MIT: Berea stimulează lactația
©
Autor: Costin Oana
FALS
Consumul de bere pentru declanșarea și stimularea lactației este o practică destul de veche, la care proaspetele mame continuă să apeleze, nu doar în România, ci și în alte părți ale lumii. Berea ca stimulent al lactației rămâne unul dintre cele mai cunoscute și vehiculate mituri despre alăptare.Pe lângă efectul galactogen, la sfârșitul secolului al XIX-lea se considera că băuturile alcoolice, în special berea, ar întări copilul care este alăptat la sânul mamei. Ulterior, consumul de alcool de către mama care alăpta a fost incriminat ca fiind principala cauză de alcoolism dobândit la copii.
Ca răspuns la popularizarea berii și presupuselor ei efecte benefice, dar ținând cont și de riscurile alcoolului, companiile producătoare de bere au început la începutul anilor 1900 să producă berea cu mai puțin alcool.
Berea continuă să fie consumată și astăzi de femeile care alăptează și care speră să sporească astfel cantitatea de lapte produsă. Există însă dovezi științifice în această privință?
În testele realizate pe bărbați și femei (la care nu era prezentă lactația), dar și pe animale de laborator, s-a observat că berea consumată poate stimula secreția de prolactină, hormonul implicat în lactogeneză (producția de lapte). Nu se știe însă în ce măsură berea acționează prin creșterea producției de lapte la femeile care deja au lactație.
Alte studii au arătat că nu conținutul de alcool din bere ar fi cel care stimulează prolactina, ci o polizaharidă din orz și hamei.
Nu există studii clinice care să fi evaluat rolul berii asupra intensificării lactației, în schimb studii de mică amploare au arătat că bebelușii consumau mai puțin lapte după ce mamele beau chiar și o porție de bere cu alcool, pentru că laptele își schimba gustul și mirosul.
În lipsa unor dovezi științifice care să susțină efectul galactogen al berii, o posibilă explicație pentru care unele femei declară că au o cantitate mai mare de lapte după ce consumă bere, ar fi rolul relaxant al alcoolului pentru mamă, care ar ușura curgerea laptelui.
Consumul de bere de către femeia care alăptează ar putea pune însă probleme de siguranță pentru copil. Dacă efectul alcoolului în sarcină a fost intens studiat de cercetători, nu același lucru se poate spune și despre relația dintre alcool și alăptare.
O meta-analiză publicată în 2014 a evaluat consecințele consumului de alcool pentru alăptare, pentru mamă și pentru sugar. Rezultatele analizei au arătat că aproximativ jumătate dintre femeile din țările vestice consumă alcool în perioada cât alăptează. În ceea ce privește alăptarea, alcoolul inhibă reflexul de ejecție a laptelui, iar nivelul de alcool din lapte este similar cu cel din sângele matern. Studiile au ajuns la rezultate contradictorii în privința efectelor alcoolului asupra copiilor și la fel de diferite sunt și părerile specialiștilor astăzi: unii interzic alcoolul, în timp ce alții consideră că nu dăunează, atât timp cât nu se face abuz de el (citiți aici mai multe despre consumul normal de alcool). În cazul berii se poate opta pentru cea fără alcool, mai ales dacă o consumați pentru presupusul ei efect galactogen, evitând astfel riscurile alcoolului.
Data actualizare: 21-06-2018 | creare: 19-02-2015 | Vizite: 28059
Bibliografie
(1) Beer and breastfeeding, link: https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F0-306-46830-1_2#page-1 (2) Beer, Breast Feeding, and Folklore, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2799511/
(3) Alcohol and breastfeeding, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24118767
(4) Does Beer Increase Milk Supply?, link: https://www.newhealthguide.org/Is-Beer-Good-For-Breast-Milk.html
(5) Myth and Fact of Increasing Breast Milk Supply, link: https://www.healthline.com/health-blogs/diet-diva/myth-and-fact-increasing-breast-milk-supply
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cum oprim alaptatul!:P
- Beau zilnic 2 l de bere
- Alaptare vs Anestezic pt RMN
- Nidoflor pentru un bebe de 8 luni
- Dermatita alergica de contact
- Migrene pe parcursul alaptarii
- Ce se intampla dak un purtator de hepatita B inactiv alapteaza un alt copil?
- Omega 3 si alaptarea
- Probleme alaptare
- Alaptare la san dureroasa