Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe

©

Autor: Redacția ROmedic

Gazul ilariant, tratament pentru depresiile severe
Gazul ilariant poate vindeca depresiile severe, rezistente la tratamentele clasice. Aceasta este concluzia la care a ajuns echipa de cercetare a Universității de Medicină din St. Louis, Missouri.

Conducătorul științific al lucrării consideră cel puțin surprinzător faptul că nu s-a mai încercat niciodată până acum folosirea protoxidului de azot în tratarea tristeții patologice. Ipoteza de la care pornește prezenta investigație este aceea că remediul perfect pentru deprimare trebuie să fie medicamentul care provoacă tocmai starea contrarie, aceea de bună dispoziție. Astfel, s-a optat pentru gazul ilariant, oxid cunoscut pentru caracteristicile sale anestezice, dar și pentru senzația de destindere și amuzament pe care o provoacă.

Grupul experimental a fost format din 20 de pacienți diagnosticați cu depresii severe, pentru care metodele terapeutice clasice nu au fost eficiente. Aceștia au fost supuși la două tratamente, administrate în mod aleatoriu: unul activ, pe bază de oxigen și protoxid de azot, celălalt inactiv – placebo – compus din oxigen și azot, asemenea aerului pe care îl respirăm.

În urma terapiei cu gaz ilariant, două treimi dintre persoanele care au luat parte la studiu au prezentat o ameliorare a simptomelor specifice depresiei, cele mai comune fiind: tristețea, sentimentul de culpabilitate, gândurile sinucigașe, anxietatea și insomnia. În ceea ce privește grupul de control, doar o treime a manifestat o îmbunătățire a dispoziției generale.

Un dezavantaj al protoxidului de azot se constituie în faptul că este eliminat din organism la scurt timp de la momentul inhalării, așa încât efectele sale benefice nu sunt resimțite decât pentru o perioadă limitată – în medie 24 de ore, potrivit rezultatelor cercetării. 

Cu toate acestea, un astfel de medicament, cu o acțiune terapeutică atât de rapidă și puternică, poate fi salvator pentru mulți pacienți diagnosticați cu forme severe de deprimare. Echipa științifică a constatat că gazul ilariant atenuează simptomele specifice tristeții patologice la doar două ore de la inhalare. Nu la fel se poate spune și despre terapiile obișnuite, ale căror efecte încep să se cunoască după cel puțin două săptămâni de la administrare – perioadă de așteptare ce poate deveni fatală pentru o persoană cu tendințe sinucigașe.
 
Prezentul studiu a fost realizat de echipa de cercetare de la Facultatea de Medicină a Universității Washington din St. Louis, Missouri, și a fost publicat în revista Biological Psychiatry.

Sursa:  Biological Psychiatry, citată de Medical News Today

Data actualizare: 16-12-2014 | creare: 16-12-2014 | Vizite: 8745
Bibliografie
Could laughing gas be used to treat severe depression?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/286767.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinația între depresie și tulburări cognitive minore la vârstnici accelerează îmbătrânirea creierului
  • Stimularea magnetică îmbunătățește starea de spirit în cazul bolnavilor de depresie
  • Persoanele care iau antidepresive de două ori mai predispuse la eșecul implantului dentar
  •