Locuirea lângă zone împădurite este bună pentru sănătatea mintală a copiilor și a adolescenților
Un studiu care a analizat copii și adolescenți care locuiesc lângă zone împădurite a arătat o asociere pozitivă cu dezvoltarea cognitivă mai bună și un risc mai scăzut de tulburări emoționale și comportamentale.
Cercetarea realizată de UCL și Imperial College London ar putea influența deciziile legate de planificarea urbanistică.
S-au folosit date de la 3.568 de copii și adolescenți, cu vârste între 9 și 15 ani, din 31 de școli din Londra. Acest interval de vârstă este cel mai important în dezvoltarea gândirii, raționamentelor și înțelegerii lumii.
Mediile au fost împărțite în spații verzi (păduri, lunci, parcuri) și spații albastre (râuri, lacuri, mări), spațiile verzi fiind împărțite la rândul lor în pajiști și spații împădurite.
Rezultatele arată că o expunere mai mare la zonele împădurite (dar nu și la pajiști) a fost asociată cu scoruri mai mari legate de dezvoltarea cognitivă și cu un risc mai mic cu 16% al tulburărilor emoționale și comportamentale în următorii 2 ani.
Un efect similar, dar mai redus a fost observat pentru toate spațiile verzi, însă nu și în cazul spațiilor albastre. Se menționează cu toate acestea că accesul la spații albastre în studiul de cohortă a fost scăzut.
Alte variabile incluse au fost vârsta, etnia, genul, profesiile părinților și tipul școlii (de stat sau privată).
Se estimează deja că 1 din 10 copii și adolescenți din Londra cu vârsta între 5 și 16 ani suferă de o tulburare mintală, iar costurile asociate sunt între 11.030 și 59.130 de lire anual pentru fiecare persoană.
Studiul sugerează că deciziile de planificare urbanistică pentru a optimiza beneficiile ecosistemelor asociate cu dezvoltarea cognitivă și sănătatea mentală trebuie să ia în considerare tipul de mediu natural inclus.
Descoperirile contribuie la perceperea mediilor naturale ca factori protectori în dezvoltarea cognitivă a adolescenților și sugerează că nu toate tipurile de medii contribuie egal la aceste beneficii pentru sănătate.
Plimbările în pădure, ce presupun cufundarea în priveliști, sunete și mirosuri, reprezintă o terapie de relaxare asociată cu beneficii, precum susținerea sistemului imunitar, scăderea variabilității pulsului și a cortizolului salivar.
O posibilă explicație pentru rezultatele obținute în studiul de față ar fi că expunerea audiovizuală la vegetație și faună (abundente în păduri) asigură beneficii psihologice.
Mai multe cercetări sunt necesare în viitor pentru a înțelege mai bine legăturile dintre natură și sănătate.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum