Impactul bullyingului la adolescenți și riscul de apariție a simptomelor psihotice

©

Autor:

Impactul bullyingului la adolescenți și riscul de apariție a simptomelor psihotice
Un studiu recent a explorat legătura dintre bullyingul suferit de adolescenți și riscul crescut de a dezvolta stadii incipiente ale episoadelor psihotice, evidențiind o asociere cu niveluri scăzute ale unui neurotransmițător esențial în regiunea creierului responsabilă de reglarea emoțiilor. Această descoperire subliniază potențialul neurotransmițătorului ca țintă pentru intervenții farmaceutice menite să reducă riscul de tulburări psihotice.
Psihoza, caracterizată prin pierderea contactului cu realitatea, este adesea asociată cu schizofrenia și alte tulburări psihiatrice. Studiile anterioare au arătat că nivelurile scăzute ale neurotransmițătorului glutamat în cortexul cingulat anterior al creierului sunt legate de psihoză și schizofrenie. Glutamatul, cel mai abundent neurotransmițător din creier, este implicat în învățare, memorie și reglarea dispoziției.

Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au măsurat nivelurile de glutamat în adolescenți folosind spectroscopia prin rezonanță magnetică și au analizat relația acestora cu experiențele de bullying și intenția de a căuta ajutor. Rezultatele au indicat că bullyingul este asociat cu experiențe psihotice subclinice în adolescență timpurie, care, deși nu îndeplinesc criteriile pentru un diagnostic clinic de tulburare psihotică, pot avea un impact semnificativ asupra bunăstării. Mai mult, nivelurile mai ridicate ale acestor experiențe subclinice au fost legate de niveluri mai scăzute de glutamat în cortexul cingulat anterior.

Aceste descoperiri subliniază importanța programele anti-bullying în școli și a oferirii de sprijin pentru adolescenții afectați, precum și potențialul intervențiilor farmacologice și nonfarmacologice care vizează dezechilibrul neurotransmițătorilor pentru a reduce riscul de tulburări psihotice. Studiul evidențiază necesitatea unei înțelegeri mai profunde a mecanismelor neurologice care stau la baza legăturii dintre bullying și riscul de psihoză, deschizând calea pentru abordări terapeutice inovatoare.

sursa: News Medical
foto: 2024 Naohiro Okada, International Research Center for Neurointelligence (WPI-IRCN)

Data actualizare: 06-02-2024 | creare: 06-02-2024 | Vizite: 425
Bibliografie
Teenage bullying linked to lower brain glutamate, early psychosis symptoms, link: https://www.news-medical.net/news/20240205/Teenage-bullying-linked-to-lower-brain-glutamate-early-psychosis-symptoms.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Apariția tulburărilor psihotice ar putea fi indusă de medicamentele antiepileptice
  • Prevenirea bullying-ului
  • Psihoterapia modifică circuitele din creier
  •