MIT: Femeia însărcinată are pofte alimentare

©

Autor:

MIT: Femeia însărcinată are pofte alimentare

PARȚIAL ADEVĂRAT

Unul dintre cele mai cunoscute „simptome” ale sarcinii îl reprezintă poftele alimentare ale viitoarei mame. Deși ele sunt un fapt real, nu toate femeile se confruntă cu dorința stringentă de a mânca ceva anume. Pe de altă parte, se poate întâmpla ca mamei să îi fie poftă de anumite feluri de mâncare care înainte de sarcină nu îi plăceau sau chiar de combinații bizare de alimente. Și reversul este posibil: pe durata sarcinii ea poate dezvolta o aversiune față de un anumit aliment, mai ales dacă felul respectiv are un gust și/sau un miros puternic.


Mecanismul care declanșează poftele alimentare în sarcină nu este deocamdată înțeles în totalitate. Nici cercetătorii nu și-au îndreptat foarte mult atenția spre legătura dintre sarcină și poftele alimentare, aceștia studiind mai degrabă fenomenul general sau apariția lui în perioada menstruației la femei.


Principalii factori implicați se presupune că ar fi hormonii, ale căror niveluri se modifică pe durata sarcinii, deși nu s-au realizat studii care să evalueze direct legătura dintre fluctuațiile hormonale din sarcină și poftele alimentare.
O meta-analiză realizată în 2014 a studiilor privind poftele alimentare la femei a arătat că într-adevăr, modificările hormonale sunt asociate cu preferințele pentru anumite mâncăruri, dar mult mai importanți ar fi factorii de natură culturală și psihosocială. De exemplu, ciocolata este printre cele mai „râvnite” alimente în S.U.A., în timp ce în Egipt foarte rar poftele alimentare se îndreaptă spre dulciuri. Pe de altă parte, sarcina este considerată în general o perioadă în care viitoarea mamă se poate răsfăța, mâncând ceea ce îi place și în cantitățile pe care le dorește, fără să se simtă vinovată. Studiile au arătat că acest lucru este valabil cu precădere în cazul femeilor care înainte de a rămâne însărcinate erau preocupate de urmarea unor diete alimentare.


Poftele alimentare au fost și ele subiectul unor mituri și speculații. Un exemplu care nu vizează doar femeile însărcinate, ci comportamentul alimentar în general, susține că ne-ar fi poftă de mâncăruri care conțin nutrienții deficitari din organism. Ori această idee nu ar avea sens în situațiile când simțim nevoia să mâncăm dulciuri sau alte feluri ce nu au un aport nutrițional valoros. Revenind la sarcină, dacă această ipoteză ar fi adevărată, atunci viitoarei mame i-ar fi poftă mai degrabă de alimente bogate în micronutrienții necesari susținerii sarcinii și dezvoltării fătului – fructe, legume, verdețuri etc., ori cele mai multe studii arată că în topul preferințelor privind poftele în sarcină sunt dulciurile, produsele de tip fast food și alte alimente cu un conținut ridicat de calorii.


Un alt mit construit în jurul poftelor alimentare este că acestea ar fi un indiciu al genului copilului. Mai exact, dacă mamei îi este poftă de alimente dulci, va avea o fetiță, iar dacă poftește la alimente sărate, ar avea un băiat. Sigur că mitologia în privința genului copilului este extrem de vastă, însă singura modalitate de a afla dacă veți avea un băiat sau o fată este să faceți investigații medicale (ecografia sau mai nou, testul ADN fetal din sângele matern – un test de screening prenatal care oferă informații și despre genul copilului).


Poftele alimentare în sarcină sunt normale, dar la fel de normală este și absența lor. Important este să vă asigurați că ceea ce consumați este sigur și sănătos pentru sarcină și să nu faceți abuz – dacă mâncați prea mult dulce, sărat sau picant vă puteți confrunta cu efecte neplăcute precum arsuri la stomac sau luarea în greutate mai mult decât v-ați dori.


Data actualizare: 20-06-2018 | creare: 13-03-2015 | Vizite: 3093
Bibliografie
(1) Food cravings during pregnancy, link: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/food-cravings-during-pregnancy
(2) Pregnancy Nutrition, link: https://americanpregnancy.org/pregnancy-health/pregnancy-nutrition/
(3) Food craving: new contributions on its assessment, moderators, and consequences, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4302707/
(4) Pickles and ice cream! Food cravings in pregnancy: hypotheses, preliminary evidence, and directions for future research, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4172095/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Strategii de a rezista tentațiilor alimentare
  • Cercetătorii au identificat mecanismele neuronale care controlează poftele din sarcină
  • Ai pofte alimentare? Microorganismele din intestin ar putea fi răspunzătoare de acest fenomen
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum