MIT: alimentația mamei influențează compoziția laptelui

©

Autor:

MIT: alimentația mamei influențează compoziția laptelui

PARȚIAL ADEVĂRAT

În perioada alăptării femeile sunt expuse la informații contradictorii în ceea ce privește dieta unei proaspete mămici. Dacă menținerea unei diete sănătoase este importantă pentru fiecare individ, aceasta nu influențează calitatea laptelui cu care este hrănit nou-născutul. Acestea sunt concluziile care provin de la numeroase studii în acest domeniu.

Adesea, femeile evită consumul de cafea sau, ocazional, de un pahar de vin pentru a nu dăuna bebelușului. Însă, atunci când sunt consumate cu moderație, inclusiv băuturile cofeinizate, nu influențează starea de imunitate a bebelușului, așa cum nu schimbă nici compoziția laptelui matern, oferind nou-născutului cea mai bună nutriție.

Cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre dieta unei mame în perioada alăptării sunt:

1. Laptele matern nu depinde de dieta mamei

Laptele matern este produs la nivelul sânilor, direct din sângele unei mame.

Atunci când sunt ingerate alimente, băuturi sau medicamente, substanțele sunt descompuse de tractul digestiv, iar componentele de dimensiuni moleculare sunt absorbite în sânge. Când aceste molecule ajung în capilarele din apropierea țesutului mamar, se deplasează prin celulele din exteriorul alveolele și ajung în lapte. Acest proces este cunoscut sub numele de difuzie. (1) Difuzia explică modul în care medicamentele și alte substanțe străine intră în lapte.

2. Dieta mamei nu influențează nivelurile de macronutrienții

Dieta unei mame nu afectează conținutul de lactoză, proteine sau grăsimi din laptele matern. Așadar, indiferent de ce mănâncă mama, laptele va fi în continuare bogat în macronutrienți. (2)

3. Dieta mamei poate afecta aportul de anumite vitamine

Dieta unei mame poate afecta concentrația de vitamine din laptele matern. Cel mai adesea apare deficiența de vitamina B12 sau D.

Laptele matern nu poate oferi nou-născutului suficientă vitamina B12 în cazul în care mama urmează o dietă vegetariană sau vegană. De asemenea, copiii pot avea o deficiență de vitamina D, mai ales dacă au o culoare închisă a pielii, dacă mama are un deficit de vitamina D sau dacă nu primesc suficient lumină.

4. Dieta mamei poate influența nivelurile de minerale

Nivelurile de minerale nu sunt în mare măsură afectate de dieta unei mame care alăptează. Cu toate acestea, dieta poate afecta concentrația de iod din laptele matern. Prin urmare, Consiliul Național de Cercetări Medicale și Sănătate din Australia recomandă femeilor însărcinate și care alăptează să ia suplimente de iod.

5. Dieta mamei poate infuența nivelurile de probiotice

Cercetările continuă să apară despre importanța tipurilor de bacterii bune din intestinul nostru pentru sănătatea noastră generală.

Laptele matern conține o cantitate generoasă de prebiotice (peste 200 de tipuri) și o serie de alți factori de protecție imunitară importanți.

Unele studii susțin că, în cazul în care o mamă are bacterii benefice în intestinul ei (de exemplu, consumând o dietă sănătoasă), ea poate transmite copilului ei mai multe bacterii benefice (probiotice) prin laptele matern.

De exemplu, cercetările au descoperit că laptele matern de la mamele obeze conținea o comunitate bacteriană diferită și mai puțin diversă în comparație cu laptele de la mamele cu greutate normală. De asemenea, cercetările au descoperit că mamele care iau probiotice în timp ce alăptează pot reduce riscul de eczemă al sugarului. (3)

6. Anumite alimente pot influența gustul laptelui

Alimentele puternic aromate, cum ar fi usturoiul, ardeiul iute sau sosul de soia, pot schimba gustul laptelui matern. Este posibil ca acest lucru să ajute un bebeluș să se obișnuiască mai ușor cu trecerea la o dietă solidă. De asemenea, tot în această perioadă, copiii dobândesc obiceiuri și preferințe alimentare.

7. Consumul de lapte nu influențează producția de lapte matern

Laptele este adesea perceput ca o sursă de calciu, dar multe alte alimente, cum ar fi broccoli, ardei și spanac, care conțin chiar mai mult calciu pe porție, precum și alți nutrienți.

8. O mamă care alăptează poate experimenta o senzație mai mare de foame sau sete

Numărul de calorii de care o mamă are nevoie depinde de cantitatea de lapte pe care o produce (influențată de vârsta bebelușului și dacă alăptarea este exclusivă), procentul de grăsime corporală, dimensiunea corpului și nivelul de activitate zilnică.

Multe mame se simt însetate atunci când alăptează. Este o idee bună să ai la dispoziție un pahar cu apă în timpul alăptării, dar nu este necesar să bei mai mult decât te simți confortabil, deoarece nu ajută la creșterea aprovizionării cu lapte și poate fi neplăcut.

9. Nu există anumite alimente pe care trebuie să le eviți în perioada alăptării

Cu excepția cazului în care suferi de anumite alergii alimentare deja cunoscute, nu este necesar să renunți sau să eviți anumite alimente în perioada alăptării.

Dacă un bebeluș are o reacție alergică evidentă de fiecare dată când mama mănâncă un anumit aliment, este indicat să excluzi acel aliment din dietă. Păstrarea unui jurnal alimentar poate ajuta la identificarea alimentelor care nu sunt agreate de bebeluș, practică care poate întârzia manifestarea alergiilor. De asemenea, consumul de alimentelor cu risc ridicat, cum ar fi arahidele, sau a alimentelor nespălate, cu grad ridicat de intoxicație alimentară, nu influențează starea de sănătatea a copilului atunci când este hrănit cu lapte matern.


Data actualizare: 08-01-2020 | creare: 08-01-2020 | Vizite: 5885
Bibliografie
1. Breastfeeding and a Mother’s Diet: Myths and Facts. Url: https://www.laleche.org.uk/breastfeeding-and-a-mothers-diet-myths-and-facts/
2. Can A Poor Diet Impact The Quality Of Breastmilk? Url: https://www.bellybelly.com.au/breastfeeding/can-a-poor-diet-impact-the-quality-of-breastmilk/
3. The human milk microbiome changes over lactation and is shaped by maternal weight and mode of delivery.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22836031
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum