Mâncărimi în talpă - cauze posibile

©

Autor:

Mâncărimi în talpă - cauze posibile

Pruritul sau senzația de mâncărime poate apărea oriunde la nivelul pielii și, deși nu provoacă motive de îngrijorare, poate indica, de asemenea, o afecțiune subiacentă a pielii.

Mâncărimi în talpă - cauze posibile

Afecțiuni medicale

Mâncărimea piciorului cauzată de o afecțiune medicală poate fi provocată de o creștere a producției de serotonină. Din acest motiv, medicii ar putea prescrie un medicament inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (SSRI) pentru a trata mâncărimea.

Afecțiunile care pot provoca mâncărimi în talpă includ:

Neuropatie periferică
Potrivit National Institute of Neurological Disorders and Stroke (1), neuropatia periferică este o afecțiune a sistemului nervos periferic, care se extinde pe tot corpul.

Leziunile nervoase pot provoca senzații, cum ar fi mâncărimi, amorțeală și durere, în mai multe părți ale corpului, inclusiv la nivelul picioarelor.

Diabet
Diabetul este o afecțiune care afectează rezistența la insulină și modul în care organismul transformă alimentele în energie.

Diabetul poate provoca neuropatie diabetică, ceea ce poate duce la furnicături, mâncărime și amorțeală, în special la nivelul picioarelor. De asemenea, diabetul zaharat poate crește riscul unei persoane de infecții bacteriene și fungice.

Alte afecțiuni medicale care provoacă mâncărimi ale picioarelor includ:

  • boală de ficat
  • colestază
  • cancer
  • boală de rinichi
  • boala glandei tiroide
  • prurit în timpul sarcinii (2)

Afecțiuni ale pielii

Piele uscată
Uneori, pielea uscată poate provoca mâncărime. Factorii de risc pentru pielea uscată includ:

  • vârsta
  • un climat uscat
  • expunerea regulată la apă
  • înot în apă cu clor.


Aplicarea cremelor, loțiilor sau a uleiurilor te poate ajuta. Dacă în urma aplicării acestora nu observi nicio îmbunătățire este recomandat să te adresezi unui farmacist care îți poate recomanda produse eficiente.

Psoriazis
Psoriazisul este o afecțiune a pielii care poate afecta aproape orice parte a corpului, inclusiv picioarele. Psoriazisul poate cauza o senzație puternică de mâncărime.

Apare atunci când sistemul imunitar al unei persoane începe să atace celulele sănătoase ale pielii. Acest lucru grăbește producția acestor celule, producând o erupție cutanată.

Tratamentele includ de obicei creme și loțiuni care pot conține gudron, acid salicilic, corticosteroizi sau o combinație a acestora.

Eczemă
Eczema, cunoscută și sub denumirea de dermatită atopică, este o afecțiune caracterizată, de obicei, prin pielea foarte uscată, cu mâncărime. Poate apărea pe multe zone ale corpului, inclusiv pe picioare.

Potrivit National Institute of Allergy and Infectious Diseases (3), nu au fost stabilite cauzele exacte care duc la dezvoltarea de eczeme, deși o combinație de factori de mediu și genetici par să fie implicați.

Eczema dizhidrotică este un tip care apare adesea pe tălpile și pe părțile laterale ale picioarelor. Provoacă blistere mici, adânci. Femeile au de două ori mai multe șanse să dezvolte această formă de eczemă.

Acest tip de eczemă poate fi tratat prin înmuierea picioarelor în apă rece sau aplicarea unor comprese reci și umede pe zonă respectivă.

Dacă eczema este severă, medicul poate prescrie creme cu un efect mai puternic.

Picior de atlet (tinea pedis)
Această afecțiune apare atunci când ciuperca infectează straturile superficiale ale pielii. Această infecție contagioasă duce, de obicei, la apariția de piele uscată, solzoasă, cu mâncărime pe tălpi și / sau pe laturile picioarelor și între degetele de la picioare. În unele cazuri, poate provoaca roșeață și vezicule în aceleași zone.

De obicei, poți trata piciorul de atlet la domiciliu cu un produs antifuncțional fără rețea, cum ar fi clotrimazol (Lotrimin), miconazol (Desenex), terbinafină (Lamisil) sau tolnaftat (Tinactină).

Ciupercile care determină apariția piciorului de atlet pot să se înmulțească în zonele calde și umede, precum dușuri, săli de sport și vestiare.

Reacții alergice

Alergiile pot provoca mâncărime. Acestea pot rezulta din afecțiuni particulare ale pielii, cum ar fi eczema sau psoriazisul sau din contactul cu o substanță precum latexul sau polenul.

Administarea de antihistaminice poate ajuta la gestionarea simptomelor unei reacții alergice. Aceste medicamente vin sub formă de pastile sau creme.

Scabia

Această afecțiune este contagioasă și poate fi transmisă prin contactul direct piele-piele. Poate apărea oriunde pe corp, inclusiv pe picioare.

Arsuri

Chiar și după ce s-au vindecat, arsurile severe pot cauza daune și mâncărimi de durată.

Conform cercetărilor din 2013, mai mult de 90% dintre participanți au raportat mâncărime în urma unei arsuri. 40% dintre aceștia au raportat că mâncărimea a persistat pe termen lung.

Expunerea la substanțe iritante

Un iritant poate fi orice substanță care provoacă o reacție la nivelul organismului. Acestea pot fi, inclusiv medicamente sau unguente topice pe care le utilizezi pentru a trata alte afecțiuni. Medicamentele cunoscute pentru a provoca mâncărimi ale corpului și ale picioarelor includ opioide sau narcotice, cum ar fi sulfat de morfină, inhibitori ACE și statine. (4)

Remedii naturale

  • aplicarea de cârpe reci, umede sau a unor pachete de gheață pe mâncărime
  • baie de ovăz: se macină o ceașcă de fulgi de ovăz într-o pulbere și se adaugă în apa caldă
  • utilizarea regulată de creme hidratante
  • utilizarea anestezicelor topice care conțin pramoxină
  • aplicarea de mentol sau calamină pe zona afectată.

Data actualizare: 18-09-2019 | creare: 18-09-2019 | Vizite: 111852
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum