S-a descoperit mecanismul prin care febra la începutul sarcinii poate produce defecte cardiace și fizionomice la copil

©

Autor:

S-a descoperit mecanismul prin care febra la începutul sarcinii poate produce defecte cardiace și fizionomice la copil
Este un fapt cert pentru cercetători că febra în primul trimestru de sarcină crește riscul apariției unor defecte congenitale la nou-născut - cheiloschizis, palatoschizis, defecte cardiace și defecte de tub neural. Mai mult, o meta-analiză a studiilor care au asociat febra în primul trimestru cu riscul crescut de defecte congenitale a relevat că există într-adevăr o legătură între acestea două, însă motivele nu au fost până acum clare. Argumentele oscilau între identificarea cauzei drept căldura în sine produsă de febră și infecția care a cauzat febra.

Acum, un nou studiu aparținând Universității Duke și publicat în jurnalul Science Signaling dezvăluie faptul că febra în sine intervine în dezvoltarea cordului și a maxilarului la făt, mai precis în săptămânile de sarcină trei până la opt. Cercetările care au dus la această concluzie au fost desfășurate pe modele animale de embrioni.

Pentru a studia efectul febrei asupra fetusului, cercetătorii au folosit embrionii de pește-zebră și găină. Astfel, s-a descoperit că celulele neurale care stau la temelia dezvoltării inimii, feței și maxilarului au proprietăți termo-sensibile. În momentul în care aceste celule au fost supuse la temperaturi asemănătoare unei stări febrile, embrionii au dezvoltat diformități cardiace sau faciale, în funcție de stadiul dezvoltării în care a intervenit temperatura. O necunoscută pentru cercetători a rămas dacă și în ce mod severitatea și durata stării febrile are un impact asupra dezvoltării.

Rezultatele studiului sugerează că administrarea unor doze bine stabilite de medicamente antipiretice femeilor aflate în primul trimestru de sarcină și care fac febră ar putea evita o parte dintre cazurile de malformații congenitale. „Speranța mea este ca femeile care vor să rămână însărcinate să fie sfătuite de medic, pe lângă administrarea de acid folic și vitamine prenartale, să apeleze medicul și să nu ezite să ia medicamente antipiretice, în special Acetaminofen (Paracetamol), substanță îndelung studiată și considerată a fi sigură pentru administrarea în primul trimestru de sarcină”, a declarat Prof. Dr. Eric Benner, neonatolog și profesor de pediatrie la Universitatea Duke.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 28-03-2019 | creare: 17-10-2017 | Vizite: 2099
Bibliografie
How fever in early pregnancy causes heart, facial birth defects, link: https://medicalxpress.com/news/2017-10-fever-early-pregnancy-heart-facial.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • S-a descoperit locul de formare al febrei în organism
  • Ce înseamnă febră mare și cum o gestionăm
  • Ce faci când febra nu cedează la tratamentul antitermic?
  •