Nev congenital (aluniță din naștere) de mari dimensiuni - ce trebuie făcut

Nev congenital (aluniță din naștere) de mari dimensiuni - ce trebuie făcut

©

Autor:

Nev congenital (aluniță din naștere) de mari dimensiuni - ce trebuie făcut

Ce este un nev congenital (aluniță din naștere) de mari dimensiuni?

Nevul (aluniÈ›a) este o pată cutanată care poate fi de diferite dimensiuni È™i culori (de la galben deschis la brun închis), È™i care poate fi din punct de vedere morfologic reliefată, plană sau acoperită de fire de păr. Pigmentul acestor nevi este produs de celule de la nivelul pielii care se numesc melanocite.

Nevul congenital înseamnă că aluniÈ›a este prezentă pe corp încă de la naÈ™tere. Nevul congenital de mari dimensiuni se referă la faptul că aluniÈ›a respectivă are dimensiunile mai mari decât palma aceleiaÈ™i persoane, sau acoperă mai mult de 2% din suprafaÈ›a corpului, sau atunci când este acoperită o mare parte a unei regiuni anatomice mari (exemplu: localizare pe maini, picioare, cap, trunchi). TotuÈ™i este dificil de precizat exact când un nev este considerat de mari dimensiuni È™i când nu. (1)

Frecvența și cauzele apariției nevilor congenitali

Nevul congenital de mari dimensiuni are o prevalență de 1 caz la 20.000 de nou născuÈ›i din întreaga lume.

În literatură sunt descrise două mutaÈ›ii genetice responsabile de apariÈ›ia nevului congenital de dimensiuni mari, cea mai fecvent întânlită genă este NRAS È™i mai rar, gena BRAF. Aceste gene mutante determină proliferarea celulelor pigmentare (melanocite) de la nivelul pielii, acest proces fiind numit mutaÈ›ie somatică. (2, 3)

Nev congenital (aluniță din naștere) de mari dimensiuni - ce trebuie făcut

Diagnosticul nevilor congenitali de mari dimensiuni se pune în primul rând pe baza examinării clinice, fiind uÈ™or de recunoscut la nivelul pielii având în vedere întinderea mare a acestora. Majoritatea pacienÈ›ilor primesc diagnosticul încă de la naÈ™tere. Se poate efectua investigaÈ›ii complementare, spre exemplu dermatoscopia pentru confirmarea diagnosticului. Alte elemente sugestive care ajută la punerea unui diagnostic corect sunt: localizarea nevului, prezenÈ›a firelor de păr, paternul globulos, È™i neapărat nevul trebuie să fie prezent pe piele încă de la naÈ™tere, chiar dacă nu este diagnosticat în acel moment.

Din păcate nu există tratament medicamentos pentru nevul congenital de mari dimensiuni, de aceea el trebuie urmărit în evoluÈ›ie de medicul dermatolog care va È›ine sub observaÈ›ie evoluÈ›ia lui prin efectuarea unor poze periodic È™i va măsura dimensiunile nevului. Uneori este necesară prelevarea unei biopsii pentru a verifica prezenÈ›a sau nu a unor celule canceroase.

Problemele puse de aspectul estetic al acestor nevi congenitali de mari dimensiuni îi determină pe pacienÈ›i să apeleze la chirurgia estetică pentru îndepărtarea acestora. IntervenÈ›ia chirurgicală pentru îndepărtarea acestor nevi este recomandată È™i în cazul în care medicul consideră că există un risc mare de a se transforma într-o formă de cancer de piele, sau în cazul în care rezultatul biopsiei indică prezenÈ›a celulelor canceroase. Având în vedere că acest tip de nev necesită excizia unei zone întinse de epiderm, acea zonă are nevoie È™i de implantarea unei grefe de piele. TotuÈ™i, trebuie luat în considerare faptul că excizia nevului congenital de dimensiuni mari nu este întotdeauna cea mai bună opÈ›iune È™i că fiecare caz este diferit. Medicul va decide necesitatea intervenÈ›iei chirurgicale în funcÈ›ie de mai mulÈ›i factori: evoluÈ›ie, aspect, riscuri, etc.

Persoanele îÈ™i doresc îndepărtarea chirurgicală a nevului din considerente strict estetice, trebuie bine informate astfel încât să aibă aÈ™tepări realiste de la procedură, deoarece locul incizat se va vindeca cu cicatrice. (4, 5)

Posibile complicații ale nevilor congenitali de mari dimensiuni:

  • Transformarea în melanom (cancer de piele), deÈ™i nu este încă dovedit în ce măsură acesti nevi congenitali de mari dimensiuni se pot transforma malign
  • Probleme psihologice, emoÈ›ionale, stima de sine scăzută până la apariÈ›ia depresiei din cauza aspectului estetic al acestor nevi

Data actualizare: 16-06-2020 | creare: 16-06-2020 | Vizite: 4150
Bibliografie
(1) What is a Large/Giant Congenital Melanocytic Nevus?, link: https://www.nevus.org/what-is-a-large-cmn
(2) Giant congenital melanocytic nevus, link: https://ghr.nlm.nih.gov/condition/giant-congenital-melanocytic-nevus#genes
(3) Giant Congenital Melanocytic Nevus, link: https://rarediseases.org/rare-diseases/giant-congenital-melanocytic-nevus/
(4) Giant congenital nevus, link: https://medlineplus.gov/ency/article/001453.htm
(5) Nevus Removal, link: https://www.nevus.org/nevus-removal
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • AluniÈ›ele
  • Melanomul se dezvoltă mai degrabă din aluniÈ›e noi, decât din cele existente deja
  • AluniÈ›ele È™i petele maronii pot fi înlăturate în siguranță?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum