Un nou studiu leagă dietele proinflamatorii cu o mortalitate crescută la pacienții cu boli de inimă
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat în Scientific Reports a investigat asocierea dintre inflamația cauzată de dietă și boala coronariană. Cercetătorii au analizat date de la 1.303 pacienți cu boală coronariană, cu o vârstă medie de 67 de ani, din sondajul NHANES desfășurat între 2003 și 2018.
Rezultatele au arătat că pacienții care consumau o dietă pro-inflamatorie, reflectată printr-un indice ridicat de inflamație alimentară, au avut un risc semnificativ mai mare de mortalitate. În modelul complet ajustat, fiecare creștere a inflamației alimentare a fost asociată cu o creștere de 6% a riscului de deces din orice cauză. De asemenea, o inflamație alimentară peste zero a crescut riscul de mortalitate cu peste 50%, iar femeile au prezentat un risc cu 145% mai mare comparativ cu cei cu o inflamație alimentară sub zero.
Studiul subliniază rolul inflamației cronice de grad scăzut în progresia bolii coronariene și evidențiază importanța dietei în gestionarea acestei inflamații. O dietă antiinflamatoare bogată în fructe și legume proaspete, nuci, pește, vitamine, minerale și fibre a fost asociată cu un risc redus de mortalitate. În contrast, consumul de alimente pro-inflamatorii precum carnea roșie, ouăle, carnea procesată și zaharurile a fost legat de un risc crescut.
Concluzia principală a studiului este că gestionarea inflamației prin intervenții dietetice este esențială pentru prevenția secundară și tratamentul bolii coronariene, în special la femei. Clinicienii sunt încurajați să evalueze inflamația alimentară și să educe pacienții despre importanța adoptării unei diete echilibrate și de calitate pentru îmbunătățirea calității vieții și reducerea mortalității asociate cu boala coronariană.
sursa: News Medical
Rezultatele au arătat că pacienții care consumau o dietă pro-inflamatorie, reflectată printr-un indice ridicat de inflamație alimentară, au avut un risc semnificativ mai mare de mortalitate. În modelul complet ajustat, fiecare creștere a inflamației alimentare a fost asociată cu o creștere de 6% a riscului de deces din orice cauză. De asemenea, o inflamație alimentară peste zero a crescut riscul de mortalitate cu peste 50%, iar femeile au prezentat un risc cu 145% mai mare comparativ cu cei cu o inflamație alimentară sub zero.
Studiul subliniază rolul inflamației cronice de grad scăzut în progresia bolii coronariene și evidențiază importanța dietei în gestionarea acestei inflamații. O dietă antiinflamatoare bogată în fructe și legume proaspete, nuci, pește, vitamine, minerale și fibre a fost asociată cu un risc redus de mortalitate. În contrast, consumul de alimente pro-inflamatorii precum carnea roșie, ouăle, carnea procesată și zaharurile a fost legat de un risc crescut.
Concluzia principală a studiului este că gestionarea inflamației prin intervenții dietetice este esențială pentru prevenția secundară și tratamentul bolii coronariene, în special la femei. Clinicienii sunt încurajați să evalueze inflamația alimentară și să educe pacienții despre importanța adoptării unei diete echilibrate și de calitate pentru îmbunătățirea calității vieții și reducerea mortalității asociate cu boala coronariană.
sursa: News Medical
Data actualizare: 18-10-2024 | creare: 18-10-2024 | Vizite: 223
Bibliografie
Dietary inflammation linked to higher mortality risk in coronary heart disease patients, link: https://www.news-medical.net/news/20241015/Dietary-inflammation-linked-to-higher-mortality-risk-in-coronary-heart-disease-patients.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Noi descoperiri contestă recomandările alimentare pentru sănătatea inimii
- Studiul EVOLVED: Intervenția precoce în stenoza aortică severă asimptomatică nu reduce mortalitatea sau spitalizările totale
- Reducerea timpului petrecut pe scaun reduce nivelul tensiunii arteriale
- Persoanele cu boli de inimă prezintă modificări cerebrale subtile, care cresc riscul de AVC sau demență
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni