de risc extrem de grav pentru sănătate È™i creÈ™te riscul pentru numeroase boli. DeÈ™i statisticile arată că numărul fumătorilor s-a redus în ultima perioadă, se pare că este înlocuit sau completat cu alte obiceiuri, care cresc riscul de boli, ca sedentarismul sau stilul de viață izolat.
Iată care sunt cele mai importante 5 obiceiuri nesănătoase care ne afectează sănătatea și viața:
Un studiu publicat în jurnalul PloS One sugerează că singurătatea reduce speranÈ›a de viață direct proporÈ›ional cu echivalentului a 15 È›igări pe zi.
Conform unei meta-analize publicate în Journal of the National Cancer Institute, statul prelungit pe scaun creÈ™te riscul pentru diferite tipuri de cancer. Cercetările au inclus date de la 4 milioane de persoane È™i au fost axate pe timpul petrecut zilnic pe scaun comparat cu timpul petrecut făcând miÈ™care. Fiecare 2 ore de stat pe scaun cresc riscul de cancer de colon, endometrial, pulmonar, independent de stilul activ în restul zilei.
Conform altor studii anterioare, sedentarismul ne poate predispune la demență, numeroase boli cronice, poate afecta negativ sistemului cardiovascular și circumferința taliei, iar 4% dintre decesele la nivel mondial sunt cauzate de statul prelungit pe scaun.
Tulburările de somn sunt asociate cu dureri de spate, pot crește riscul de AVC, pot afecta densitatea osoasă și pot afecta sănătatea creierului.
Alege să fii informat despre alimentația sănătoasă și principiile unei diete echilibrate, cu ajutorul articolelor noastre.
Sursa: Science Alert
Cum te afectează fumatul și care sunt avantajele renunțării la fumat? Află din infografic.
Iată care sunt cele mai importante 5 obiceiuri nesănătoase care ne afectează sănătatea și viața:
Singurătatea
Excesul reÈ›elelor de socializare È™i reducerea relaÈ›iilor interpersonale duc la intensificarea sentimentelor È™i a perioadelor de singurătate, făcând din acest efect o epidemie gloablă, care ar putea fi chiar fatală.Conform cercetărilor, singurătatea afectează longevitatea, imunitatea, creÈ™te riscul de boli cardiovasculare, tulburări mentale È™i este la fel de periculoasă ca obezitatea.
Un studiu publicat în jurnalul PloS One sugerează că singurătatea reduce speranÈ›a de viață direct proporÈ›ional cu echivalentului a 15 È›igări pe zi.
Sedentarismul
Cum ne afectează statul prelungit pe scaun?Conform unei meta-analize publicate în Journal of the National Cancer Institute, statul prelungit pe scaun creÈ™te riscul pentru diferite tipuri de cancer. Cercetările au inclus date de la 4 milioane de persoane È™i au fost axate pe timpul petrecut zilnic pe scaun comparat cu timpul petrecut făcând miÈ™care. Fiecare 2 ore de stat pe scaun cresc riscul de cancer de colon, endometrial, pulmonar, independent de stilul activ în restul zilei.
Conform altor studii anterioare, sedentarismul ne poate predispune la demență, numeroase boli cronice, poate afecta negativ sistemului cardiovascular și circumferința taliei, iar 4% dintre decesele la nivel mondial sunt cauzate de statul prelungit pe scaun.
Privarea de somn
Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) a numit privarea de somn o problemă de sănătate publică, iar conform Organizației Mondiale a Sănătății, somnul insuficient crește riscul de AVC, atac de cord la aceleași rate ca fumatul. Este considerat un factor de risc modificabil pentru bolile cardiovasculare, alături de fumat, sedentarism și dieta deficitară.Tulburările de somn sunt asociate cu dureri de spate, pot crește riscul de AVC, pot afecta densitatea osoasă și pot afecta sănătatea creierului.
Iată ce efecte are mai exact somnul insuficient, de cât somn avem nevoie È™i cum putem avea un somn odihnitor.
Bronzarea
Expunerea la radiaÈ›ii ultraviolete poate fi la fel de periculoasă ca fumatul. Un studiu publicat în jurnalul JAMA arată că radiaÈ›iile UV pot duce la apariÈ›ia mai multor cancere de piele decât numărul cancerelor pulmonare cauzate de fumat.Mai multe despre riscurile expunerii la soare, aici.
Alimentația deficitară
Zahărul, alimentele intens procesate și alimentele cu grăsimi saturate ne expun la numeroase afecțiuni, arată cercetările recente. Conform GLOPAN (Global Panel on Agriculture and Food Systems for Nutrition), rata deceselor asociate dietei le depășește pe cele din cauza alcoolului, drogurilor, contactelor sexuale neprotejate sau fumatului.Alege să fii informat despre alimentația sănătoasă și principiile unei diete echilibrate, cu ajutorul articolelor noastre.
Sursa: Science Alert
Data actualizare: 31-10-2017 | creare: 31-10-2017 | Vizite: 1678
Bibliografie
5 Things That Are Almost as Deadly as Smoking, According to Science, link: https://www.sciencealert.com/5-little-known-things-that-are-deadly-smoking-lonely-sitting-tanning Social Relationships and Mortality Risk: A Meta-analytic Review, link: https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1000316
Sedentary behavior increases the risk of certain cancers, link: https://academic.oup.com/jnci/article/106/7/dju206/1010488/Sedentary-behavior-increases-the-risk-of-certain
International Prevalence of Indoor TanningA Systematic Review and Meta-analysis, link: https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/1818976
Food systems and diets, link: https://glopan.org/sites/default/files/ForesightReport.pdf
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni