Caracteristici ale ciclului menstrual ce ridică semne de întrebare
Autor: Patriche Silvia
Fiecare ciclu menstrual este unic. Unele femei au menstruații care durează 2-3 zile, iar altele sângerează timp de o săptămână. Fluxul sanguin poate fi ușor, abia perceptibil sau abundent. Poți resimți crampe care să te țintuiască în pat, sau îți poți vedea de problemele de zi cu zi fără neplăceri.
Ce este normal în timpul ciclului menstrual?
Ciclul menstrual se numără din prima zi a unei menstruații până în prima zi a următoarei menstruații. În general, un ciclu se poate întinde pe 21-35 zile, iar menstruația în sine poate dura între 2 și 7 zile. La început, menstruația poate fi mai lungă (5-7 zile) însă, odată cu trecerea anilor, ciclul se regularizează iar menstruația devine mai scurtă (3-4 zile). (1, 2)
Menstruația poate fi regulată (același număr de zile în fiecare lună) sau (relativ) neregulată, menstrele ușoare putând alterna cu cele abundente, iar zilele dureroase pot fi urmate de absența crampelor. În apropierea menopauzei, ciclul menstrual poate deveni din nou neregulat. (1, 2)
Atâta timp cât menstrele rămân consecvente, nu ai de ce să îți faci griji. Atunci când apare o anomalie, s-ar putea să ai motive de îngrijorare.
Mai jos sunt câteva simptome anormale atunci când vine vorba de ciclul menstrual.
Absența menstrelor
În unele cazuri, menstruația poate lipsi o lună (sau mai multe). Una dintre posibilități este sarcina. Lucrurile pot fi clarificate cu ajutorul unui test de sarcină. Dacă ai exclus această posibilitate, poți trece la alte posibile cauze; mai jos sunt câteva dintre ele. (3, 4, 5, 6, 7)
- Exerciții fizice extenuante sau pierderea în greutate într-un timp foarte scurt – excesul de exerciții fizice poate da peste cap echilibrul hormonilor care reglează ciclul menstrual iar dacă slăbești mult într-un timp prea scurt, menstruația se poate opri cu totul.
- Îngrășarea (într-un timp scurt) – poate la rândul să dezechilibrele producția hormonală a organismului.
- Consumul constant de anticoncepționale – consumul regulat de pastile care furnizează hormoni poate duce la absența menstrelor.
- Sindromul ovarului polichistic – în cazul acestei boli, dezechilibrele hormonale din organism pot duce la menstre neregulate precum și la creșterea chisturilor în zona ovarelor.
- Stres – dacă ești expusă la stres există posibilitatea să aibă efecte asupra echilibrului hormonal.
- Premenopauză – dacă ai între 40 și 50 ani, s-ar putea să resimți efectele premenopauzei. Acesta este un interval temporar în care nivelul estrogenului scade. Ai ajuns la premenopauză atunci când trec 12 luni consecutive fără menstruație.
Menstruație abundentă
Potrivit informațiilor oficiale, dacă trebuie să schimbi absorbantele sau tampoanele la fiecare oră, ai menstruație abundentă (numită și menoragie). Mai jos sunt câteva posibile cauze ale menstruației abundente. (8, 9, 10, 11)
- Un dezechilibru hormonal – afecțiuni precum sindromul ovarului polichistic sau hipotiroidismul pot fi responsabile. Schimbările hormonale pot provoca îngroșarea pereților uterini și pot duce la menstre abundente.
- Fibrom uterin sau polipi – aceste creșteri uterine non-canceroase pot duce la sângerări abundente.
- Endometrioza – apare ca urmare a creșterii unui țesut similar celui uterin în alte părți ale aparatului reproducător (de exemplu, în ovare sau tubi falopieni).
- Adenomioza – o afecțiune similară endometriozei. Constă în dezvoltarea unui țesut similar celui care învelește uterul în pereții uterini. Primele simptome sunt menstrele abundente și dureroase.
- Steriletul – această metodă contraceptivă poate provoca menstre abundente în special în primul an în care este folosit.
- Boli ale sângelui, în special boala Von Willebrand.
- Complicații de sarcină – sângerările abundente pot fi un semn al avortului sau al unei sarcini ectopice (extrauterine).
- Cancer – de multe ori cancerul uterin sau cervical poate provoca menstre abundente.
Menstre anormal de scurte sau lungi
În mod normal, menstrele țin între două și șapte zile. Menstrele mai scurte sau mai lungi s-ar putea să nu fie o problemă dacă ele reprezintă o regularitate. Contraceptivele pot scurta ciclul menstrual. Menopauza poate deregla menstrele. Dezechilibrele, hormonale, fibromul sau polipii uterini pot extinde număr de zile. Dacă ciclul menstrual este, deodată, prea scurt (1-2 zile) sau prea lung (mai mult de 7 zile) este recomandat să vorbești cu ginecologul. (12, 13, 14, 15)
Crampe intense
Crampele sunt normale în timpul menstruației. Apar ca urmare a contracțiilor uterine necesare pentru a elimina parte a mucoasei uterine. Durerea începe să apară cu 1-2 zile înainte de începerea menstruației și poate dura între 2 și 4 zile. Dacă aceste crampe sunt mult prea dureroase, pot avea alte cauze decât menstruația. (16, 17, 18)
- Fibrom uterin
- Steriletul
- Endometrioză sau adenomioză
- Boală inflamatorie pelvină
- Boală cu transmitere sexuală
- Expunere la stres
Sângerări între menstre (spotting)
Sângerările între menstre pot sau nu să reprezintă un motiv de îngrijorare în funcție de cauza acestor sângerări. Mai jos sunt câteva posibile explicații ale sângerării între menstre. (19, 20, 21)
- Schimbarea pilulelor contraceptive
- Unele boli cu transmitere sexuală (în special, chlamydia sau gonoreea)
- Sindromul ovarului polichistic
- Fibrom sau polipi uterini
- Sarcina
- O zgâriere a vaginului (în timpul sexului)
- Existența unei sarcini extrauterine sau a avortului
- Premenopauză
- Cancer cervical, uterin sau ovarian
Dureri ale sânilor
În perioada menstruației poți resimți o ușoară durere a sânilor. Aceasta apare ca urmare a fluctuațiilor hormonale. Durerea profundă poate apărea ca urmare a unui tratament hormonal însă dacă durerea devine profundă și nu dispare după 3-7 zile, este recomandat să mergi la doctor. (22, 23, 24)
diaree sau vărsături
Unele femei au probleme digestive în timpul menstruației. Potrivit unui studiu aproximativ 73% dintre femei au crampe abdominale, diaree, vărsături sau toate la un loc. Dacă astfel de simptome nu apar la regulat în timpul menstruației, s-ar putea să fie un semnal de alarmă (poate fi un semn al bolii inflamatorii pelvine sau a unei alte probleme de sănătate) și este recomandat să mergi la doctor. (25, 26)
Menstre neregulate
Menstrele neregulate se pot întâmpla oricui. Stresul sau schimbul de fus orar (de exemplu, din timpul călătoriilor de afaceri sau al vacanțelor) pot da peste cap echilibrul hormonal. Acestea sunt ușor de corectat însă, menstrele neregulate pot fi și un simptom al unor probleme mai grave de sănătate. (27, 28, 29, 30, 31)
- Hipotiroidism (alte simptome sunt constipația, pielea uscată și problemele de vedere)
- Hipertiroidism (duce la menstre ușoare sau chiar neregulate) – problemelor menstruale și se adaugă îngrășarea rapidă, un apetit pronunțat și probleme intestinale
- Scăderea capacității ovariene (poate apărea la persoane sub 40 ani)
- Polipi uterini
- Sindromul ovarului polichistic
Schimbări ale stării de spirit înainte de menstruație
Atunci când estrogenul și progesteronul au un nivel scăzut înainte de menstruație, pot apărea schimbări ale stării de spirit (acestea nu sunt atât de drastice dacă iei anticoncepționale). (32, 33, 34)
Însă, dacă schimbărilor stării de spirit li se adaugă iritabilitate, o lipsă (neobișnuită) de optimism, s-ar putea să ai de-a face cu tulburarea disforică premenstruală. Afecțiunea apare cu câteva zile înainte de menstruație și dispare la câteva săptămâni după încheierea sa. Este recomandat să mergi la doctor dacă resimți aceste simptome. (35, 36, 37)
Febră, amețeli și leșin
Febra și amețelile nu sunt simptome normale în timpul menstruației. Aceste simptome pot indica o infecție precum boala inflamatorie pelvină, care se transmite prin contact sexual. Dacă ai febră mai mare de 39 grade Celsius este indicat să mergi la doctor. (38, 39)
Menstre prea... ușoare
Menstrele ușoare par bine-primite în aparență. Însă ele pot dezvălui unele probleme de sănătate care variază de la o greutate sub-normală la expunerea prelungită la stres. Chiar și sarcina (la început) poate fi o cauză a menstrelor ușoare. (40, 41, 42)
Ciclul menstrual este unic fiecărei femei. Chiar dacă durează două zile sau șase sau nu resimți durere, aceste lucruri pot fi perfect firești. Problemele de sănătate pot apărea atunci când apare o iregularitate a menstrelor care nu poate fi explicată de stres sau anticoncepționale. Atunci este momentul să contactezi doctorul.
2. Normal Menstruation. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10132-normal-menstruation
3. How regular is regular? An analysis of menstrual cycle regularity. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15451332
4. The normal variabilities of the menstrual cycle. https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(07)04138-6/pdf
5. The Normal Menstrual Cycle and the Control of Ovulation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279054/
6. Stopped or missed periods. https://www.nhs.uk/conditions/stopped-or-missed-periods/
7. Menopause 101: A primer for the perimenopausal. https://www.menopause.org/for-women/menopauseflashes/menopause-symptoms-and-treatments/menopause-101-a-primer-for-the-perimenopausal
8. Menorrhagia (heavy menstrual bleeding). https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menorrhagia/symptoms-causes/syc-20352829
9. Heavy periods. https://www.nhs.uk/conditions/heavy-periods/
10. Heavy bleeding. https://jeanhailes.org.au/health-a-z/periods/heavy-bleeding
11. Heavy Menstrual Bleeding . https://www.acog.org/Patients/FAQs/Heavy-Menstrual-Bleeding
12. The Utility of Menstrual Cycle Length as an Indicator of Cumulative Hormonal Exposure. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3674299/
13. Length of Menstrual Cycle and Risk of Endometriosis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4782879/
14. What does a "regular cycle" mean? . https://www.cemcor.ubc.ca/ask/what-does-regular-cycle-mean
15. Menstrual Bleeding Patterns Among Regularly Menstruating Women. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3299419/
16. Painful Periods (Dysmenorrhea). https://youngwomenshealth.org/2013/08/22/painful-periods/
17. The Association of Inflammation with Premenstrual Symptoms. https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/jwh.2015.5529
18. Period pain: Overview. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279324/
19. What causes bleeding between periods? https://www.nhs.uk/common-health-questions/womens-health/what-causes-bleeding-between-periods/
20. What causes bleeding between periods? https://www.medicalnewstoday.com/articles/321811.php
21. Bleeding Between Periods? How to Tell If It’s a Problem. https://health.clevelandclinic.org/when-should-you-worry-about-spotting-between-periods/
22. Breast Pain (Mastalgia). https://www.hopkinsmedicine.org/healthlibrary/conditions/breast_health/mastalgia_breast_pain_85,P00154
23. Breast soreness. https://www.thewomens.org.au/health-information/breast-health/breast-soreness
24. Breast pain. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-pain/symptoms-causes/syc-20350423
25. Gastrointestinal symptoms before and during menses in healthy women. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3901893/
26. Pattern of gastrointestinal and somatic symptoms across the menstrual cycle. https://www.gastrojournal.org/article/0016-5085(92)90097-I/fulltext
27. Premature ovarian failure. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/premature-ovarian-failure/symptoms-causes/syc-20354683
28. Hypothyroidism. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypothyroidism/symptoms-causes/syc-20350284
29. 14 possible causes for irregular periods. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322643.php
30. What you need to know about irregular periods. https://www.medicalnewstoday.com/articles/178635.php
31. Irregular periods. https://www.nhs.uk/conditions/irregular-periods/
32. Mood instability in women with premenstrual syndrome. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21923990
33. Menstrual Cycle Phase Modulates Emotional Conflict Processing in Women with and without Premenstrual Syndrome (PMS) – A Pilot Study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3634788/
34. PMS (premenstrual syndrome). https://www.nhs.uk/conditions/pre-menstrual-syndrome/
35. Premenstrual dysphoric disorder. https://medlineplus.gov/ency/article/007193.htm
36. Premenstrual dysphoric disorder (PMDD). https://www.womenshealth.gov/menstrual-cycle/premenstrual-syndrome/premenstrual-dysphoric-disorder-pmdd
37. Premenstrual dysphoric disorder (PMDD). https://www.medicalnewstoday.com/articles/308332.php
38. Menstruation and Menstrual Problems. https://www.nichd.nih.gov/health/topics/menstruation
39. Pelvic Inflammatory Disease (PID). https://youngwomenshealth.org/2013/02/21/pelvic-inflammatory-disease/
40. Why is my period so light? https://www.medicalnewstoday.com/articles/322935.php
41. Period problems. https://www.nhs.uk/conditions/periods/period-problems/
42. Am I Pregnant? FAQs On Early Pregnancy. https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/pregnancy-faq/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ce se intampla?
- Dezvirginarea cu ob uri..help
- Hirsutism, ciclu nergulat, acnee, par uscat si foarte cret si posibil mici chisturi pe ovare
- Sarcina
- Ciclu dereglat !
- Menstruatie neregulata...ce mai este de facut?!
- Postinor 2 + menstruatie neregulata
- Pot sa ramin insarcinata in ultima zi de menstruatie?
- Sarcina sau dereglare din cauza schimbarii climatice
- Menstruatie dereglata datorita anticonceptionalelor.