Nivelul de fericire nu este un indicator sigur al duratei de viață

©

Autor:

Nivelul de fericire nu este un indicator sigur al duratei de viață

Conform unui studiu realizat la University of Oxford pe 1 milion de femei din Marea Britanie, fericirea și nefericirea în sine nu au efect direct asupra mortalității.

Cercetătorii afirmă că, dacă lipsa stării de sănătate poate fi o cauză majoră de nefericire personală, situația inversă nu funcționează, chiar dacă în mod frecvent asociem nivelul de fericire al persoanelor cu durata lor de viață.

În acest studiu, desfășurat pe o durată de 10 ani, nu a fost găsită nici o legătură directă între efectul nefericirii sau al stresului și mortalitate. Participantele la studiu au fost rugate să își evalueze nivelul de sănătate, fericire, stres, sentimentul de control și nivelul de relaxare. În timp ce majoritatea au afirmat că sunt fericite, 1 din 6 au considerat că sunt în general nefericite. Nefericirea a fost asociată cu lipsurile, statutul de fumător, lipsa de exercițiu fizic și faptul că nu locuiesc cu un partener de viață, dar cea mai clară asociere a fost în cazul femeilor cu stare de sănătate proastă care au afimat că se simt nefericite, că nu dețin control și sunt stresate.

De-a lungul a 10 ani, 30. 000 dintre femeile incluse în studiu au decedat. După ce au fost luate în considerare statutul de fumător și starea de sănătate proastă (inclusiv depresia clinică și anxietatea care sunt diferite de nefericirea generală), stilul de viață și factori socio-economici, cercetătorii au observat că rata mortalității din rândul celor nefericiți a fost la fel cu rata mortalității din rândul celor care au afirmat că sunt fericiți,

Cu alte cuvinte, nefericirea în sine nu a fost asociată din punct de vedere statistic cu creșterea mortalității. Rezultatele acestui studiu sunt în opoziție cu rezultatele unui alt studiu publicat recent de cercetătorii de la Yale, conform cărora persoanele care au idei negative legate de îmbătrânire sunt predispuse la dezvoltarea unor modificări cerebrale asociate cu boala Alzheimer. Cercetătorii de la Yale afirmă că stresul indus de gândurile negative față de îmbătrânire poate duce la modificări patologice cerebrale. Cu toate că această descoperire este îngrijorătoare, astfel de gânduri negative pot fi modificate și înlocuite cu unele pozitive.

De pe altă parte, realizatorii UK Milion Women Study consideră că orice studiu care corelează nivelul de nefericire cu mortalitatea redusă nu au evaluat în ce măsură lipsa stării de sănătate face pacienții să se simtă nefericiți și stresați. Unul dintre cercetători consideră că cei care cred în legătura dintre stres și nefericire ca determinanți ai bolii fac o confuzie între cauză și efect.

 

Sursa:


Data actualizare: 18-12-2015 | creare: 18-12-2015 | Vizite: 1474
Bibliografie
How happy or sad you are has no effect on how long you’ll live, study finds, link: https://www.sciencealert.com/how-happy-or-sad-you-are-has-no-effect-on-how-long-you-ll-live-study-finds
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să fim mai fericiți? (Ghid practic)
  • Fericirea indusă de consumul de substanțe
  • Râsul și fericirea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum