MIT: Mâncatul seara îngrașă

©

Autor:

MIT: Mâncatul seara îngrașă

PARȚIAL ADEVĂRAT

 

Pentru menținerea siluetei sau atunci când vrem să scăpăm de kilogramele nedorite, una din metodele cele mai cunoscute este să nu mai mâncăm seara după o anumită oră (18.00-19.00), pentru că se consideră că încetinirea metabolismului îngreunează arderea caloriilor, favorizând depunerea grăsimilor.


În realitate, nu momentul zilei este determinant pentru luarea/scăderea în greutate, ci numărul de calorii consumate și activitățile care implică un consum caloric. Același număr de calorii, ingerat fie dimineața, fie seara, va  avea același impact. Când masa conține mai multe calorii decât reușește să ardă, organismul unei persoane sedentare va stoca acele calorii suplimentare în aceeași manieră, fie că sunt consumate seara sau în timpul zilei.


Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Oregon Health and Science University în 2006 (pe o specie de maimuțe) a ajuns la concluzia că cele care mâncau preponderent seara nu s-au îngrășat mai mult decât cele care nu mâncau seara.


Metabolismul încetinește seara, dar nu înseamnă că se oprește de tot. Caloriile sunt arse și pe timpul somnului (într-un ritm mai lent decât ziua), pentru că organismul are nevoie de energie pentru susținerea funcțiilor de bază. Practic procesarea mâncării nu este afectată de momentul zilei, însă stocarea caloriilor este influențată de excesul lor și de lipsa activităților care antrenează arderea calorică.


Mâncatul seara târziu poate fi asociat cu luarea în greutate pentru că de obicei intervin alți factori negativi în acest comportament alimentar, care nu țin neapărat de foame. O persoană care mănâncă seara târziu o porție mare e posibil să fi sărit peste mesele din timpul zilei și/sau să nu fi mâncat suficient, astfel că la cină încearcă să compenseze, consumând mai mult. În alte situații, după cină, statul la televizor sau în fața unui computer cu o pungă de chipsuri alături sau altele „de ronțăit” ne face să pierdem măsura și să consumăm mult, fără să ne dăm seama. În aceste condiții, luarea în greutate nu e determinată de consumul de calorii seara, ci de numărul lor ridicat, la care se adaugă lipsa de activitate prin care să le ardem pe toate, pentru că urmează apoi somnul.


Chiar dacă nu mâncatul seara îngrașă, ci cantitatea și calitatea alimentelor pe care le consumăm, este indicat să nu mergem la culcare imediat după ce am mâncat, pentru a evita o posibilă indigestie sau tulburări ale somnului.


Data actualizare: 30-12-2018 | creare: 10-10-2014 | Vizite: 9241
Bibliografie
Does eating late at night make you fat?, link: https://www.uamshealth.com/?id=10937&sid=1
True or False: Eating at Night Will Make You Gain Weight, link: https://www.bidmc.org/YourHealth/TherapeuticCenters/WeightManagement.aspx?ChunkID=156995
Scientists Dispel Late-Night Eating/Weight Gain Myth, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2006/02/060202080832.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cina târzie a fost asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum