Menstruația înainte de menopauză
Autor: Domșa Dariana
Menstruația este un proces fiziologic natural care are loc lunar, într-un ciclu de aproximativ 28 de zile. Însă, pe măsură ce femeile se apropie de vârsta menopauzei, ciclul menstrual poate deveni neregulat și pot să apară modificări în ceea ce privește durata și cantitatea sângelui menstrual. Menstruația înainte de menopauză (perimenopauza) poate fi o preocupare pentru femei și poate fi un semn că menopauza se apropie. (1, 2)
Siguranța și confortul femeilor sunt esențiale în orice moment al vieții lor, iar perioada de premenopauză poate fi una plină de schimbări. Menstruația înainte de menopauză poate fi una dintre schimbări, iar fenomenul poate fi cauzat de o varietate de factori. (1, 2)
Cauze
Menstruația înainte de menopauză poate fi cauzată de modificările hormonale din organism, care pot afecta ciclul menstrual. În mod normal, nivelul de estrogen și progesteron din organism este echilibrat, ceea ce conduce la cicluri regulate de menstruație. Însă, pe măsură ce femeile se apropie de menopauză, nivelul de estrogen poate scădea, iar asta poate duce la apariția menstruației înainte de termenul obișnuit. (1, 2, 3)
Alte cauze ale menstruației înainte de menopauză pot include anumite afecțiuni medicale, cum ar fi fibroamele uterine sau endometrioza. De asemenea, intervențiile chirurgicale la nivelul uterului sau terapia hormonală pot afecta ciclul menstrual și pot duce la menstruația înainte de menopauză. (2, 3)
Când este necesară vizita la medic?
Este recomandat să solicitați o vizită la medic dacă aveți orice îngrijorare legată de menstruația înainte de menopauză, cum ar fi sângerare abundentă, dureri severe sau perioade de ciclu neregulate. De asemenea, ar trebui să solicitați ajutor medical dacă aveți simptome asociate, cum ar fi febră, greață sau vărsături, sau dacă sunteți îngrijorată în mod particular în legătură cu ciclurile menstruale. Este important să discutați cu medicul specialist pentru a identifica orice problemă și pentru a primi tratamentul corespunzător. (1, 2, 4)
Când ar trebui să reprezinte un nivel de îngrijorare mai mare?
Dacă menstruația devine neregulată sau apare sângerare între perioade, poate fi un semn al unei probleme medicale. De asemenea, dacă menstruația devine foarte abundentă sau durează mai mult de o săptămână, poate indica diferite probleme medicale, cum ar fi fibroame uterine sau endometrioza. (2, 3, 4)
Recomandări
În cazul în care observați modificări ale ciclului menstrual (inclusiv menstruația înainte de menopauză) sau dacă resimțit dureri severe care nu sunt ameliorate cu medicamentele de uz comun, este recomandat să solicitați sprijin de specialitate. Medicul specialist poate determina cauza exactă a modificărilor ciclului menstrual și poate recomanda un tratament, în situația în care este necesar acest lucru. (1, 2, 4)
(2) How Perimenopause Can Affect Your Periods and What You Can Do, https://www.healthline.com/health/menopause/perimenopause-periods
(3) Perimenopause, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21608-perimenopause
(4) First Signs Of Perimenopause, https://www.franciscanhealth.org/community/blog/first-signs-of-perimenopause
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Epilare definitiva Epilar
- Vreti sa va scapati de pigmentele maro de pe fata?
- Caderea parului in mod excesiv
- Am luat un extract de marar pentru cresterea sanilor
- Sani mici... Ce metode de marire exista (exclus implantul mamar)?
- Fire pe sani
- Epilarea completa a zonei genitale
- Sani mici la adolescente
- Chiloti la servici
- Spalaturi intravaginale