Mucii galbeni: semnalează o infecție?
Autor: Teodorescu Mihai
Mucii, așa cum sunt denumite secrețiile vâscoase produse de către glandele nazale și eliminate prin nări, au rolul de a proteja organismul uman și pot reprezenta un indicator al stării de sănătate. În mod normal, membranele mucoase produc aproximativ 1-1,5 litri de mucus pe zi, cea mai mare parte a mucusului fiind înghițită în mod inconștient. Atunci când organismul luptă împotriva unui agent patogen sau când este supus unor agresiuni venite din mediul extern, producția de mucus poate să crească semnificativ. De asemenea, secrețiile pot deveni colorate și îngroșate, lucru considerat anormal pentru o persoană sănătoasă. (1) (2) (3)
În ce situații se modifică caracteristicile mucusului?
Secrețiile mucoase își pot modifica structura în situația în care membrana nazală este inflamată. Acest lucru se întâmplă cu precădere atunci când sunt inhalate particule dăunătoare (praf, alergeni, viruși sau bacterii) sau când organismul luptă cu o răceală. Creșterea producției de mucus este răspunsul pe care organismul îl oferă în fața unor alergeni sau a unor infecții și este aproape întotdeauna însoțită de alte simptome, precum congestia nazală, febra, durerea de cap, presiunea în sinusuri, modificarea culorii secrețiilor nazale. (3) (4)
Care sunt culorile pe care le poate avea mucusul?
În cazul persoanelor sănătoase, mucusul este transparent și are o structură subțire și apoasă. Atunci când mucusul devine colorat, acest lucru poate semnala o infecție, o răceală comună sau o alergie. Descărcările nazale sunt transparente, dar pot fi și albe, verzi, galbene, maro, portocalii, roșii sau negre. Culoarea albă a secrețiilor nazale poate semnala o sinuzită sau o infecție comună, în timp ce culoarea neagră semnalează probleme mult mai grave, de regulă infecții fungice severe. (2) (3)
Sunt mucii galbeni un semn de infecție?
Modificările de culoare ale mucusului sunt datorate oxidării în prezența oxigenului a leucocitelor din sânge. Atunci când mucii au culoarea verde sau galbenă, acest lucru este datorat prezenței virușilor morți sau a bacteriilor în neutrofile (componente ale celulelor albe care sunt activate în cazul unei infecții).
Cu toate acestea, conform unui studiu publicat în jurnalul Societății Europene de Boli Respiratorii, majoritatea medicilor preferă să administreze antibiotice pacienților cu scurgeri nazale de culoare galbenă. (3) (4) (7)
Care sunt afecțiunile în care mucusul poate să devină galben?
Infecțiile virale, precum gripa, bronșita acută sau răceala comună sunt condițiile medicale frecvent asociate cu mucusul de culoare galbenă. Deoarece agentul patogen este un virus, tratamentul cu antibiotice este ineficient. (6)
Răceala comună debutează cu o iritație la nivelul pasajelor nazale. Simptomele nazale includ scurgeri ale nasului, dar și congestia nazală. Producția în exces de mucus este unul dintre simptomele comune, dar care apare după ziua a patra de la incubația virusului. În aceeași perioadă vor fi remarcate și modificări în consistența și culoarea mucusului, acesta devenind gros și de culoare galbenă sau verde. (2) (5) (6)
Bronșita acută, apărută uneori în mod simultan cu răceala comună, are o secvență a evenimentelor din procesul inflamator identică cu cea a răcelii. Tusea, care la început este seaca, pentru ca după câteva zile să devine productivă, este simptomul principal în bronșită. Sputa expectorată poate să își schimbe culoarea, devenind galbenă sau verde la câteva zile de la debutul bolii. Chiar și în aceste situații, deoarece este vorba de o infecție cauzată de un virus, antibioticele nu pot oferi beneficii reale. Aceste medicamente sunt recomandate doar persoanelor care s-au confruntat anterior cu boală pulmonară obstructivă cronică sau cu orice alte afecțiuni care facilitează apariția unei infecții bacteriene. (6)
Sinuzita apare în urma inflamării sinusurilor, cauza principală fiind un virus, o bacterie sau un organism din regnul fungi care infectează mucoasa pasajelor nazale și a sinusurilor. Această afecțiune poate să reprezinte o complicație a răcelii comune, motiv pentru care tratamentul antiviral poate fi asociat cu un tratament cu antibiotice. Deși doar 10% dintre cazurile de sinuzită sunt de natură bacteriană, se poate considera faptul că mucii galbeni pot fi semnul unei infecții bacteriene. (6) (8)
(2) Yellow, Green, Brown, and More: What Does the Color of My Snot Mean? link: https://www.healthline.com/health/snot-color
(3) The Truth About Mucus, link: https://www.webmd.com/allergies/features/the-truth-about-mucus
(4) Why Do We Have Snot and Where Does It Come From? link: https://www.healthline.com/health/where-does-snot-come-from
(5) Does green mucus mean you’re infectious and need antibiotics? link: https://www.health24.com/Medical/Flu/About-Flu/does-green-mucus-mean-youre-infectious-and-need-antibiotics-20160815
(6) Your Day-by-Day Guide to the Common Cold, link: https://www.everydayhealth.com/cold-flu/treatment/your-day-to-day-guide-to-the-common-cold/#days-6-and-7-symptoms-ease
(7) Antibiotic prescribing for discoloured sputum in acute cough/lower respiratory tract infection, link: https://erj.ersjournals.com/content/38/1/119.full
(8) Everything you need to know about sinusitis, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/149941.php
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Nas mucios de prin decembrie...
- Alergie - cand ma trezesc imi curge nasul si ochii asemeni unei raceli
- Muci intre nas si gat
- Referitor la batista bebelusului
- Secretie nazala suspecta
- Secreții nazale in spate (rog opinie Dr. Flueraru)
- Nas care curge la fetita 9 luni
- Probleme Secretii intre nas si gat
- Am dureri de cap febra ma ustura limba imi curge nasul dimineata si ochii rosi dimineata
- Secretii galben verzui, fara alt simptom