Cum ar putea afinele să îmbunătățească memoria și să prevină demența

©

Autor:

Cum ar putea afinele să îmbunătățească memoria și să prevină demența

Un studiu realizat de către cercetătorii de la universitatea East Anglia, au descoperit faptul că consumul de afine are multe beneficii asupra organismului, îmbunătățind astfel memoria, reduce colesterolul rău (LDL colesterol), și scade riscul de apariție a demenței.
Acest studiu își dorește ca în final, descoperirile lor să aibă implicații pentru prevenirea bolilor neurodegenerative, precum demența.

La momentul de față nu există un tratament cert pentru a împiedica evoluția demenței, motiv pentru care se caută intervenții modificabile în stilul de viață. Astfel, echipa și-a propus să studieze beneficiile consumului echivalentului unei căni de afine pe zi, la persoane cu vârsta cuprinsă între 50 și 80 de ani.

Cercetătorul principal, Dr. David Vauzour, de la Școala de Medicină din Norwich din UEA, susține că demența va afecta un număr mare din populație, estimativ 152 de milioane de oameni până în 2050.

Studii anterioare au demonstrat că:

  • Consumul mare de flavonoide este asociat cu rate mai lente de declin cognitiv și demență
  • Alimentele bogate în antociani și proantocianidine îmbunătățesc cunoașterea


Afinele sunt bogate în acești micronutrienți enumerați, având de asemenea, și proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Pe un lot de aproximativ 60 de participanți sănătoși din punct de vedere cognitiv, echipa a cercetat timp de 12 săptămâni impactul afinelor asupra creierului și a colesterolului. Jumătate dintre participanți au consumat pudră de afine liofilizată, iar restul doar placebo.

Rezultatele au arătat că afinele pot îmbunătăți semnificativ memoria participanților, zi de zi, precum:

  • memoria episodică vizuală
  • funcționarea neuronală
  • perfuzia creierului (vascularizația creierului)
  • circulația nutrienților în sânge, în special glucoză și oxigen
  • scăderea colesterolului rău (LDL colesterol), a cărui valori mari sunt asociate cu un risc crescut de ateroscleroză


Aceste rezultate sunt foarte încurajatoare, deoarece s-au văzut efectele benefice ale consumului de afine, chiar și după o perioadă atât de scurtă de 12 săptămâni.

Cele mai importante rezultate constau în dovedirea eficacității consumul de afine asupra memoriei și ale funcției neuronale, motivând astfel echipa să continue studiile.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 24-05-2022 | creare: 24-05-2022 | Vizite: 371
Bibliografie
Cum ar putea afinele să îmbunătățească memoria și să prevină demența, link, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220519081109.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Prevenția AVC scade și incidența demenței
  • Socializarea scade riscul de demență la bătrânețe
  • Aportul de colină scade riscul de demență
  •