MIT: Deshidratarea nu apare iarna
©
Autor: Costin Oana
FALS
Deși asociem deshidratarea cu lunile fierbinți de vară, aceasta poate apărea inclusiv iarna, dacă nu avem grijă să ne menținem organismul suficient de hidratat.Deshidratarea apare atunci când cantitatea de apă pierdută este mai mare decât cea pe care o introducem în organism (fie nu consumăm suficiente lichide, fie nivelul de apă pierdut din corp nu este înlocuit în totalitate). De asemenea, deshidratarea poate fi un efect al unei probleme de sănătate (diaree, vomă, febră) sau poate apărea în urma unor activități fizice intense realizate la temperaturi ridicate.
Citiți aici mai multe informații despre deshidratare.
Riscul deshidratării nu este exclus iarna. Principalul dezavantaj în sezonul rece este că nu ne simțim la fel de însetați precum în anotimpul cald, ceea ce duce la un consum mai mic de lichideîn condițiile în care pierderea apei din organism are loc și iarna (începând de la respirație, până la pierderea de apă prin transpirație - corpul transpiră sub straturile groase de haine pe care le purtăm, transpirația evaporându-se repede în aerul rece și uscat).
Revenind la setea pe care o resimțim iarna, problema nu constă doar în faptul că acum nu ne este la fel de cald ca vara, ceea ce scade intensitatea setei și nevoia de a bea apă, dar se pare că frigul inhibă senzația de sete, conform unui studiu realizat în 2005, în cadrul Universității din New Hampshire. Participanții au fost solicitați să realizeze exerciții fizice în camere răcoroase. Ulterior s-a observat că senzația de sete a fost redusă cu până la 40%.
În plus, în timpul expunerii la frig, are loc vasoconstricția, ceea ce înseamnă că fluxul sanguin către zonele periferice ale corpului este redus, pentru ca pierderea căldurii să fie limitată pe cât posibil, în timp ce volumul de sânge ce ajunge la organele vitale crește, pentru a menține temperatura potrivită. Această temperatură împiedică însă creierul să sesizeze că organele periferice nu sunt suficient irigate și că temperatura e mult mai scăzută la nivelul lor, ceea ce are ca rezultat faptul că nu mai sunt secretați în aceeași cantitate hormonii ce semnalează rinichilor să conserve apa, la fel cum s-ar întâmpla în sezonul cald.
Interesant este că și la animale (la șoareci și la câini, de exemplu) s-a observat o reducere a nevoii de a consuma apă în sezonul de iarnă, precum și fenomenul de vasoconsticție ca reacție a organismului la frig. Totuși ele reușesc în general să acopere, prin aportul de lichide, nivelul de apă pierdut.
În concluzie, este important să ne hidratăm corespunzător și iarna, chiar dacă nu primim semnalul clasic al organismului – setea. Ne putem ghida după un alt indiciu: culoarea urinei nu trebuie să fie de un galben închis dacă suntem hidratați adecvat. De asemenea, alcoolul trebuie evitat atunci când realizăm activități fizice intense afară, expuși la frig, pentru că deși ne dă temporar senzația că ne încălzește, acesta accentuează deshidratarea.
Data actualizare: 23-03-2015 | creare: 18-03-2015 | Vizite: 2776
Bibliografie
(1) Dehydration, link: https://www.nhs.uk/Conditions/dehydration/Pages/Introduction.aspx(2) Dehydration Also a Cold Weather Risk, link: https://www.bmhvt.org/healthmatters/dehydration-also-a-cold-weather-risk
(3) Cold Weather Increases Risk Of Dehydration, link: https://www.unh.edu/news/news_releases/2005/january/sk_050128cold.html
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Deshidratare?
- Diareea continua.. mi s-a recomandat Colon Help
- Curiozitate despre hidratare si lipsa ei..
- Fara apa?
- Deshidratare
- Durere in spatele capului
- Please ajutatima - sufar de deshidratare si dereglare de electroliti