MIT: Consumul de ouă crește colesterolul

©

Autor:

MIT: Consumul de ouă crește colesterolul

PARȚIAL ADEVĂRAT

În ciuda varietății și cantității ridicate de nutrienți din ouă, aceste alimente continuă să aibă o reputație negativă din cauza colesterolului pe care îl conține gălbenușul. Mult timp medicii și nutriționiștii au recomandat un consum limitat de ouă pe săptămână pentru a evita creșterea colesterolului din organism și indirect, apariția unor afecțiuni cardiovasculare asociate (până la 2-3 ouă maxim pe săptămână, deși aceste cifre nu au avut la bază studii științifice).

Cercetările recente arată însă că nu e vorba decât de un mit perpetuat din cauza lipsei de înțelegere a modului în care colesterolul funcționează, considerându-se eronat că nivelul nostru de colesterol este direct influențat de cel din mâncare.

Colesterolul este o moleculă structurală prezentă în membrana tuturor celulelor din organism. El este produs în mod natural de ficat sau este preluat din alimentație, atunci când hrana conține colesterol. Indiferent de metodă însă, organismul are nevoie de colesterol permanent. Când consumăm mâncare bogată în colesterol (cum e cazul ouălor), nu înseamnă că ne crește automat colesterolul, ci că ficatul nu îl mai produce pentru că organismul îl ia din alimente. În plus, nu tot colesterolul din mâncare ajunge în sângele nostru, ci doar o mică parte.

La originea acestui mit stau testele realizate pe animale de la începutul secolului al XX-lea, în urma cărora s-a observat că hrănirea cobailor cu alimente bogate în colesterol (de exemplu unt) corela cu apariția aterosclerozei. Aceste rezultate au fost extrapolate și la oameni, în ciuda diferențelor dintre metabolismul animalelor, obișnuite cu o dietă săracă în grăsimi și al oamenilor. Mai mult, nu a fost luat în calcul rolul pe care grăsimile saturate l-au avut în rezultatele pe care le-au obținut.

Astăzi se cunoaște că excesul de grăsimi saturate și trans are un efect mult mai pronunțat asupra creșterii colesterolului. De aceea, reducerea consumului de alimente ce conțin grăsimi saturate și trans (carne grasă, pielea de pui, produse lactate grase, unt, margarină etc.) este mult mai benefică pentru sănătate decât limitarea numărului de ouă. Foarte important este și modul în care gătim ouăle – prăjirea lor în ulei le adaugă grăsimi saturate, de aceea sunt mai recomandate cele fierte sau preparate fără ulei.

Un studiu recent (2013) realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Granada a analizat legătura dintre consumul de ouă și factorii care cresc posibilitatea apariției unor afecțiuni cardiovasculare – excesul de grăsime, rezistența la insulină, creșterea presiunii arteriale, nivelul de lipide – la 380 de adolescenți. Cercetătorii nu au identificat nicio corelație între consumul de ouă și creșterea nivelului de colesterol, iar rezultatele nu au fost influențate de gradul de activitate fizică al tinerilor.

În ultimii ani autoritățile medicale la nivel global au început să modifice recomandările în privința cantității de ouă consumate fiind mult mai permisive, în timp ce unele nu mai menționează nicio restricție în privința acestor alimente, cum e cazul Asociației Americane a Inimii sau Fundația Britanică a Inimii.

Colesterolul rămâne un subiect complex și controversat și probabil cercetări viitoare vor putea oferi mai multe dovezi care să elimine mitul relației dintre consumul de ouă și colesterol.

Data actualizare: 02-11-2019 | creare: 21-11-2014 | Vizite: 9146
Bibliografie
Eggs and Cholesterol – How Many Eggs Can You Safely Eat?, link: http://authoritynutrition.com/how-many-eggs-should-you-eat/
The truth about eggs and cholesterol, link: http://www.bhf.org.uk/default.aspx?page=12920
Egg Nutrition and Heart Disease : Eggs aren't the dietary demons they're cracked up to be, link: http://www.health.harvard.edu/press_releases/egg-nutrition
Ingesta de huevo y factores de riesgo cardiovascular en adolescentes;
papel de la actividad física, link: http://www.nutricionhospitalaria.com/pdf/6392.pdf
Eggs and dietary cholesterol – dispelling the myth, link: http://www.ovosbrasil.com.br/download/ovos%20e%20colesterol%20desvandendando%20mitos.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Colesterolul din ouă nu crește riscul de demență sau Alzheimer
  • Terapia farmacologică pentru creșterea HDL-colesterolului este necesară?
  • Colina joacă un rol important în sănătatea inimii și a creierului la adulți
  •