S-a descoperit o metodă neinvazivă de diagnosticare a anomaliilor fetale

©

Autor:

S-a descoperit o metodă neinvazivă de diagnosticare a anomaliilor fetale
O nouă metodă de diagnosticare a anomaliilor genetice poate fi folosită chiar din săptămâna a opta de sarcină și necesită doar câțiva mililitri din sângele mamei.

Procedurile utilizate în prezent pentru a diagnostica maladiile genetice sunt amniocenteza și testul de vilus corionic, ambele fiind invazive și prezentând riscuri ca pierderea sarcinii, lezarea fătului, infecție, inducerea prematură a travaliului.

O echipă de cercetători de la Agenția pentru Știință, Tehnologie și Cercetare (A*STAR) aparținând Institutului de Microelectronică (IME) a fabricat un microcip ce poate filtra celulele roșii (eritrocite sau hematii) fetale din sângele mamei. Aceste celule sunt mai mari decât celulele roșii adulte, datorită faptului ca au nucleu și pot fi analizate pentru a evidenția eventuale defecte genetice la făt.

Microcipul este constituit dintr-o membrană cu mii de microfiltre. Tehnologia ar putea fi utilizată și pentru a urmări numărul de celule tumorale care circulă în sângele pacienților bolnavi de cancer. Dacă tratamentul anticancer este eficient, atunci numărul acestor celule ar trebui să scadă.

Oamenii de știință vor continua testele până la validarea preclinică din iunie anul acesta, iar după terminarea experimentelor speră că vor reuși să afle numărul de anomalii genetice ce pot fi descoperite prin această tehnică.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-04-2016 | creare: 12-04-2016 | Vizite: 1592
Bibliografie
Microfilter allows non-invasive diagnosis of fetal abnormalities, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/04/160411112628.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: