ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Beneficiile uleiului de pește (conform studiilor)

©

Autor:

Beneficiile uleiului de pește (conform studiilor)

Uleiul de pește reprezintă o sursă bogată de acizi grași omega 3, precum acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). Acești compuși participă la o serie de reacții biochimice în organism și aduc numeroase beneficii sistemului cardiovascular, nervos și imunitar.

Din punct de vedere chimic, acizii omega 3 sunt acizi grași polinesaturați, cu o grupare carboxil la un capăt și o grupare metil la celălalt. La 3 atomi de carbon distanță de gruparea metil apare prima legătură dublă.

EPA este format din 20 de atomi de carbon cu 5 legături duble, iar DHA din 22 de atomi de carbon cu 6 legături duble. Corpul uman poate să formeze legături duble doar după cel de-al nouălea atom de carbon dinspre capătul metil al unui acid gras. Astfel, acidul alfa linolenic (ALA) este considerat un acid esențial ce poate fi obținut numai din dietă. ALA va fi transformat în EPA și apoi în DHA, proces care are loc la nivelul ficatului, însă cu o rată de doar 15%. Prin urmare, consumul uleiului de pește aduce aportul adecvat de acizi grași esențiali de care organismul are nevoie [1].

Conform Colegiului American de Cardiologie, acizii omega 3 reprezintă o componentă importantă a dietei pentru a menține sănătos sistemul cardiovascular.

Beneficiile uleiului de pește (conform studiilor)

Există numeroase acțiuni ale compușilor omega 3 în organism, ce se manifestă prin:

  • Efecte antiinflamatorii: se modifică producția de prostaglandine, scade nivelul de proteină C reactivă și de citokine inflamatorii, sunt sintetizate rezolvine, protectine și marezine.
  • Efecte hipolipemiante: reducerea nivelului de lipoproteine bogate în trigliceride, reducerea nivelului de apolipoproteine B și C3.
  • Efecte stabilizatoare ale membranelor celulare: acțiune antiaritmică, de scădere a oxidării colesterolului membranar și de creștere a fluidității membranare.
  • Efecte antitrombotice: scade activitatea ciclooxigenazei 2 (COX2), a tromboxanului A2, este îmbunătățită funcția endotelială, scade numărul de celule spumoase și volumul plăcii de aterom, cu stabilizarea acestuia.


De asemenea, suplimentele cu ulei de pește au două roluri superpozabile: tratamentul hipertrigliceridemiei și prevenția evenimentelor cardiovasculare. Specialiștii susțin că o creștere a omega 3 în dietă de doar 1% reduce cu 40% riscurile de infarct. S-a observat și că administrarea unei doze de 2 până la 4 grame de omega 3 pe zi duce la scăderea nivelului trigliceridelor în sânge cu 25-40% [2], [3].

În afara rolului structural pe care îl îndeplinesc la nivelul membranelor celulare, omega 3 aduc un aport suplimentar energetic și sunt utilizați pentru obținerea de eicosanoide. Acestea din urmă reprezintă molecule semnalizatoare cu structură asemănătoare acizilor grași din care au fost sintetizate. Eicosanoidele produse din omega 6 au efecte mai puternice de stimulare a inflamației, vasoconstricției și agregării plachetare față de cele produse din omega 3. Astfel, o concentrație crescută în EPA și DHA înclină balanța către o activitate proinflamatorie scăzută [1].

Un supliment obișnuit cu ulei de pește conține 180 mg EPA și 120 mg DHA, însă concentrațiile pot varia. Uleiul din ficat de cod are în compoziția sa vitamina A și vitamina D pe lângă acizii omega 3. Avantajul suplimentelor cu ulei de pește vine și din faptul că în urma proceselor speciale de purificare se elimină metil mercurul, un compus toxic ce poate fi prezent în pește și fructe de mare [1].

Este important de amintit că pot să apară diverse simptome în cazul unui deficit de acizi esențiali omega 3, printre care:

  • fatigabilitate
  • tulburări de memorie
  • piele uscată
  • afecțiuni cardiace
  • afecțiuni circulatorii
  • fluctuații ale dispoziției
  • depresie [4].


Mai multe studii sugerează că o dietă bogată în omega 3 poate să scadă valorile tensionale la persoanele cu hipertensiune. O analiză a 17 studii în care s-au administrat suplimente cu ulei de pește a descoperit că o doză de minim 3 grame zilnic a redus presiunea arterială la persoanele netratate pentru hipertensiune. Această doză însă trebuie administrată sub supravegherea atentă a unui medic, un motiv fiind că omega 3 reduc coagularea sângelui [4].

Reducerea trigliceridelor și creșterea nivelului de HDL colesterol (colesterol bun) sunt efecte binevenite la persoanele cu diabet zaharat. Cu toate acestea, pacienții cu diabet au o ușoară creștere a glicemiei dimineața atunci când iau ulei de pește. De aceea trebuie consultat mai întâi medicul înainte de a consuma omega 3 [4].

O analiză a 18 studii clinice a confirmat că uleiul de pește împreună cu tratamentele convenționale îmbunătățesc aspectul, severitatea leziunilor, scad inflamația și cresc calitatea vieții pacienților cu psoriazis [5].

Activitatea antiinflamatorie și antioxidantă a acizilor esențiali omega 3 a fost analizată în diverse studii experimentale pentru a se observa care sunt beneficiile la cei care practică sport de rutină. Astfel, s-au obținut numeroase rezultate pozitive:

  • reducerea fatigabilității la testele de sărituri
  • stimularea exprimării genelor cu rol în beta oxidarea acizilor grași
  • creșterea semnificativă a preluării oxigenului în țesuturi după o suplimentare cu 1,1 g omega 3 pe zi timp de 4 săptămâni
  • forță musculară crescută după o suplimentare cu 1,8 g EPA și 1,5 g DHA zilnic timp de 6 luni
  • scăderea nivelului de citokine proinflamatorii în sputa sportivilor cu astm după suplimentare cu 3,2 g EPA și 2 g DHA timp de 3 săptămâni
  • creșterea masei și a forței musculare la persoanele vârstnice după administrarea a 3,36 g omega 3 pe zi timp de 6 luni [6].


Mai multe studii au arătat că uleiul de pește ajută la reducerea simptomelor artritei reumatoide, inclusiv durerea articulară și redoarea matinală. Într-un experiment în care persoanele cu artrită reumatoidă au consumat ulei de pește, acestea au putut să scadă doza de antiinflamator nesteroidian.

În ceea ce privește depresia, studiile efectuate au condus la rezultate neconcludente în cazul consumului de omega 3. Însă un studiu realizat pe 30 de persoane cu tulburare bipolară care au luat omega 3 împreună cu tratamentul obișnuit timp de 4 luni a arătat că pacienții au avut mai puține fluctuații ale dispoziției și mai puține recăderi față de cei care au primit placebo.

Un aport redus de omega 3 este asociat cu o creștere a riscului de declin cognitiv legat de vârstă, inclusiv de Alzheimer. De asemenea, oamenii de știință afirmă că DHA are un efect protector împotriva demenței și a bolii Alzheimer.

Un studiu clinic care a comparat persoane cu și fără degenerescență maculară a arătat că persoanele cu o dietă echilibrată cu omega 3 au avut un risc mai mic de a dezvolta degenerescență maculară.

Consumul de ulei de pește a dus la reducerea durerilor menstruale comparativ cu placebo, într-un studiu realizat pe 42 de persoane [4].

În ceea ce privește afecțiunile neoplazice, rolul omega 3 a fost analizat în cadrul grupurilor de persoane cu diverse tumori:

  • dintr-un total de 35.016 de femei cu vârste între 50-76 de ani, cele care au consumat ulei de pește au avut un risc cu 32% mai mic de a dezvolta cancer de sân după aproximativ 6 ani, față de cele care nu au consumat ulei de pește
  • pentru persoanele cu un risc genetic scăzut, administrarea de EPA și DHA a fost invers asociată riscului de a dezvolta cancer colorectal [1].


În prezent însă sunt necesare mai multe studii pentru a se putea aprecia exact un posibil beneficiu în administrarea de omega 3 pentru reducerea riscului de cancer de orice tip.

Uleiul de pește în sarcină

Uleiul de pește este foarte importanți atât în dezvoltarea neurologică a copilului, cât și în cea a vederii. Femeile gravide au un deficit de omega 3 din mai multe motive, precum:

  • dieta de tip vestic
  • consumul de omega 3 al fătului pentru dezvoltarea sistemului nervos
  • reducerea suplimentară a nivelului de omega 3 prin utilizarea lor în producția laptelui matern


Astfel, o suplimentare cu EPA și DHA în dieta unei gravide:

  • are efecte pozitive în dezvoltarea vizuală și cognitivă a bebelușului
  • reduce riscul de alergii la copiii mici
  • previne travaliul și nașterea înainte de termen
  • scade riscul de preeclampsie
  • poate crește greutatea fătului la naștere


Deficitul de omega 3 crește riscul mamei de a dezvolta depresie, ceea ce explică de ce tulburările de dispoziție se agravează postpartum și apar mai devreme la sarcinile următoare [7].

Consumul uleiului de pește are efecte hipolipemiante, antiinflamatorii, antitrombotice și multe altele, însă este recomandat ca fiecare persoană să consulte medicul înainte de a începe administrarea pentru a se evita anumite riscuri sau interacțiuni medicamentoase.


Data actualizare: 22-09-2021 | creare: 22-09-2021 | Vizite: 651
Bibliografie
1. Omega-3 Fatty Acids, link: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/#h3
2. Cardiovascular Impact of Nutritional Supplementation With Omega-3 Fatty Acids: JACC Focus Seminar, link: https://www.jacc.org/doi/pdf/10.1016/j.jacc.2020.11.060
3. Acizi grași omega 3 și omega 6, link: https://www.synevo.ro/shop/acizi-grasi-omega-3-si-omega-6/
4. Omega-3 fatty acids, link: https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/omega-3-fatty-acids
5. Efficacy of fish oil and its components in the management of psoriasis: a systematic review of 18 randomized controlled trials, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31995220/
6. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: Benefits and Endpoints in Sport, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6357022/
7. Omega-3 Fish Oil and Pregnancy, link: https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/omega-3-fish-oil-and-pregnancy/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Omega 3 ar putea ajuta copiii cu ADHD
  • A fost creată carnea de vită cu proprietățile nutriționale ale peștelui
  • Suplimentarea dietei cu Omega-3 a fost asociată cu reducerea depresiei (meta-analiză)
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum