Mit: „vinul dupa bere e placere, berea dupa vin e chin” - adevarat sau fals

©

Autor:

Mit: „vinul dupa bere e placere, berea dupa vin e chin” - adevarat sau fals

FALS

Cercetătorii sunt de acord cel puțin într-o privință. Indiferent dacă bei bere înainte de vin sau vin înainte de bere și în cantități mari tot vei fi mahmur.

Pentru a demonta acest mit/citat, o echipă de cercetători britanici și germani au strâns un grup de 90 de voluntari și i-au împărțit în trei grupuri:

  • primul a consumat vin după bere,
  • al doilea bere după vin
  • iar al treilea a consumat vin sau bere cu aceeași concentrație de alcool ca alcoolul consumat de celelalte grupuri;

cercetătorii au dorit să afle dacă schimbarea ordinii băuturilor are vreun efect asupra severității mahmurelii. Cu toții au consumat alcool până când nivelul său măsurat în sânge a ajuns la 0,11%. (1)

Oamenii de știință le-au pus întrebări voluntarilor pentru a vedea cât sunt de beți, iar înainte de culcare le-au dat un pahar de apă (mai multe în cazul celor supraponderali). Pe tot parcursul nopții au fost supravegheați. Dimineață, toți voluntarii participanți la studiu au fost examinați și au oferit detalii privind starea de spirit și cât erau de mahmuri; doctorii au notat informații referitoarea la senzația de sete resimțită, oboseala, durerea de cap, senzația de amețeală, existența sau absența stării de greață, durerile de stomac, lipsa apetitului și ritmul inimii.

După o săptămână, voluntarii au repetat experimentul. De această dată, cei care au băut vin după bere au băut bere după vin și viceversa în cazul celui de-al doilea grup. Cei din grupul al treilea au avut la rândul lor schimbări; cei care băuseră bere cu șapte zile în urmă au băut acum vin iar cei care băuseră vin au trecut pe bere.

Participanții au menționat simptomele tipice unei mahmureli iar 10% dintre participanți au vărsat. Rezultatele studiului au arătat că ordinea băuturilor nu a avut un impact asupra intensității mahmurelii. Merită menționat totuși că studiu a comparat vinul alb cu berea blondă și nu a includ vin roșu, spirtoase sau bere brună.

Potrivit lui Richard Stephens un psiholog care a studiat mahmureala, simptomele de după o noapte în oraș depind mai mult de cantitatea de alcool decât de ordinea băuturilor. Cercetătorul mai menționează că existe unele studii care spun că băuturile închise la culoare intensifică simptomele mahmurelii datorită congenerilor, o serie de compuși chimici care dau aromă băuturii. Stephens mai spune că mahmureala apare ca urmare a unei combinații între deshidratare, inflamații și un nivel redus al zahărului din sânge. (2, 3, 4)

Așadar, nu ordinea băuturilor contează, ci cantitatea lor. Dacă nu le uiți numărul până la terminarea serii s-ar putea să eviți apariția mahmurelii a doua zi.


Data actualizare: 05-11-2019 | creare: 05-11-2019 | Vizite: 6173
Bibliografie
1. Grape or grain but never the twain? A randomized controlled multiarm matched-triplet crossover trial of beer and wine. https://academic.oup.com/ajcn/article/109/2/345/5307130
2. What’s the secret to dodging hangovers? . https://www.bbc.com/future/article/20151215-whats-the-secret-to-avoiding-hangovers
3. The role of beverage congeners in hangover and other residual effects of alcohol intoxication: a review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20712591
4. FOC7-2 SALIVA CYTOKINE CONCENTRATIONS THE DAY AFTER HEAVY ALCOHOL CONSUMPTION IN DRINKERS SUFFERING FROM A HANGOVER VERSUS THOSE WHO CLAIM TO BE HANGOVER RESISTANT. https://academic.oup.com/alcalc/article/50/suppl_1/i43/183397
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Combinarea băuturilor alcoolice
  •