Modelul alimentar prenatal sănătos și riscul de autism pentru urmași
©
Autor: Airinei Camelia

Rezultatele studiului recent publicate în JAMA Network Open au indicat că mamele care au adoptat un regim alimentar sănătos în timpul sarcinii, caracterizat prin consumul crescut de fructe, legume, nuci, cereale integrale È™i peÈ™te, au avut copii cu un risc redus de a dezvolta autism sau dificultăți de comunicare socială. În contrast, aderenÈ›a scăzută la acest tipar alimentar sănătos, asociată cu un consum mai mare de alimente cu conÈ›inut ridicat de grăsimi È™i zahăr rafinat, a fost legată de un risc crescut.
În cohorta MoBa, monitorizarea la trei ani a arătat o reducere de 24% a riscului de dificultăți de comunicare socială la copiii născuÈ›i din mame cu o aderență mare la dietă, comparativ cu cei din grupul cu aderență scăzută. Studiul ALSPAC a arătat o reducere similară a riscului la vârsta de opt ani. De asemenea, s-a observat că fetele au beneficiat de o reducere mai mare a riscului comparativ cu băieÈ›ii, posibil datorită dezvoltării mai timpurii a abilităților de comunicare la fete.
Cu toate acestea, trăsăturile comportamentale asociate cu autismul, cum ar fi comportamentele repetitive È™i restrictive, nu au arătat o asociere semnificativă cu obiceiurile alimentare maternale în timpul sarcinii. Aceasta ar putea fi explicată de faptul că dificultățile de comunicare sau comportamentele repetitive pot fi identificate la copii care nu au autism, în special la cei mai mici.
Studiul a utilizat diferite scale de evaluare, inclusiv SCQ È™i SCDC, pentru a identifica dificultățile de comunicare socială È™i comportamentele repetitive. Aceste instrumente permit cercetătorilor să distingă între autism È™i alte condiÈ›ii non-autiste, oferind o perspectivă mai clară asupra impactului dietei prenatale asupra dezvoltării autismului È™i a abilităților sociale.
În concluzie, studiul subliniază importanÈ›a unei diete sănătoase în timpul sarcinii pentru a reduce riscul de autism È™i probleme de comunicare socială la copii, extinzând cercetările anterioare care au oferit rezultate contradictorii. Aceste descoperiri sugerează necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a explora mecanismele prin care dieta prenatală influenÈ›ează riscul de autism È™i pentru a valida aceste constatări în studii viitoare.
sursa: News Medical
Data actualizare: 23-07-2024 | creare: 23-07-2024 | Vizite: 322
Bibliografie
Healthy diet during pregnancy lowers childhood autism risk, link: https://www.news-medical.net/news/20240723/Healthy-diet-during-pregnancy-lowers-childhood-autism-risk.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Expunerile materne la factori adverși în timpul sarcinii cresc riscul copilului de a dezvolta probleme psihiatrice ulterior în viață
- Femeile însărcinate cu băieți, mai predispuse la complicații ale sarcinii
- Avorturile repetate și inexplicabile, mai frecvente la femeile cu un simț al mirosurilor corporale mai bun
- Studiu privind relația dintre tulburările hipertensive ale sarcinii și demență
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum