MIT: Alcoolul te ajută să dormi mai bine

©

Autor:

MIT: Alcoolul te ajută să dormi mai bine

FALS

Deși opinia generală este că dacă înainte de culcare consumi alcool vei putea dormi mai bine, studiile privind efectele alcoolului asupra somnului contrazic această idee.

Cea mai recentă metaanaliză a studiilor în acest sens a fost realizată în 2013 de cercetători englezi și canadieni din cadrul London Sleep Centre și University of Toronto. Aceștia au evaluat literatura disponibilă la acel moment privind impactul pe care consumul de alcool la adulți sănătoși îl are asupra calității somnului. Scopul cercetătorilor a fost nu doar de a verifica mitologia care a înflorit de-a lungul timpului în jurul acestui subiect, ci și să revizuiască cele mai recente descoperiri despre somn, având în vedere că în ultimii 30 de ani cercetarea acestui proces fiziologic a avansat foarte mult.

Concluzia metaanalizei a fost că alcoolul consumat înainte de culcare scurtează timpul până la adormire, face somnul din prima parte a nopții mai profund, însă întrerupe somnul REM. Cu alte cuvinte, după ce bei alcool, vei adormi mai rapid, vei dormi mai adânc o perioadă, dar somnul REM (etapa somnului în care creierul se „reface”) va fi frecvent întrerupt. Dacă impactul alcoolului asupra somnului REM din prima parte a nopții este în funcție de doza consumată, în majoritatea studiilor somnul REM total a fost scăzut după dozele moderate și ridicate de alcool ingerat. (1), (2)

Pe lângă somnul superficial și desele întreruperi ale somnului REM, alte simptome asociate pot fi coșmarurile sau visele foarte intense (ca urmare a trecerii bruște de la o etapă de somn la alta), transpirația, starea de activare generală. (3), (4)

Întreruperea sau scurtarea duratei somnului REM are ca primă consecință lipsa de odihnă care va duce la o stare de somnolență în ziua următoare. Dacă în mod normal, pe durata unei nopți apar 6-7 cicluri de somn REM, ingestia de alcool din seara precedentă le va limitate până la 1-2.

Când doza de alcool consumat este mare, este posibil să te trezești în cursul nopții ca să mergi la toaletă, pentru că pe lângă lichidele ingerate pe care trebuie să le elimini, alcoolul are efect diuretic. În plus, dacă de obicei nu sforăi, alcoolul dinainte de culcare va avea acest efect. Mai mult, afectează respirația în timpul somnului atât prin relaxarea mușchilor gâtului, cât și prin efectul la nivel cerebral de mascare a nivelului scăzut de oxigen din sânge. La persoanele care suferă de apneea obstructivă în somn alcoolul intensifică manifestările afecțiunii.

Alte efecte negative apar și la nivelul funcțiilor cognitive: concentrarea scade, abilitățile motorii sunt încetinite (de exemplu, s-a observat acest aspect la piloții militari americani), iar memoria este și ea afectată. (1), (4), (5)

În concluzie, alcoolul consumat înainte de culcare oferă doar iluzia îmbunătățirii somnului. De aceea este indicat să îi lași timp organismului să proceseze alcoolul înainte de somn, ținând cont de faptul că pentru o porție de băutură are nevoie de aproximativ o oră.

Mai multe informații despre ce înseamnă o porție de alcool și care este consumul moderat de alcool aflați aici

Data actualizare: 21-08-2019 | creare: 20-08-2015 | Vizite: 5162
Bibliografie
(1)Reviewing alcohol's effects on normal sleep, link: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/01/130122162236.htm
(2)Alcohol and Sleep I: Effects on Normal Sleep, link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/acer.12006/abstract
(3)The Effects of Alcohol on Sleep, link: http://www.medscape.org/viewarticle/497982
(4)Alcohol and Sleep, link: http://www.sleepdex.org/alcohol1.htm
(5)Alcohol and sleep, link: https://www.drinkaware.co.uk/check-the-facts/health-effects-of-alcohol/effects-on-the-body/alcohol-and-sleep
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pot să beau alcool dacă iau medicamente?
  • Alcoolul, femeile și disponibilitatea sexuală
  • Tratament nou împotriva dorinței de a consuma alcool la persoanele dependente
  •