Modul în care apreciem arta depinde de starea de sănătate mentală
©
Autor: Mancaș Mălina
![Modul în care apreciem arta depinde de starea de sănătate mentală](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=35963.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Același obiect de artă poate atrage admirația sau respingerea din partea unor oameni diferiți. De ce? O explicație intuitivă este că personalitatea și modul în care percepem operele de artă vizuală sunt influențate de preferințele noastre pentru o anumită categorie de artă.
Voluntarii incluși în studiu au fost evaluați psihologic în raport cu personalitatea lor și apoi li s-au arătat imagini de artă abstractă. Ei au fost rugați să evalueze fotografiile și să spună cât de mult ar plăti pentru aceste opere de artă. Participanților li s-a analizat mișcarea oculară pe măsură ce analizau imaginile.
Se pare că relația dintre trăsăturile de personalitate și preferințele în ceea ce privește arta a fost deja bine stabilită. S-a observat că oamenii care au tendințe spre nevroze au acordat mai multa atentie regiunii din partea stângă a unei imagini, iar cei cu trăsături asociate schizofreniei au privit mai rar în partea de sus a unei imagini.
Acest lucru se potrivește bine cu diferențele în ceea ce privește capacitatea de atenție cunoscute la persoanele cu nevroze. De exemplu, avem tendința de a privi mai întâi partea stângă a unei imagini și faptul că acei participanți au petrecut mai mult timp privind în partea din stânga per ansamblu sugerează că le este mai greu să-și mute atenția. În contrast, acei participanți cu tendințe ușoare schizofrenice au o strategie de scanare complet diferită. Tendința de concentrare asupra porțiunii inferioare a unei imagini a fost legată anterior de deficitele de concentrare și control.
Emisfera dreaptă a creierului joacă un rol important în procesarea emoțiilor. Arta și capacitatea de a aprecia arta sunt înnăscute și reacțiile emoționale date de o operă de artă abstractă ar putea face oamenii să își concentreze atenția în cadranul superior drept pentru a procesa mai bine emoțiile.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 19-04-2018 | creare: 19-04-2018 | Vizite: 1791
Bibliografie
Art is in the eye of the beholder, link: https://medicalxpress.com/news/2018-04-art-eye.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Produsele pe bază de plante reduc riscul deteriorării cognitive la vârstnici
- Cum poate fi promovată sănătatea mintală la tineri în timpul pandemiei COVID-19?
- Teoria învățării prin întărire poate îmbunătății tratamentul tulburării obsesiv-compulsivă
- Episoadele de stres pot duce la anxietate și depresie
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Schizofrenie si depresie - se schimba diagnosticul?
- Ce legatura este intre a-ti face dreptate si schizofrenie?
- Tranzmitere schizofrenie pe fond psihologic??
- Simptome ale schizofreniei sa fie?
- Cărți de psihiatrie/psihanaliza pe înțelesul tuturor
- Schizofrenie
- Am orgasm fara ejaculare va rog sa ma ajutati?
- E adevarat?
- Ce sa inteleg din asta: "dispensare psihiatrica"?
- Depresie sau schizofrenie