Mecanismele moleculare care influențează ceasul biologic al femeilor
![Mecanismele moleculare care influențează ceasul biologic al femeilor](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=37690.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Cercetătorii au examinat 3000 de ovule provenite de la persoane de sex feminin cu vârste cuprinse între 9 și 43 de ani.
Este bine cunoscut că oamenii diferă de alte specii în ceea ce privește fertilitatea, cu un pantă ascendentă la vârsta adolescenței și o pantă descendentă după 30 de ani. Totuși, până acum nu se cunoșteau mecanismele care determină aceste evenimente.
Spre deosebire de bărbați, la care procesul de spermatogeneză începe la pubertate, femeile se nasc cu toate ovulele pe care le vor avea în decursul vieții. Aceste ovule sunt însă imature și se vor dezvolta complet la debutul ciclului menstrual. După ce ovulele se maturizează, cromozomii încep să se dividă. Pe măsură o femeie îmbătrânește, crește riscul ca diviziunea cromozomilor să se producă prematur, determinând pierderea materialului genetic, cu erori cromozomale ce pot cauza apariția sindroamelor precum sindromul Down, Kleinfelter sau Turner sau făcând ovulele să devină infertile.
S-a observat cum pe măsură ce adolescentele deveneau femei, ovulele deveneau mai „sănătoase” iar erorile cromozomale dispăreau treptat, proces care se continua până în apropierea vârstei de 30 de ani, când începeau să apară erorile cromozomale.
Încă nu se cunoaște cauza care determină această fluctuație a fertilității într-un anumit interval de vârstă. În comparație, cimpanzeii au un grad de fertilitate relativ constant pe parcursul vieții adulte și menopauza nu apare la fel ca la specia umană.
Este posibil ca la femei să se întâlnească 2 mecanisme care explică fluctuația fertilității:
- primul protejează femeile tinere să rămână însărcinate până la dezvoltarea completă a organismului, când, spre exemplu, mărirea dimensiunii șoldurilor facilitează o naștere normală;
- al doilea mecanism face femeile în vârstă să își între în rolul de bunici atunci când proprii copii ajung la rândul lor să dea naștere la nepoți, aceasta fiind denumită „ipoteza bunicii”.
Rezultatele cercetării extinde informațiile despre naștere și pierderea unei sarcini, având potențialul de a îmbunătăți tratamentul infertilității pe termen lung.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 11-11-2019 | creare: 11-11-2019 | Vizite: 499
Bibliografie
Molecular mechanisms behind women's biological clock, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191009101143.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Pandemia COVID-19 a scăzut speranța de viață în majoritatea țărilor, cu mici excepții
- Metodă contraceptivă masculină reversibilă, ghidată către testicule cu ajutorul magneților
- Riscuri noi de deficiențe nutriționale odată cu creșterea nivelului de CO2
- Cum afectează privarea de somn severă, dar de scurtă durată, sănătatea gastrointestinală?
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Se poate sa fi ramas insarcinata?
- In care zi s-a produs fertilizarea?
- Cate sanse exista sa raman insarcinata?
- Tratament pentru fertilitate sau anticonceptionale in chist ovarian?
- Perioada fertila explicatii
- Probleme de fertilitate
- Imi este greu sa identific perioada fertila. Este vreo sansa sa ramin insarcinata?