MIT: Laptele altor mamifere nu este sănătos pentru consumul uman
FALS
Teoria din spatele acestui mit face referire la mamiferele care nu mai consumă lapte după ce au fost înțărcate. Cu toate acestea, efectele consumului de lapte de la alte mamifere asupra sănătății umane nu beneficiază de o asociere logică cu faptul că animalele adulte nu mai consumă lapte.De asemenea, au fost vehiculate în media diverse ipoteze conform cărora consumul crescut de lapte ar putea creÈ™te riscul de afecÈ›iuni cronice, inclusiv obezitate, diabet zaharat tip 2, boli cardiovasculare, osteoporoză È™i cancer.
Atitudinea sceptică cu privire la produsele lactate È™i lapte în general se reflectă prin creÈ™terea consumului băuturilor vegetale ca substitute pentru lapte, din soia, orez, migdale sau ovăz. (1)
Omul este singurul mamifer care consumă lapte după ce a fost înțărcat
Acesta constituie un argument neÈ™tiinÈ›ific foarte popular în rândul adepÈ›ilor dietei Paleo sau a persoanelor care au adoptat un regim de viață vegan, conform căruia nu este natural ca oamenii să consume lapte după finalizarea alăptării; lucru explicat de faptul că animalele nu sunt capabile să obÈ›ină lapte de la alte mamifere. În schimb omul, în cursul evoluÈ›iei sale È™i datorită inteligenÈ›ei È™i a abilității fizice a reuÈ™it să obÈ›ină lapte de la animalele domesticite fără a le face rău. Astfel s-a remarcat un proces de co-evoluÈ›ie între tradiÈ›ia producerii de lactate È™i persistenÈ›a secreÈ›iei de lactază la om. (2)
Toleranța versus intoleranța la lactoză
De-a lungul generaÈ›iilor de consumatori consecvenÈ›i de lapte È™i produse lactate s-au înregistrat mutaÈ›ii genetice la nivelul genei care codifică lactaza, enzima care digeră lactoza (zahărul prezent în mod natural în lapte).
Astfel în prezent se cunosc două fenotipuri, lactază persistent È™i non-persistent.
Non-persistenÈ›a lactazei constituie într-adevăr o condiÈ›ie umană ancestrală, caracteristică tuturor mamiferelor. Declinul natural al producÈ›iei de lactază stă la baza argumentului potrivit căruia omul nu a fost „construit” astfel încât să consume lapte după înțărcare. La animale gena lactazei se dezactivează treptat, iar acesta devine „intolerant” la lactoză.
În schimb, persistenÈ›a lactazei este o particularitate genetică la om cu transmitere autosomal dominantă, dobândită de-a lungul a sute de generaÈ›ii, care asigură continuitatea producÈ›iei lactazei în decursul vieÈ›ii adulte.
În cadrul unui studiu publicat în 2004, cercetătorii au apreciat la persoanele ce au prezentat mutaÈ›ia care a condus la menÈ›inerea secreÈ›iei lactazei, faptul că aceÈ™tia au dat naÈ™tere unor urmaÈ™i cu 19% mai fertili comparativ cu cei la care mutaÈ›ia a fost absentă. Se consideră că această genă este una dintre cele mai puternice de la nivelul genomului, selecÈ›ia ei constituind o strategie de adaptare pentru supravieÈ›uire.
Printre avantajele genetice ale persistenÈ›ei lactazei se numără reducerea afecÈ›iunilor asociate deficitului de calciu È™i vitamina D, în special a rahitismului, È™i naÈ™terea mai multor urmaÈ™i, mult mai sănătoÈ™i, avantaje datorate aportului suplimentar de nutrienÈ›i din lapte È™i produse lactate. (3), (4), (5)
Se estimează că aproximativ 35% dintre persoanele cu vârsta peste 7-8 ani îÈ™i păstrează abilitatea de a digera lactoza, în special în populaÈ›ia din Europa de Nord.
VariaÈ›iile genelor care codifică sinteza enzimatică de lactază sunt dependente de o serie de factori, prin urmare se estimează că prevalenÈ›a hipolactaziei la adulÈ›i variază între 5% È™i aproximativ 100% în funcÈ›ie de regiunea globului, tipuri È™i subtipuri etnice etc. De exemeplu, persistenÈ›a lactazei este relativ rară – sub 40%, în Grecia È™i Turcia. În schimb, în Marea Britanie È™i Scandinavia mai mult de 90% din populaÈ›ie poate digera lactoza din lapte. (4),(5)
Acest neajuns constituit de non-persistenÈ›a lactazei a fost compensat prin consumul de produse lactate fermentate. Simptomele intoleranÈ›ei la lactoză (balonarea, flatulenÈ›a, accelerarea tranzitului intestinal, borborismele) sunt frecvent determinate de fermentarea lactozei sub influenÈ›a florei intestinale normale, în absenÈ›a enzimei lactază care să o digere. Produsele obÈ›inute în urma fermentării lactozei oferă posibilitatea de a fi consumate inclusiv de către persoanele intolerante la lactoză asimptomatice. Astfel, acestea pot beneficia de avantajele nutriÈ›ionale ale laptelui, fără riscul unor reacÈ›ii adverse.
Pe piață au devenit accesibile variante fără lactoză (delactozate) ale laptelui dulce, obținute prin adăugarea enzimei lactază, fără a elimina vreun nutrient esențial din lapte.
Surogatele vegetale din comerÈ› ale laptelui de vacă deÈ›in un profil nutriÈ›ional diferit È™i de cele mai multe ori necesită fortificare pentru a atinge potenÈ›ialul în nutrienÈ›i al laptelui convenÈ›ional. De exemplu, laptele din soia comercializat este în cele mai multe cazuri obÈ›inut din izolat proteic de soia sub formă de pudră, reconstituit cu apă, în care au fost adăugate ulterior uleiuri vegetale, zaharuri È™i/sau vitamine È™i minerale, pentru a ajunge la valori ale nutrienÈ›ilor comparabile cu cele ale laptelui de vacă. (6)
Beneficiile consumului de lapte
În lipsa unor contraindicaÈ›ii medicale precise (alergie la proteinele laptelui de vacă, intoleranță congenitală la lactoză, intoleranță la lactoză secundară afecÈ›iunilor gastrointestinale acute sau cronice manifeste etc.), consumul de lapte proaspăt È™i derivate este recomandat pentru numeroasele sale beneficii asupra sănătății organismului.Managementul ponderal
O dietă bogată în lapte È™i derivate, care presupune consumul a 3 porÈ›ii zilnice de lactate, a fost puternic asociată cu reducerea greutății corporale care a vizat în special compartimentul adipos, în contextul restricÈ›iei calorice. Optimizarea compoziÈ›iei corporale la adulÈ›i, ceea ce ar putea diminua riscul pentru diabet zaharat tip 2, a fost asociat cu precădere consumului de brânzeturi È™i diferite tipuri de iaurt. (7), (8)ProtecÈ›ia cardiovasculară È™i metabolică
De asemenea, consumul zilnic a 200-300 ml lapte È™i/sau alte produse lactate se pare că nu creÈ™te riscul de a dezvolta afecÈ›iuni cardiovasculare. Mai mult decât atât, s-a constat o asociere inversă între aportul adecvat de lapte È™i derivate È™i riscul pentru hipertensiune arterială, boli coronariene È™i accident vascular cerebral. DeÈ™i în managementul dietetic al afecÈ›iunilor cardiovasculare È™i metabolice este încurajat consumul de lactate degresate, variantele integrale ale acestor produse ar putea manifesta un efect protectiv împotriva diabetului zaharat de tip 2 È™i al dislipidemiilor. Potrivit studiilor, acizii graÈ™i saturaÈ›i care se găsesc în mod natural în produsele lactate, respectiv mineralele pe care aceste alimente le au în compoziÈ›ie, È›in sub control producÈ›ia endogenă de LDL-colesterolului ca răspuns la aportul de lactate integrale È™i nu o cresc, aÈ™a cum s-a presupus iniÈ›ial. (8)
Aportul semnificativ de micronutrienÈ›i din lactate, în special cel de calciu organic, explică o mare parte dintre avantajele asupra sistemului cardiovascular. Cu toate că alternativele vegetale ale laptelui sunt îmbogățite cu calciu, acesta este prezent sub formă anorganică, fapt care ar putea conduce dimpotrivă la creÈ™terea riscului cardiovascular. (8)
Menținerea sănătății osoase
Un aport adecvat de proteine cu valoare biologică crescută, calciu, fosfor, magneziu, mangan, zinc, vitamina D È™i K contribuie la menÈ›inerea homeostaziei metabolismului osos. Toate acestea, cu excepÈ›ia vitaminei D se găsesc în concentraÈ›iile ideale în lapte È™i derivate. (8)Lactatele È™i riscul de cancer
De-a lungul timpului, studiile au condus la rezultate contradictorii în ceea ce priveÈ™te rolul consumului de lapte È™i derivate în iniÈ›ierea sau prevenÈ›ia proceselor canceroase.În ultimii ani însă dovezile care au avut în vedere relaÈ›ia dintre aportul de lactate È™i riscul pentru diferite forme de cancer (mamar, colorectal, de vezică, ovarian, pulmonar, respectiv cancer pancreatic) au fost neconcludente È™i inconstante.
Unele studii sugerează chiar o asociere inversă între aportul de produse lactate È™i riscul de cancer gastric, colorectal, vezical È™i cancer mamar. Beneficiile sunt mult mai robuste în rândul femeilor. În cazul bărbaÈ›ilor, efectul protectiv al consumului regulat de produse lactate pentru reducerea riscului de cancer colorectal depășeÈ™te potenÈ›ialul risc de cancer de prostată. (8)
(2)The evolution of lactase persistence in Europe. A synthesis of archaeological and genetic evidence, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694611002536 Genetic
(3) Signatures of Strong Recent Positive Selection at the Lactase Gene, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1182075/
(4) Genetics and Epidemiology of Adult-type Hypolactasia, link: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/00365529409091740
(5) Archaeology: The milk revolution, link: https://www.nature.com/news/archaeology-the-milk-revolution-1.13471
(6) Soy versus dairy: which milk is better for you?, link: https://theconversation.com/soy-versus-dairy-which-milk-is-better-for-you-9379
(7) Dairy-Rich Diets Augment Fat Loss on an Energy-Restricted Diet: A Multicenter Trial, link: https://www.mdpi.com/2072-6643/1/1/83/htm
(8) Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence, link: https://www.foodandnutritionresearch.net/index.php/fnr/article/view/32527
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Lapte de vaca sau formula din comert
- Prea mult lapte!?
- Lapte
- Lapte de vaca pentru bebelusi
- Trecerea de la lapte praf la lapte de vaca
- Recomandari pentru copii cu intoleranta la proteinele din laptele de vaca