MIT: Femeile însărcinate ar trebui să mănânce cât pentru doi

©

Autor:

MIT: Femeile însărcinate ar trebui să mănânce cât pentru doi

FALS


O concepție extrem de veche despre alimentația în sarcină, foarte populară și astăzi, este că viitoarea mamă trebuie să mănânce cât pentru doi. Într-adevăr, aportul de substanțe nutritive ar trebui să fie mai ridicat în această perioadă, însă nu e necesară și o creștere a cantității de alimente consumate (și de calorii), ci mai degrabă o mai bună calitate nutrițională a acestora.


Îndemnul pe care familia și prietenii ni-l dau de a ne hrăni cât pentru doi ne poate oferi un confort psihologic, pentru că ne scutește de restricțiile alimentare și de grijile pe care ni le-am făcut pentru siluetă și legitimează o alimentație în cantitățile pe care ni le dorim, fără mustrări de conștiință ulterioare. Nutriționiștii și medicii specialiști atrag însă atenția asupra efectelor negative pe termen lung pe care adoptarea unui astfel de comportament alimentar le poate avea.

Ce se întâmplă dacă mâncăm cât pentru doi? În primul rând este foarte probabil să câștigăm în greutate peste limita normală, atât noi, cât și fătul. Îngrășarea mamei crește presiunea arterială, favorizează apariția sau intensificarea durerilor de spate, mai ales când sarcina este avansată, crește riscul de diabet gestațional și de preeclampsie. Dacă bebelușul este prea mare, e posibil să fie nevoie de intervenții medicale la naștere sau chiar cezariană. După naștere, renunțarea la acest obicei alimentar poate fi extrem de dificilă, la fel și a scăpa de kilogramele în plus acumulate. Pentru copil, o greutate mare la naștere a fost asociată cu probleme de greutate mai târziu, așa cum a arătat o meta-analiză din 2013 a studiilor privind greutatea gestațională.


În general se consideră că viitoarea mamă ar trebui să aibă un aport zilnic suplimentar de aproximativ 300 de calorii, dar este extrem de importantă sursa acestora – alimente bogate în proteine, vitamine, calciu, fier, dar cu un conținut cât mai mic de grăsimi și zahăr. Dezvoltarea creierului fătului are nevoie de grăsimi, însă e preferabil ca acestea să fie polinesaturate (pește, nuci, soia, semințe de in) sau mononesaturate (avocado, măsline, alune). 


Organismul unei femei însărcinate devine mult mai eficient în absorbția elementelor nutritive din hrana pe care o consumăm, dar îl putem ajuta oferindu-i o alimentație de calitate și nu dublând porțiile de mâncare. Chiar dacă e confortabil să știi că cei din jur te aprobă sau te încurajează să mănânci mai mult pentru că ești însărcinată, păstrarea unei cantități decente de alimente consumate îi poate oferi copilului o dezvoltare optimă și o bună stare de sănătate pe termen lung.


Data actualizare: 09-10-2014 | creare: 09-10-2014 | Vizite: 2837
Bibliografie
Should pregnant women eat for two?, link: https://www.bbc.com/future/story/20120626-can-pregnant-women-eat-for-two
Gestational weight gain in accordance to the IOM/NRC criteria and the risk for childhood overweight: a meta-analysis, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.2047-6310.2012.00110.x/abstract
Monday’s medical myth: eat for two during pregnancy, link: https://theconversation.com/mondays-medical-myth-eat-for-two-during-pregnancy-10847
Eating right during pregnancy, link: https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/patientinstructions/000584.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce trebuie să eviți alimentele ultraprocesate dacă ești însărcinată (studiu)
  • Modelul alimentar prenatal sănătos și riscul de autism pentru urmași
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum