Mai mult de două boli cardiometabolice modifică semnificativ riscul demenței

©

Autor:

Mai mult de două boli cardiometabolice modifică semnificativ riscul demenței
Persoanele care suferă de cel puțin două comorbidități, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, afecțiuni ale inimii (boală cardiacă ischemică, insuficiență cardiacă, tulburări de ritm) sau accident vascular cerebral, prezintă un risc de două ori mai mare de a dezvolta demență, prin comparație cu persoanele neafectate de boli cardiometabolice.
Riscul de demență poate fi scăzut prin prevenirea dezvoltării diabetului și a bolilor cardiovasculare, conform unui studiu publicat în revista Alzheimer‘s & Dementia.

Demența este o boală cu incidențe în creștere la nivel mondial, mai ales în țările dezvoltate. Aceasta se dezvoltă progresiv, manifestându-se mai întâi printr-un declin cognitiv depistat prin teste cognitive, iar ulterior evoluează prin afectarea memoriei, până la incapacitate de auto-îngrijire.

Conform studiului, prezența a mai mult de o boală cardiometabolică dublează riscul de demență, iar cercetătorii au extras dovezi de la 2.500 de persoane de peste 60 de ani, monitorizate timp de 12 ani. Amploarea riscului a evoluat direct proporțional cu un număr mai mare de boli asociate.

Totuși, persoanele care au suferit doar de o singură patologie, nu au avut un risc mai mare de demență. Astfel, neurodegenerarea poate fi evitată prin prevenirea apariției unei alte boli.

Prevenția ar trebui realizată începând cu vârsta mijlocie, tulburările cognitive și demența fiind mai frecvente la persoanele care au dezvoltat boli cardiometabolice devreme în timpul vieții.

sursa: News Medical
foto: Getty Images

Data actualizare: 20-06-2022 | creare: 20-06-2022 | Vizite: 295
Bibliografie
Cardiometabolic multimorbidity increases the risk of developing dementia, link: https://www.news-medical.net/news/20220616/Cardiometabolic-multimorbidity-increases-the-risk-of-developing-dementia.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hipotensiunea ortostatică poate crește riscul de demență
  • Obiceiuri zilnice ce îți cresc riscul de demență la bătrânețe
  • Presiunea arterială anormală, asociată cu un risc crescut de demență
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum