MIT: Dacă mama se îmbolnăvește, ar trebui să întrerupă alăptarea
©
Autor: Costin Oana
PARÈšIAL ADEVÄ‚RAT
Unul dintre miturile frecvente despre alăptare este că dacă mama se îmbolnăveÈ™te, nu ar trebui să mai hrănească bebeluÈ™ul la sân. Cu rare excepÈ›ii, când laptele matern poate reprezenta un pericol pentru copil, alăptarea este încurajată È™i chiar indicată atunci când mama se confruntă cu o gripă sau cu alte boli de cauză infecÈ›ioasă.
În majoritatea cazurilor, până la manifestarea simptomelor bolii (febră, diaree, tuse etc.) copilul a fost deja expus la virusul care a declanÈ™at boala mamei, indiferent că este alăptat la sân sau hrănit cu biberonul. Laptele matern pe care continuă să îl primească îi este benefic, pentru că îi oferă anticorpii produÈ™i de corpul mamei. Deseori, în cazul unei boli infecÈ›ioase, datorită acestor anticorpi, copilul alăptat este singurul din familie care nu se îmbolnăveÈ™te sau care dezvoltă o formă mai uÈ™oară a bolii decât ceilalÈ›i membri. Chiar dacă alăptarea nu trebuie întreruptă, se recomandă unele măsuri de protecÈ›ie a copilului, pentru expunerea lui la cât mai puÈ›ini germeni: spălarea mâinilor înainte de contactul cu copilul, evitarea strănutatului È™i tuÈ™itului în apropierea lui, limitarea contactului față către față. Dacă vă simÈ›iÈ›i prea rău sau sunteÈ›i îngrijorată că aÈ›i putea transmite copilului anumiÈ›i viruÈ™i prin contactul direct, puteÈ›i folosi o pompă pentru recoltarea laptelui È™i să lăsaÈ›i un alt mebru al familiei, care nu are probleme de sănătate, să hrănească bebeluÈ™ul.
Este posibil ca pe perioada stării de rău cantitatea de lapte să scadă, însă aceasta va reveni la normal după recuperare. Este foarte important să vă hidrataÈ›i corespunzător în această perioadă.
Continuarea alăptării este indicată È™i în cazul infecÈ›iilor la sân (abcesele mamare), chiar dacă în aceste condiÈ›ii este mai dureroasă. De fapt deblocarea unui canal înfundat se face cel mai bine prin continuarea alăptării, iar prevenirea unei infecÈ›ii la acest nivel se face prin menÈ›inerea canalelor neblocate. Dacă mama se confruntă cu o mastită, infecÈ›ia este localizată la nivelul È›esutului mamar, nu în canalele galactofore sau în lapte, ceea ce înseamnă că este sigur pentru a fi consumat de bebeluÈ™.
Alăptarea când mama este bolnavă este o metodă mult mai confortabilă È™i mai la îndemână pentru ea decât hrănirea copilului cu biberonul. În plus, dacă întreruperea alăptării a fost temporară, va fi destul de dificilă reobiÈ™nuirea copilului cu sânul, după ce câteva zile a fost hrănit cu biberonul.
Există totuÈ™i afecÈ›iuni È™i tratamente ale unor boli când alăptarea este contraindicată:
- infecția cu virusul HIV;
- tuberculoză activă netratată;
- infecția cu virusul limfotrofic al celulelor T umane I sau II;
- în cazul administrării de medicamente antiretrovirale;
- în cazul chimioterapiei cu agenÈ›i care interferă cu replicarea ADN-ului È™i a diviziunii celulare, precum antimetaboliÈ›ii;
- în cazul radioterapiei.
De asemenea, administrarea anumitor medicamente mamei pe perioada alăptării poate presupune un anumit risc pentru bebeluÈ™. În recomandarea unui tratament, medicul va pune în balanță beneficiile pentru sănătatea dumneavoastră versus riscurile pentru copil. În cazul auto-medicaÈ›iei este important să citiÈ›i cu atenÈ›ie prospectul medicamentelor pe care le puteÈ›i lua fără prescripÈ›ie medicală, însă este indicat să cereÈ›i È™i părerea medicului.
Data actualizare: 22-06-2018 | creare: 16-02-2015 | Vizite: 2859
Bibliografie
(1) Myths of Breastfeeding, link: https://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&id=27%3Amyths-of-breastfeeding&Itemid=17 (2) Breastfeeding Myths – Do You Know the Facts?, link: https://babybuffer.org/2014/10/13/breastfeeding-myths-know-facts/
(3) When a Nursing Mother Gets Sick, link: https://www.breastfeedingbasics.com/articles/when-a-nursing-mother-gets-sick
(4) When should a mother avoid breastfeeding?, link: https://www.cdc.gov/breastfeeding/disease/
(5) Maternal Medications and Breastfeeding, link: https://www.llli.org/nb/nbmarapr00p55.html
(6) Myths and Facts About Breastfeeding, link: https://www.state.nj.us/health/fhs/wic/breastfeedingmyth.shtml
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Oprirea lactatiei
- Dureri de oase in timpul alaptatului
- Cum oprim alaptatul!:P
- Dermatita alergica de contact
- Extractie in perioada alaptarii
- Meniul mamicii pt perioada alaptarii
- Alaptare la san dureroasa
- Bebelusul meu are 4 luni si am intimpinat dificultati in timpul alaptarii la sin
- Am alăptat o luna, după care nu am mai avut lapte. Se poate sa revină laptele?
- Prolactina marita si alaptarea!