Ministrul sanatatii incepe instructajul pentru Programul de evaluare a starii de sanatate
Data publicării: 01-06-2007
""La fel cum am procedat si cu legile Sanatatii, voi merge, impreuna cu echipa mea, in teritoriu, pentru a prezenta programul si, mai ales, pentru a realiza instructajul pentru aplicarea corecta a acestuia de catre toti cei implicati"", a spus ministrul Sanatatii.
El a precizat ca la aceste intalniri vor participa conducerile autoritatilor de sanatate publica, directorii desemnati pentru Programul ESSP, conducerile caselor judetene de asigurari de sanatate, reprezentantii asociatiilor de medicina de familie, managerii de spital, reprezentantii patronatelor- laboratoare de analize medicale.
Ministrul Sanatatii a mentionat ca a luat decizia realizarii unei informari unitare, cu o luna inainte de punerea in practica a programului, pentru a se asigura aplicarea uniforma a acestuia.
""Vrem sa evitam aglomerarea cabinetelor medicilor de familie sau a laboratoarelor, din lipsa de organizare sau din cauza programarilor facute defectuos sau chiar nerealizate.Vrem sa atentionam medicii de familie ca sunt direct raspunzatori de modul cum vor fi programati pacientii, astfel incat oamenii oamenii sa nu fie plimbati pe drumuri si sa stea la cozi interminabile"", a spus ministrul Sanatatii.
El a mentionat ca a facut un calcul teoretic, privind modificarile pe care le aduce in activitatea unui medic de familie acest program. Astfel, pana la sfarsitul lui 2007, in cele sase luni ramase, a cate 22 de zile lucratoare, vor fi consultati 11 milioane de romani, de catre 11.000 de medici. Asta inseamna ca fiecare medic de familie va consulta in plus sapte pacienti pe zi, fata de cele 28 de consultatii prevazute prin contractul cadru.
Pentru consultatiile in plus, medicii vor fi platiti suplimentar.
Prin analogie, fiecare laborator va realiza sapte seturi de analize in plus.
Suma alocata pentru acest program este de 300 milioane de euro.
Pentru fiecare pacient vor fi recomandate maxim noua analize, dar se analizeaza fiecare caz in parte. Dupa 15 luni se vor analiza rezultatele programului, existand posibilitatea stabilirii unor strategii pentru Ministerul Sanatatii, in functie de starea de sanatate a populatiei.
Ministrul Sanatatii a mai precizat ca, in ceea priveste informatizarea, urmeaza sa se desfasoare licitatiile, iar pana la finalizarea acestora, medicii de familie vor primi documente standard pentru a fi completate, dupa care acestea date vor fi introduse in calculator. El a mentionat ca ministerul va pune la dispozitia medicilor de familie operatori, platiti din fondurile sale, pentru a introduce datele in calculator.
Prima intalnire va fi sambata, la Iasi, cu participanti din judetele Iasi, Suceava, Botosani, Neamt, Bacau, Vaslui, a doua la Galati, in aceeasi zi, cu judetele Galati, Braila, Vrancea, Buzau, Tulcea, Constanta.
Sursa: Rompres,
01-06-2007, Vizualizari 741