Mituri despre fericire

©

Autor:

Mituri despre fericire

În încercarea de a găsi secretele fericirii cădem deseori în capcana unor mituri și a unor concepții false despre fericire, de aceea nu e de mirare că deseori eșuăm să găsim ceea ce căutam. Astfel de idei apar din lipsa de cunoaștere a ceea ce înseamnă fericire, din subiectivitatea sentimentelor pozitive pe care fiecare le trăiește sau din frustrările neîmplinirilor noastre, de aceea trebuie privite cu precauție.

  • Fericirea este o trăsătură genetică și nu o putem influența

Acesta este punctul de vedere al unei teorii care pune pe primul loc moștenirea genetică în explicarea fericirii și a modului în care are loc acest proces. Este însă eronat să considerăm că fericirea nu este deloc în controlul nostru și că nu o putem schimba. În general specialiștii consideră că măsura în care putem fi fericiți depinde în proporție de 40% de noi și de controlul pe care îl avem asupra evenimentelor, un aport de 50% îl au factorii genetici care ne trasează punctele importante ale personalității și ale dispoziției, iar restul de 10% constă în ceea ce ni se întâmplă și nu putem controla. Cei mai optimiști dintre ei consideră că indiferent care este predispoziția ta, dacă te implici și depui suficient efort, poți atinge un nivel al fericii foarte ridicat. (1), (2)


  • Oamenii fericiți nu sunt foarte inteligenți

Există o preconcepție generală conform căreia persoanele fericite sunt în general naive și mai puțin inteligente, însă nu există niciun studiu care să fi evidențiat o legătură între aceste trăsături și capacitatea de a fi fericit. Dimpotrivă, fericirea corelează cu o productivitate mai mare în muncă, o stare mai bună a sănătății și abilitatea de a dezvolta și menține relații cu ceilalți. În același timp un creier fericit va fi mai creativ, iar persoana va obține scoruri mai mari la testele de inteligență și va deține mai bune abilități de rezolvare a problemelor. (3)


  • Banii (nu) aduc fericirea

„Banii nu aduc fericirea” este un clișeu la fel de cunoscut la fel ca și opusul său. Adevărul este însă undeva la mijloc. Se pare că banii fac diferența doar prin faptul că cei care au bani pot ajunge uneori mai repede la obiectivele pe care și le propun. Dacă oamenii ajung la un nivel de confort material decent care să le permită să își asigure nivelul dorit de trai, banii și veniturile nu mai fac o diferență semnificativă în a ne face mai mult sau mai puțin fericiți. (3)


  • Devenim mai nefericiți odată cu vârsta

O altă preconcepție adânc înrădăcinată în mentalitatea noastră este că cei mai buni ani ai noștri sunt în perioada tinereții, iar odată cu înaintarea în vârstă scade și fericirea. Cercetările contrazic însă această idee, și mai mult decât atât, ne arată o situație surprinzătoare: există într-adevăr o diferență între generații în ceea ce privește nivelul fericirii, dar gradul ridicat este obținut de cei mai în vârstă. Aceștia sunt mult mai fericiți și mai mulțumiți de ceea ce au realizat, au o mai mare stabilitate emoțională și experimentează mai puține emoții negative decât tinerii, care resimt sentimentele și emoțiile negative (mânia, rușinea, anxietatea) mult mai intens. (3), (4)


  • Fericirea este o stare subiectivă care nu poate fi studiată obiectiv

Fericirea este într-adevăr subiectivă, având în vedere că pentru fiecare dintre noi există un set personalizat de activități, comportamente, mod de a gândi, care ne aduc fericirea. Cu toate acestea psihologii au reușit să studieze fericirea cerându-le oamenilor să își auto-evalueze nivelul de fericire fie într-un anumit moment, fie gândindu-se la întreaga lor viață. Ei consideră că în final percepția noastră despre cât de fericiți suntem este cea care contează și care dă măsura evaluării ei. (3)


  • Voi fi fericit atunci când ...

...voi termina facultatea, nu voi mai sta cu părinții, îmi voi cumpăra mașină, mă voi căsători, voi avea un salariu dublu... Și lista poate continua.

De câte ori nu ne-am imaginat cum ne vom bucura când vom obține ceva și am fost dezamăgiți când acel ceva nu ne-a mulțumit așa cum ne-am așteptat? Se pare că oamenii nu sunt foarte buni în a anticipa exact modul în care se vor simți. În plus, după momentul mult așteptat în care ne bucurăm, nivelul fericirii revine la cel normal. Specialiștii sunt de părere că o fericire autentică și mai intensă este cea resimțită pe drumul obținerii unui rezultat, pentru că fericirea pe termen lung este asigurată de comportamente și modul de a gândi și mai puțin de circumstanțele și evenimentele vieții. (3), (2)


  • Fericirea depinde de succesele și eșecurile noastre

Cu alte cuvinte tindem să credem că suntem fericiți doar atunci când obținem succese, în special de natură materială și cu cât avem o viață mai obișnuită și simplă, cu atât ne considerăm mai nefericiți. Fericirea este însă mai mult decât posesiunile materiale: se referă la relațiile de calitate pe care le ai cu ceilalți, la activitățile în care îți face plăcere să te implici. (23)



Data actualizare: 13-12-2019 | creare: 28-01-2014 | Vizite: 2717
Bibliografie
(1)Happiness Through Vacationing: Just a Temporary Boost or Long-Term Benefits?, link:
https://link.springer.com/article/10.1007/s10902-010-9221-y#page-3
(2)Happiness: 6 Myths and Truths, link: https://www.webmd.com/balance/guide/happiness-6-myths-and-truths
(3)What is happiness?, link: https://www.pbs.org/thisemotionallife/topic/happiness/what-happiness
(4)7 Myths About Happiness, link: https://www.psychologytoday.com/blog/how-happiness/201303/7-myths-about-happiness
(5)6 Myths About Happiness, link: https://www.thedailyzen.org/2012/01/6-myths-about-happiness.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să fim mai fericiți? (Ghid practic)
  • Fericirea indusă de consumul de substanțe
  • Râsul și fericirea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum