Cum afectează numărul de copii sănătatea părinților la vârsta a treia?

©

Autor:

Cum afectează numărul de copii sănătatea părinților la vârsta a treia?
Studiul recent publicat în The Journals of Gerontology: Series B, și realizat de cercetători de la University of Rhode Island, SGH Warsaw School of Economics, University of Maryland, Baltimore County, și University of Padua, abordează o temă puțin discutată: impactul pe care numărul de copii îl are asupra sănătății părinților la vârsta a treia. Acesta este primul studiu de acest fel care examinează asocierea dintre numărul de copii și mai mulți indicatori de sănătate la adulții mai în vârstă, în multiple regiuni de pe glob.
Motivația principală a studiului a fost îmbătrânirea populației la nivel global. Spre deosebire de alte studii care au examinat conexiunea între copii și un singur aspect al sănătății sau așteptării de viață, cercetarea actuală oferă o perspectivă multidimensională, analizând cinci dimensiuni diferite ale sănătății: starea de sănătate autoevaluată, activitățile zilnice și limitările acestora, depresia și afecțiunile cronice. Datele analizate au provenit din 24 de țări cu venituri medii și ridicate din America de Nord, America Latină, Asia și Europa și au fost colectate de la adulții cu vârsta peste 50 de ani.

Rezultatele indică faptul că, în majoritatea țărilor analizate, un număr mai mare de copii este asociat cu o sănătate mai precară la vârstă înaintată, în special în ceea ce privește afecțiunile cronice și depresia. În jumătate din țările analizate, cei cu mai mulți copii au avut o probabilitate mai mare de a suferi de depresie, iar aproape jumătate au arătat un model similar pentru afecțiunile cronice.

Cu toate acestea, s-a constatat că în șase națiuni - China, Estonia, Franța, Israel, Olanda și Elveția - adulții cu mai puțini copii erau mai predispuși să raporteze o sănătate autoevaluată precară, sugerând că în aceste țări, numărul mai mare de copii poate influența pozitiv autoevaluarea sănătății individuale.

Un alt aspect semnalat a fost variabilitatea contextului cultural și social între țări. De exemplu, în Statele Unite, legătura dintre fertilitate și sănătatea adulților în vârstă pare foarte slabă, iar în țări ca Grecia, Portugalia, Spania, Italia, Cehia și Mexic, cei cu un număr mai mare de copii (patru sau mai mulți) păreau să prezinte riscuri clare de sănătate la cel puțin trei din măsurătorile de sănătate efectuate.

Studiul subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine mecanismele individuale și contextuale care modelează această relație între dimensiunea familiei și starea de sănătate la vârsta a treia. Rezultatele, deși relevante, nu pot fi interpretate ca fiind cauzale și prezintă variații semnificative în funcție de contextul fiecărei țări.

sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 20-10-2023 | creare: 20-10-2023 | Vizite: 540
Bibliografie
Less is often more when it comes to health impact of children on parents later in life, study says, link: https://medicalxpress.com/news/2023-10-health-impact-children-parents-life.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Mobilitatea ta scade cu vârsta - cum să ți-o păstrezi
  • Percepția vârstei înaintate se modifică odată cu evoluția societății
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum