Cum ar putea afinele să îmbunătățească memoria și să prevină demența
Un studiu realizat de către cercetătorii de la universitatea East Anglia, au descoperit faptul că consumul de afine are multe beneficii asupra organismului, îmbunătățind astfel memoria, reduce colesterolul rău (LDL colesterol), și scade riscul de apariție a demenței.
Acest studiu își dorește ca în final, descoperirile lor să aibă implicații pentru prevenirea bolilor neurodegenerative, precum demența.
La momentul de față nu există un tratament cert pentru a împiedica evoluția demenței, motiv pentru care se caută intervenții modificabile în stilul de viață. Astfel, echipa și-a propus să studieze beneficiile consumului echivalentului unei căni de afine pe zi, la persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani.
Cercetătorul principal, Dr. David Vauzour, de la Școala de Medicină din Norwich din UEA, susține că demența va afecta un număr mare din populație, estimativ 152 de milioane de oameni până în 2050.
Studii anterioare au demonstrat că:
- Consumul mare de flavonoide este asociat cu rate mai lente de declin cognitiv și demență
- Alimentele bogate în antociani și proantocianidine îmbunătățesc cunoașterea
Afinele sunt bogate în acești micronutrienți enumerați, având de asemenea, și proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
Pe un lot de aproximativ 60 de participanți sănătoși din punct de vedere cognitiv, echipa a cercetat timp de 12 săptămâni impactul afinelor asupra creierului și a colesterolului. Jumătate dintre participanți au consumat pudră de afine liofilizată, iar restul doar placebo.
Rezultatele au arătat că afinele pot îmbunătăți semnificativ memoria participanților, zi de zi, precum:
- memoria episodică vizuală
- funcționarea neuronală
- perfuzia creierului (vascularizația creierului)
- circulația nutrienților în sânge, în special glucoză și oxigen
- scăderea colesterolului rău (LDL colesterol), a cărui valori mari sunt asociate cu un risc crescut de ateroscleroză
Aceste rezultate sunt foarte încurajatoare, deoarece s-au văzut efectele benefice ale consumului de afine, chiar și după o perioadă atât de scurtă de 12 săptămâni.
Cele mai importante rezultate constau în dovedirea eficacității consumul de afine asupra memoriei și ale funcției neuronale, motivând astfel echipa să continue studiile.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni