Un consum ridicat de cafea la vârste înaintate poate avea un impact negativ asupra funcției renale
©
Autor: Teodorescu Mihai
O creștere a dovezilor care asociază consumul ridicat de cafea cu o mai bună funcție a rinichilor i-a determinat pe cercetătorii de la Universitatea din Rotterdam să realizeze o analiză prospectivă amplă pentru a explora pe larg corelația dintre consumul regulat de cafea și funcția renală. În studiul actual, cercetătorii au evaluat dacă utilizarea regulată a cafelei a fost asociată cu modificări ale ratei de filtrare glomerulară estimată (eGFR) și ale raportului albumină-creatinină (ACR) pe termen lung.
Până în prezent, studiile nu au reușit să determine dacă consumul de cafea este asociat cu o creștere a ratei de filtrare glomerulară estimată la persoanele cu risc ridicat pentru boala cronică de rinichi. În ceea ce privește eventuala asociere dintre raportul ACR din urină și consumul de cafea, cercetările actuale sunt insuficiente pentru a putea trage o concluzie.
Cercetătorii au utilizat date din proiectul Rotterdam, desfășurat în prezent într-un cartier din Rotterdam, care include trei sub-cohorte de persoane, recrutați în trei momente diferite de timp. Sub-cohorta inițială a inclus aproape 8.000 de participanți cu vârsta de minimum 55 de ani, înscriși în studiu între anii 1898 și 1993. A doua sub-cohortă, compusă din puțin peste 3.000 de indivizi, a fost inițiată între anii 2000 și 2001. În cele din urmă, ultima sub-cohortă include peste 3.900 de persoane cu vârsta de minimum 45 de ani, recrutați între 2006 și 2008. Participanții din toate cohortele au fost evaluați la intervale de patru până la șase ani.
Din totalul participanților, aproximativ 8.700 au răspuns la chestionarele privind aportul alimentar. Dintre aceștia, mai puțin de 8.000 au primit cel puțin o evaluare eGFR pentru studii longitudinale eGFR. Participanții au răspuns, de asemenea, la întrebări cu privire la consumul de băuturi, inclusiv în ceea ce privește consumul de cafea.
Concluziile studiului nu au evidențiat asocieri între consumul de cafea și rata de filtrare glomerulară estimată sau raportul albumină-creatinină în întreaga populație de studiu. Cu toate acestea, consumul de cafea a fost asociat cu eGFR longitudinal mai mare în rândul persoanelor cu risc mai mare de boală cronică de rinichi.
sursa: News Medical
foto: nerudol/Shutterstock
Până în prezent, studiile nu au reușit să determine dacă consumul de cafea este asociat cu o creștere a ratei de filtrare glomerulară estimată la persoanele cu risc ridicat pentru boala cronică de rinichi. În ceea ce privește eventuala asociere dintre raportul ACR din urină și consumul de cafea, cercetările actuale sunt insuficiente pentru a putea trage o concluzie.
Cercetătorii au utilizat date din proiectul Rotterdam, desfășurat în prezent într-un cartier din Rotterdam, care include trei sub-cohorte de persoane, recrutați în trei momente diferite de timp. Sub-cohorta inițială a inclus aproape 8.000 de participanți cu vârsta de minimum 55 de ani, înscriși în studiu între anii 1898 și 1993. A doua sub-cohortă, compusă din puțin peste 3.000 de indivizi, a fost inițiată între anii 2000 și 2001. În cele din urmă, ultima sub-cohortă include peste 3.900 de persoane cu vârsta de minimum 45 de ani, recrutați între 2006 și 2008. Participanții din toate cohortele au fost evaluați la intervale de patru până la șase ani.
Din totalul participanților, aproximativ 8.700 au răspuns la chestionarele privind aportul alimentar. Dintre aceștia, mai puțin de 8.000 au primit cel puțin o evaluare eGFR pentru studii longitudinale eGFR. Participanții au răspuns, de asemenea, la întrebări cu privire la consumul de băuturi, inclusiv în ceea ce privește consumul de cafea.
Concluziile studiului nu au evidențiat asocieri între consumul de cafea și rata de filtrare glomerulară estimată sau raportul albumină-creatinină în întreaga populație de studiu. Cu toate acestea, consumul de cafea a fost asociat cu eGFR longitudinal mai mare în rândul persoanelor cu risc mai mare de boală cronică de rinichi.
sursa: News Medical
foto: nerudol/Shutterstock
Data actualizare: 07-12-2022 | creare: 07-12-2022 | Vizite: 358
Bibliografie
The association between renal function and regular coffee consumption, link: https://www.news-medical.net/news/20221202/What-is-the-association-between-renal-function-and-regular-coffee-consumption.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Oamenii subestimeaza valoarea timpului petrecut cu propriile ganduri
- Legătura între turele de noapte și capacitatea organismului de a repara ADN-ul
- Luminile UV folosite la interior ar putea reprezenta o sursă de poluare interioară
- Poluarea în interior, ca urmare a gătitului în bucătărie, constituie o problemă comună în multe dintre orașele sărace de pe glob
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Stare de rau de la cafea
- Depresie in lipsa cafeinei
- Cafeaua
- Cafea naturala vs cafea 3 in 1
- Cafea cu lapte - o combinație gresita sau nu?
- Senzatie de slabiciune dupa bautul cafelei