MIT: Cuptorul cu microunde ne iradiază

©

Autor:

MIT: Cuptorul cu microunde ne iradiază

FALS


Cei mai mulți sceptici în privința utilizării cuptorului cu microunde invocă faptul că procesul de încălzire are loc prin emanația de radiații, ce au un impact negativ asupra organismului. În realitate, energia utilizată de cuptorul cu microunde este insuficientă pentru a produce efecte negative asupra moleculelor, nu le modifică structura chimică sau moleculară, fiind considerată o iradiere neionizantă.

Diferența între modul de acțiune al unui cuptor cu microunde și al unui cuptor tradițional este că acesta din urmă încălzește mâncarea prin aerul fierbinte, în timp ce la microunde încălzirea și coacerea au loc prin alternanța câmpurilor electromagnetice. Microundele sunt absorbite de alimente, făcând moleculele de apă să vibreze și producând astfel căldură.

În plus, cuptorul cu microunde folosește unde foarte scurte (de unde și denumirea lor), similare cu a altor aparate din casă, pe care le utilizăm frecvent (radio, televizoare, aparate de ras electrice, telefoane mobile), dar  care nu au aceeași imagine negativă.

În ceea ce privește riscul de iradiere prin scurgerea radiațiilor, acesta este foarte puțin probabil, dacă instrucțiunile de utilizare sunt respectate, iar eventualele defecțiuni sunt remediate în timp util. Cuptoarele cu microunde sunt gândite și realizate astfel încât să reducă pe cât posibil scurgerea radiațiilor – microundele sunt produse doar dacă ușa cuptorului este închisă, iar deschiderea acesteia oprește alimentarea cu energie și în același timp și microundele. În timpul funcționării, o cantitate mică de radiații este totuși eliberată în afară, însă nivelul lor este considerat mult prea scăzut pentru a cauza o iradiere. Este recomandat să nu stați totuși în fața cuptorului cu microunde în timpul funcționării, pentru a evita pe cât posibil orice emisie de radiații. Rămâneți la câțiva pași distanță de cuptor și în acest fel vă veți proteja împotriva eventualelor radiații, a căror efect scade semnificativ dacă păstrați această distanță.  

Defectarea unui cuptor și folosirea lui în aceste condiții ar putea însă permite mult mai mult scurgerea radiațiilor, putând cauza efecte negative persoanelor care stau în apropiere – similar alimentelor, și corpul absoarbe microundele, care provoacă încălzirea țesuturilor, cele mai afectate organe fiind ochii (unde controlul temperaturii este limitat) și testiculele (o zonă foarte sensibilă la variații mari de temperatură).

Nu există (cel puțin până acum) dovezi științifice că gătirea sau încălzirea alimentelor la microunde le modifică structura moleculară și nici că ar transforma-o în „mâncare radioactivă”.

Renunțarea la cuptorul cu microunde sau limitarea folosirii lui ne poate expune mai puțin la radiații, însă nici în această privință nu există studii care să fi demonstrat o îmbunătățire a nivelului de sănătate în lipsa acestuia.

Data actualizare: 04-07-2018 | creare: 18-11-2014 | Vizite: 6511
Bibliografie
Microwaves, Radio Waves, and Other Types of Radiofrequency Radiation, link: https://www.cancer.org/cancer/cancercauses/radiationexposureandcancer/radiofrequency-radiation
Microwave Ovens and Food Safety, link: https://www.fsis.usda.gov/shared/PDF/Microwave_Ovens_and_Food_Safety.pdf
Electromagnetic fields & public health: Microwave ovens, link: https://www.who.int/peh-emf/publications/facts/info_microwaves/en/
Microwave Dangers? Top 5 Claims vs. The Evidence, link: https://www.skepticink.com/health/2013/12/21/microwave-dangers-top-5-claims-vs-evidence/
Radiation Emissions from Microwave ovens, link: https://www.arpansa.gov.au/radiationprotection/factsheets/is_microwave.cfm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscurile alimentelor preparate la microunde
  •