Cercetările arată de ce sunt mai mulți pacineți bărbați decât femei diagnosticați cu boli de inimă mortale

Cercetările arată de ce sunt mai mulți pacineți bărbați decât femei diagnosticați cu boli de inimă mortale

©

Autor:

Cercetările arată de ce sunt mai mulți pacineți bărbați decât femei diagnosticați cu boli de inimă mortale
Cardiomiopatia hipertrofică (CMH) este o afecÈ›iune genetică ce afectează aproximativ 1 din 500 de persoane în Marea Britanie. Ea se caracterizează prin îngroÈ™area pereÈ›ilor inimii, în special ai ventriculului stâng, ceea ce îngreunează pomparea sângelui. Această condiÈ›ie poate duce la aritmii fatale, stop cardiac sau moarte subită. În prezent, diagnosticul se bazează pe măsurători ale grosimii peretelui ventriculului stâng, cu un prag fix de 15 mm stabilit în anii 1970. O cercetare publicată în revista Journal of the American College of Cardiology aduce dovezi că actualele ghiduri de diagnostic pot conduce la erori - atât subdiagnostic, cât È™i supradiagnostic. Acest prag uniform nu ia în considerare faptul că grosimea pereÈ›ilor cardiaci variază natural în funcÈ›ie de sex, vârstă È™i dimensiunea corpului.
Studiul condus de cercetători de la University College London propune o abordare personalizată care îmbunătățeÈ™te semnificativ acurateÈ›ea diagnosticării. Cercetătorii au utilizat un instrument bazat pe inteligență artificială pentru a analiza 5.000 de scanări RMN ale inimilor sănătoase. Instrumentul a determinat grosimea normală a peretelui ventriculului stâng în funcÈ›ie de vârstă, sex È™i suprafaÈ›a corporală. Pe baza acestor date, s-au stabilit praguri personalizate pentru diagnosticarea CMH:
  • praguri mai mari pentru bărbaÈ›i, persoane mai înalte sau mai în vârstă,
  • praguri mai mici pentru femei, persoane mai mici sau mai tinere.

Aceste praguri personalizate au fost testate pe un grup de 1.600 de pacienți diagnosticați clinic cu cardiomiopatie hipertrofică, iar rezultatele au arătat o creștere cu 20 de procente a identificării corecte a femeilor cu această afecțiune.

Rezultate și impact clinic

Când noile praguri au fost aplicate la un grup de peste 43.000 de participanÈ›i din UK Biobank:
  • ProporÈ›ia femeilor identificate cu CMH a crescut de la 12% la 44%, reflectând mai fidel prevalenÈ›a egală între sexe.
  • Numărul total de persoane diagnosticate a scăzut, sugerând o reducere a cazurilor de supradiagnosticare.
  • Persoanele identificate erau mai reprezentative pentru populaÈ›ia generală, având dimensiuni È™i greutăți corporale mai variate.

Implicații și pași următori

Autorii studiului subliniază importanÈ›a adoptării ghidurilor personalizate pentru diagnosticarea CMH, inclusiv integrarea altor factori precum etnia È™i utilizarea ecocardiografiei, o metodă mai accesibilă clinic. Acest nou model redefineÈ™te noÈ›iunea de grosime anormală a peretelui cardiac, facilitând o diagnosticare mai precisă È™i prevenind atât subdiagnosticarea cât È™i supradiagnosticarea.

Dr. Hunain Shiwani, liderul cercetării, a declarat că acest demers reprezintă o actualizare necesară È™i întârziată, având potenÈ›ialul de a schimba vieÈ›ile pacienÈ›ilor printr-un acces mai larg la tratamente eficiente. Dr. Sonya Babu-Narayan, director clinic al British Heart Foundation, a evidenÈ›iat că diagnosticul CMH este unul transformaÈ›ional pentru pacienÈ›i È™i familii, iar această abordare personalizată inaugurează o eră nouă pentru îngrijirea celor afectaÈ›i de această afecÈ›iune.

Data actualizare: 14-01-2025 | creare: 14-01-2025 | Vizite: 34
Bibliografie
Shiwani, H., et al. (2025). Demographic-Based Personalized Left Ventricular Hypertrophy Thresholds for Hypertrophic Cardiomyopathy Diagnosis. Journal of the American College of Cardiology. doi.org/10.1016/j.jacc.2024.10.082.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum