MIT: Cafeaua combate mahmureala

©

Autor:

MIT: Cafeaua combate mahmureala

FALS

Mahmureala este răspunsul organismului la intoxicația cu alcool (ebrietate) și este asociată cu deshidratarea, durerile de cap, stări de oboseală, greață, creșterea sensibilității la lumină și zgomot, dureri musculare, vertij, iar în unele cazuri depresie, anxietate, probleme digestive, insomnii sau hipertensiune.

Când vine vorba de mahmureală și combaterea acesteia, sunt vehiculate numeroase remedii tradiționale. Unul dintre ele este consumul de cafea pentru a reduce simptomele mahmurelii.

Cafeaua intensifică nivelul de deshidratare

În primul rând, cafeaua și alcoolul au efecte diuretice, producând deshidratarea. Alcoolul deshidratează corpul prin blocarea producției de hormoni ce permit reținerea apei și prin creșterea ratei de eliminare a apei prin urină.

Este vorba de hormonul antidiuretic sau vasopresina (ADH) produs de glanda pituitară. Reducerea nivelului acestui hormon este asociată cu prevenirea reabsorbției apei și implicit creșterea producției de urină. Cafeaua este, de asemenea, un diuretic ce accelerează pierderea de fluide și poate înrăutăți simptomele mahmurelii și prelungi durata acesteia. (1, 5)

Cafeaua nu reduce nivelul de intoxicație alcoolică

Consumul minim de alcool poate oferi energie organismului, care se poate transforma ulterior, după creșterea dozei de alcool, în stare accentuată de oboseală și somnolență. Reacțiile chimice pentru  metabolizarea alcoolul suprasolicită ficatul și îi reduc capacitatea de a produce glucoză  în organism, în special la nivel cerebral. Lipsa glucozei din creier este principala cauză a oboselii produse de consumul de alcool, precum și scăderea capacității de concentrare și atenție, prin inhibarea activității cerebrale.

Cafeaua conține cofeină, ce are rol stimulant pe termen scurt, însă nu grăbește eliminarea alcoolului din organism și nu reduce concentrația de alcool din sânge. Atât alcoolul cât și cofeina alterează funcția de neurotransmitere a adenozinei. Cafeaua reduce pe moment efectele de somnolență ale mahmurelii prin blocarea adenozinei A1. Dopamina produsă de organism în urma consumului de alcool influențează capacitățile decizionale și memoria. (2, 4)

Un studiu publicat în jurnalul Behavioral Neuroscience a arătat că administrarea de cofeină unui eșantion de șoareci cu toxicitate alcoolică a dus la o reducere ușoară pe termen scurt a anxietății produse de alcool, dar nu a nivelului de intoxicație. Doza de cofeină administrată șoarecilor a fost echivalentul a 6-8 cești de cafea. (3) Un alt studiu, de data aceasta realizat pe un grup de 64 de adulți sănătoși, a arătat că administrarea cofeinei nu reduce efectele negative ale alcoolului asupra vitezei psihomotorii, a acurateței și a performanței. (4)

Când cafeaua și alcoolul interacționează, sunt intensificate efectele negative asupra sistemului nervos, în special asupra capacităților decizionale și cognitive. Combinația dintre alcool și cafea reduce percepția asupra nivelului de intoxicație, astfel că unele persoane pot avea falsa impresie că efectele alcoolului au trecut, antrenându-se în activități precum șofatul sau diferite situații sociale. (3)

Atenție! Cafeaua este un stimulent ce oferă energie pe termen scurt în unele cazuri, însă nu diminuează efectele intoxicației alcoolice.

Prezența ambelor substanțe în organism afectează funcția de absorbție și metabolismul organismului, crescând nivelul cofeinei din sânge și reducând rata de eliminare a acesteia din organism. Mixul dintre cafea și alcool poate afecta sistemul cardiovascular, crescând ritmul cardiac și presiunea arterială, cauzând uneori palpitații și aritmii. De asemenea, poate intensifica cefaleea și problemele digestive. (2)

Astfel, deși se consideră că efectul stimulator al cafelei va contracara efectele alcoolului, în realitate este contrariul. În perioada de mahmureală alcoolul este încă prezent în organism iar cafeaua nu grăbește desfacerea moleculelor de alcool, ci amplifică efectele negative, intensifică deshidratarea și oferă doar falsa senzație de luciditate.

Data actualizare: 02-05-2019 | creare: 18-08-2015 | Vizite: 5703
Bibliografie
(1) Alcohol handover, link: https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/arh22-1/54-60.pdf
(2) Why mixing alcohol and caffeine is so deadly, link: https://phys.org/news/2010-11-alcohol-caffeine-deadly.html
(3) Effects of ethanol and caffeine on behavior in C57BL/6 mice in the plus-maze discriminative avoidance task, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2819209/
(4) Interactions between alcohol and caffeine in relation to psychomotor speed and accuracy, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hup.371/abstract
(5) Are wine and coffee dehydrating, link: https://whfoods.org/genpage.php?tname=george&dbid=159
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pot să beau alcool dacă iau medicamente?
  • Remedii împotriva mahmurelii
  • Alcoolul, femeile și disponibilitatea sexuală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum