ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Mecanismul de funcționare a unui medicament utilizat împotriva unei boli tropicale comune, descris de cercetători

©

Autor:

Mecanismul de funcționare a unui medicament utilizat împotriva unei boli tropicale comune, descris de cercetători
O cercetare recentă deschide calea pentru proiectarea unor noi terapii pentru combaterea schistosomiazei, o afecțiune tropicală frecventă. Oamenii de știință au reușit să identifice modul în care funcționează medicamentul utilizat în prezent împotriva bolii, ceea ce ar putea ajuta la apariția în viitor a unor noi cercetări care vor sprijini programele de control și eliminare a schistosomiazei la nivel mondial.
Bolile tropicale neglijate (BNT) reprezintă un grup de aproximativ 20 de boli care afectează mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume, preponderent proveniți din comunitățile sărace de pe glob. Una dintre cele mai de impact afecțiuni tropicale neglijate este schistosomiaza („febra melcului”), cauzată de infecția cu viermii paraziți schistozomi, viermi care trăiesc în sângele gazdei lor, unde depun ouă care provoacă leziuni tisulare.

Schistosomiaza este tratată folosind un medicament numit praziquantel, descoperit în anii 1980. Deși au trecut patru decenii de la descoperirea medicamentului, modul în care acesta funcționează continuă să fie un mister în prezent. Din acest motiv, proiectarea de noi terapii pentru schistosomiază, cât și pentru alte boli cauzate de viermi plati paraziți, a rămas în impas. În lucrări publicate recent în Science Translational Medicine, echipe independente de cercetătorii de la Colegiul Medical din Wisconsin și de la Institutul de Cercetare Biomedicală din Texas au rezolvat misterul și au descris modul de funcționare al medicamentului.

Grupul de cercetătorii de la Colegiul Medical din Wisconsin, condus de profesorul Jonathan Marchant, a demonstrat că praziquantelul se leagă cu specificitate ridicată de un tip de canal ionic, cunoscut sub numele de canal de potențial al receptorului tranzitoriu (TRP). Activarea acestui canal TRP de viermi de către praziquantel provoacă paralizie rapidă și deteriorare a parazitului, declanșând eliminarea viermilor din organism. Colaborând cu oamenii de știință de la Merck KGaA, Darmstadt, Germania, compania implicată în descoperirea praziquantelului, echipa a cartografiat locul de legare a praziquantelului și un model detaliat al interacțiunilor moleculare necesare pentru activarea canalului a fost validat în laboratorul lui Marchant.

Concluzia studiilor realizate de grupul lui Marchant a fost întărită de lucrările co-publicate în același număr al Science Translational Medicine de către un grup de cercetători de la Institutul de Cercetare Biomedicală din Texas, care au utilizat metode complet diferite de studiu, dar care au ajuns exact la aceleași concluzii.

sursa: News Medical

Data actualizare: 10-01-2022 | creare: 10-01-2022 | Vizite: 421
Bibliografie
Research may pave the way for designing new therapies to combat schistosomiasis, link: https://www.news-medical.net/news/20220106/Research-may-pave-the-way-for-designing-new-therapies-to-combat-schistosomiasis.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: