Menstruația după naștere
Menstruația se referă la eliminarea lunară prin vagin de sânge și țesut mucos de la nivelul endometrului, stratul intern al uterului. Ea este stimulată de scăderea nivelului de progesteron, care este un semn al absenței sarcinii. La femeile adulte, perioada de timp dintre două menstruații este între 21 și 31 de zile, cu o medie de 28 de zile. Menstruația durează de obicei între 2 și 7 zile. Pe durata sarcinii, menstruația nu mai are loc, revenind în primele luni de alăptare. Menstruația se oprește complet după vârsta de 45-55 de ani, când apare menopauza. (1)
Prima menstruație după naștere poate apărea oricând între 2 și 12 săptămâni. Totuși, la majoritatea femeilor, ea revine între 6 și 12 săptămâni postpartum. Dacă mama alăptează exclusiv, atunci apariției menstruației poate fi decalată până când nou-născutul începe să consume alimente solide sau alte tipuri de lapte. Dacă mama hrănește bebelușul cu biberonul sau combină alăptatul cu biberonul, atunci prima menstruație poate reveni după primele 5-6 săptămâni postpartum. Acest lucru se întâmplă din cauza prolactinei, un hormon care ajută la producerea laptelui și care inhibă menstruația. (2, 3, 4)
În comparație cu menstruațiile de dinainte de sarcină, primele de după naștere pot fi:
- mai abundente
- mai neregulate
- însoțite de crampe
- însoțite de cheaguri mici de sânge (3)
Sângele menstrual ar trebui să arate la fel că înainte de sarcină, inițial de culoare roșu deschis, ulterior maroniu. În cazul în care apar cheaguri mari, este recomandată apelarea la un medic specialist. Poate dura până la un an ca ciclul menstrual să devină regulat. Femeile care alăptează sunt mai predispuse la cicluri neregulate, deoarece în timpul alăptării nivele de estrogen sunt mai scăzute. (2)
Unele proaspete mămici pot observa sângerare abundentă în primele 2-3 săptămâni după o naștere vaginală sau cezariană. Această sângerare care conține țesut uterin și sânge se referă de fapt la lohii. Ca și menstruația, sângerarea este inițial mai importantă, apoi devine mai ușoară, iar culoarea se schimbă de la roșu închis la roz-maroniu la bej deschis. Totuși, deoarece ovulația nu s-a reglat încă, lohiile nu reprezintă o menstruație adevărată. În perioada lohiilor, femeia poate acuza crampe, întrucât uterul încearcă să revină la dimensiunile de dinainte de sarcină. Aceste contracții musculare pot fi asemănătoare cu cele de la menstruație. (2)
Chiar dacă menstruația a reapărut, nu se recomandă utilizarea tampoanelor sau a cupelor menstruale până la reevaluarea de la 6 săptămâni postpartum. Deoarece produsele sanitare interne pot crește riscul de infecție, este indicată folosirea absorbantelor postnatale. (5)
Dacă femeia își reîncepe viața sexuală, poate rămâne însărcinată din nou chiar în primele săptămâni postpartum, existând un risc de 1-5%. De fapt, majoritatea sarcinilor care apar în primul an de după naștere sunt neplanificate. Având în vedere că ovulația reîncepe în intervalul de timp dintre naștere și prima menstruație, adică în primele 6 săptămâni, medicii recomandă în această perioadă abstinență. (2, 4)
După o sarcină, metodele de contracepție utilizate trebuie să țină cont de dorința unui nou copil, asocierea unor comorbidități sau statusul alăptării. Prezervativele sunt singurele metode contraceptive care previn infecțiile cu transmitere sexuală. Există unele situații cu risc de trombembolism venos în care nu se recomandă anumite metode de contracepție, spre exemplu preeclampsia, hemoragia postpartum, transfuziile de sânge, operația cezariană sau imobilitatea. Contraceptivele care conțin estrogen nu se recomandă la persoanele peste 35 de ani care fumează, cele supraponderale, care asociază anumite comorbidități (tulburări ale sângelui sau migrenă cu aură) sau care iau anumite medicamente. (5)
Dacă nu există riscuri medicale, imediat după naștere se poate utiliza prezervativul, implantul contraceptiv, contraceptivele injectabile, dispozitivul intrauterin sau pastila numai cu progesteron. Dispozitivul intrauterin se poate plasa în primele 48 de ore postpartum sau după 4 săptămâni de la naștere. Dacă femeia nu alăptează și nu are factori de risc pentru trombembolism, atunci poate începe să folosească de la 3 săptămâni postpartum pastila combinată, inelul vaginal sau plasturele contraceptiv. Dacă femeia alăptează sau a dezvoltat anumite patologii pe perioada sarcinii sau în timpul nașterii, este necesară trecerea a minim 6 săptămâni până la folosirea pastilei combinate, inelului vaginal sau plasturelui contraceptiv. (5)
În timpul utilizării variantelor de contracepție pe bază de hormoni, o mică cantitate va ajunge în laptele matern. Deși nu există niciun studiu care să sugereze efecte negative asupra nou-născutului, se recomandă amânarea utilizării pastilei combinate, inelului vaginal sau plasturelui contraceptiv până la 6 săptămâni de viață ale bebelușului. Aceste variante conțin hormonul estrogen care ar putea preveni lactația. (5)
Potrivit cercetărilor, se recomandă păstrarea unui interval de timp de cel puțin 12-18 luni între două sarcini. O sarcina apărută imediat după naștere poate influența vindecarea completă a structurilor uterine, crescând riscul de prematuritate și mortalitate infantilă. Conform unui studiu de la Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor, există o corelație între perioada mică dintre nașteri și tulburarea de spectru autist. (2)
2. Will my period change after pregnancy?: https://utswmed.org/medblog/period-changes-after-pregnancy/
3. When will my periods start again after pregnancy?: https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/when-will-my-periods-start-again-after-pregnancy/
4. First period after pregnancy: https://www.webmd.com/baby/first-period-after-pregnancy-what-to-expect
5. When will my period start again after having a baby?: https://www.tommys.org/pregnancy-information/after-birth/sexual-and-reproductive-health-after-having-baby
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Prima menstruatie dupa cezariana
- Sarcina după naștere?
- Sangerare prelungita la doua luni de la nastere
- SANGERARI LA 5 LUNI DE LA NASTERE
- Menstruatia dupa nastere
- Mentruatie dupa nastere cu sange negru
- Intarzierea menstruatiei
- Scurgere maronie
- Sunt gravida?