Mofturi la masa

©

Autor:

Mofturi la masa
Din pacate pentru parinti, mofturile la masa sunt aproape nelipsite la un copil mic. Mai ales in jurul varstei de 2 ani, copiii fie mananca foarte putin la masa, fie isi exprima clar preferinta sau refuzul pentru anumite alimente. Acest comportament pare surprinzator, mai ales pentru parintii ai caror copii aveau un apetit foarte sanatos atunci cand erau bebelusi. Din fericire, scaderea apetitului este un lucru normal pentru aceasta varsta si nu trebuie sa produca ingrijorare; mai mult, fortarea copilului sa manance atunci cand nu doreste sau sa consume alimentele pe care nu le place, doar agraveaza situatia. Parintii ingrijorati trebuie sa stie urmatoarele lucruri:

Dupa varsta de 1 an, rata de dezvoltare a copilului scade si prin urmare apetitul este mai mic, iar spiritul de independenta care se dezvolta la aceasta varsta ii face pe copii sa aiba preferinte clar delimitate in privinta alimentatiei.

Chiar daca copilul mic nu consuma 3 mese echilibrate pe zi, important este ca aportul nutritiv sa fie echilibrat pe o perioada de una - doua saptamani, cu alimente din toate grupele recomandate. Puteti pastra un jurnal cu mesele copilului, pentru a monitoriza aportul nutritiv. Majoritatea copiilor mici nu au nevoie de vitamine suplimentare.

Atunci cand cel mic mananca putin, nu va grabiti sa ii dati suplimente alimentare sau gustari hipercalorice. Exista riscul ca burtica copilului sa se umple cu lichide si acesta sa refuze in continuare alimentele solide. In cazul in care considerati ca cel mic are o problema de nutritie, adresati-va medicului pediatru.

Intr-o oarecare masura, copilul trebuie sa aiba puterea de decizie asupra alimentatiei. Fortandu-l sa manance prea mult sau ceea ce nu-i place, putem produce un adult cu tulburari alimentare sau obez.

Atunci cand nu are pofta de mancare, copilul poate fi pur si simplu prea obosit sau surescitat, ori a baut prea multe lichide. Indiferent care sunt motivele pentru care copilul face mofturi la masa, intotdeauna puteti avea la indemana cateva solutii:

*** Lasati copilul sa va ajute la pregatirea mesei sau la cumparaturi. Incercati sa implicati copilul in alegerea si gatirea alimentelor. In acest mod cresteti sansele ca cel mic sa manance ceea ce el singur a ales. In plus, daca il veti lasa sa presare singur branza pe paste, sau sa spele legumele, copilul va simti ca are un rol important in familie si va fi mai predispus sa incerce mancarurile pe care chiar el le-a "pregatit".

*** Luati masa in familie si fiti un bun exemplu pentru copilul dumneavoastra. Copiii mici au tendinta de a imita adultii si de regula deprind obiceiuri copiind comportamentul parintilor. Daca dumneavoastra nu va place un anumit aliment, nu va asteptati ca copilului sa ii placa. Incercati sa faceti din ora mesei un ritual placut si relaxant in familie. Nu uitati insa ca cei mici sunt in general neastamparati si nu va enervati daca nu isi pot pastra rabdarea si atentia prea mult.

*** Nu interziceti total dulciurile si alimentele nesanatoase. Se stie ca "fructul interzis" este cel mai dorit. Incercati sa nu faceti mult caz pe seama mancarurilor si evitati abordarile excesiv de restrictive. In loc, pastrati aceste produse pentru ocazii speciale si oferiti-le in cantitati mici si numai dupa masa.

*** Pastrati-va rabdarea si controlul asupra situatiei. Desi pare greu, trebuie sa va obisnuiti cu ideea ca parintele trebuie sa faca tot ce ii sta in putinta pentru a-i asigura copilului tot ce are nevoie, insa ramane la latitudinea acestuia daca profita sau nu de "oferta". Nu trebuie nici sa-l certati daca mananca foarte putin, dar nici sa-l laudati atunci cand goleste farfuria. Argumentele logice nu prea isi au rostul in fata unui copil mic, astfel incat rabdarea este de cele mai multe ori "aliatul" parintilor.

*** Portiile de mancare trebuie sa aiba cantitati adecvate copiilor mici - stomacul are aproximativ dimensiunea pumnului celui mic. Totodata, o farfurie prea plina poate fi coplesitoare pentru un copil si acesta va refuza sa manance.

*** Niciodata nu folositi mancarea pentru a pedepsi sau pentru a recompensa copilul. In mod ideal, mancare nu trebuie sa fie folosita pentru a modela comportamentul sau personalitatea copilului. Pe termen lung, mesajul transmis este ca un comportament neadecvat este permis, atat timp cat ne lipsim de mancarea preferata.

*** Reduceti lichidele in timpul mesei. Sucurile acidulate, pe langa faptul ca nu au valoare nutritiva, produc deshidratare. In plus, copilul care bea multa apa sau suc inainte de masa va avea butrica plina si va refuza sa manance.

*** Mancarea trebuie sa fie amuzanta. Portioarele foarte mici le vor face intotdeauna placere copiilor, precum si mancarurile in "miniatura" sau alimentele taiate in forme amuzante. Alte lucruri care le fac placere copiilor mici sunt sa inmoaie alimentele in sosuri si sa intinda pe paine. Daca vreti sa incercati ceva nou, puteti ambala mancarea - prezentarea este foarte importanta pentru copii. In plus surpriza poate garanta pofta de mancare.

*** Fiecare calorie este importanta. Incercati sa oferiti alimente bogate in substante nutritive; oricum copilul va manca foarte putin, asa ca este important ca fiecare inghititura sa ii fie folositoare. Exemple de alimente nutritive sunt: avocado, paste, brocoli, cereale, cartofi, branza, carne de pui, oua, dovlecei, peste, iaurt.

*** Nu faceti comparatie cu alti copii. Nu obligati copilul sa manance mai mult sau alimente pe care le refuza, doar pentru ca alti copii le consuma cu placere. Puteti in schimb sa-l lasati pe copil sa aleaga cat si ce anume sa manance, in limite rezonabile. Ora mesei trebuie sa stabileasca obiceiuri sanatoase si nu sa fie un moment de tortura pentru copil.

*** "Pacaliti-l" putin. Daca cel mic nu vrea nici in ruptul capului sa manance anumite legume sau alte alimente, incercati sa strecurati cateva bucatele in mancarea sa preferata. De ex. puteti ascunde cateva lingurite de piure de conopida in piureul de cartofi sau chiar in pastele cu branza; sosul de rosii pentru paste este in general o buna "ascunzatoare" pentru tot felul de "ingrediente secrete". Trebuie doar sa va folositi imaginatia si sa nu subestimati spiritul de observatie a copilului.

*** Nu il lasati sa aleaga. La masa, serviti copilului aceeasi mancare pe care o consuma ceilalti membri ai familiei. Evitati sa oferiti prea multe alegeri si mai ales nu ii dati copilului o gustare care cu siguranta ii va face placere.

Sfaturi pentru a-i convinge pe copiii mici sa incerce alimente noi:
Pastrati varietatea alimentelor la fiecare masa, iar atunci cand introduceti ceva nou, asezati mancarea pe tavita copilului ca si cum ar fi ceva obisnuit.
Introduceti alimentele noi pe rand si in cantitati mici. In loc sa oferiti copilului o masa intreaga constand in alimentul nou, incercati sa asezati o cantitate mica, alaturi de mancarea preferata. De asemenea, este important sa ii dati opilului sa manance atunci cand este flamand.
Priviti in mod realist portia de mancare a unui copil mic - de exemplu, pentru varsta de 1 an, este suficient un sfert de felie de paine si doua linguri de mancare.
Unii copii sunt mai sensibili decat altii si nu vor accepta niciodata anumite culori, mirosuri sau texturi ale alimentelor. Acesta este si motivul pentru care adesea copiii refuza mancaruri pe care nu le-au gustat niciodata. Retineti faptul ca un copil trebuie sa guste aproximativ de 15 ori un fel de mancare pentru a se obisnui cu acesta.

Data actualizare: 21-07-2024 | creare: 10-01-2010 | Vizite: 6789
Bibliografie
1. Ponturi pentru a hrani copiii mofturosi, link:
https://www.indiaparenting.com/food-and-nutrition/54_3295/tips-to-feed-picky-eaters.html

2. Probleme de alimentatie, link:
https://www.indiaparenting.com/raising-children/124_882/feeding-problems.html

3. Cum il convingi pe cel mic sa manance, link:
https://www.healthunit.org/nutrition/lifecycle/toddler/toddler.htm

4. Solutii sanatoase pentru mofturosi, link:
https://www.whattoexpect.com/photo-gallery/healthy-solutions-for-picky-eaters.aspx

5. De ce fac mofturi la mancare copiii mici?, link:
https://tykecoons.com/2009/09/why-are-toddlers-picky-eaters/

6. Mofturi la masa, link:
https://pediatrics.about.com/od/toddlers/a/0707_tdlr_diets.htm

7. Cum sa faci peplac unui copil mofturos, link:
https://www.askdrsears.com/html/3/T030800.asp

8. Ce faci cand copilul nu mananca?, link:
https://www.babycenter.com/0_how-to-handle-a-picky-eater_9199.bc?page=1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou studiu pe gemeni constată că mofturile alimentare sunt în mare măsură determinate de factori genetici
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum