Un tratament neinvaziv potențial pentru boala Alzheimer

Un tratament neinvaziv potențial pentru boala Alzheimer

©

Autor:

Un tratament neinvaziv potențial pentru boala Alzheimer

Cercetătorii de la Queensland Brain Institute au descoperit că ultrasunetele de intensitate scăzută pot îmbunătăți unele dintre efectele dăunătoare ale îmbătrânirii È™i demenÈ›ei, îmbunătățind cogniÈ›ia, fără a fi nevoie să traverseze bariera hematoencefalică.
Studiul a fost publicat în jurnalul È™tiinÈ›ific Molecular Psychiatry al companiei Nature Publishing Group.

Aceste descoperiri oferă o nouă cale potenÈ›ială pentru tehnologia non-invazivă prin ultrasunete È™i va ajuta clinicienii să utilizeze tratamente medicale care iau în considerare progresia bolii unui pacient È™i declinul său cognitiv.

Noua cercetare a implicat un grup de control care a primit ultrasunete fără microbulele care deschideau în experimentele din trecut bariera hematoencefalică. Micile bule umplute cu gaz deschideau bariera hematoencefalică (aproape impenetrabilă) È™i transportau medicamentele din fluxul sanguin în creier.

„Întreaga echipă de cercetare a fost surprinsă de restabilirea remarcabilă a cogniÈ›iei. [...] Concluzionăm că ultrasunetele terapeutice sunt un mod neinvaziv de a îmbunătăți cogniÈ›ia la vârstnici.”, a spus profesorul Jürgen Götz de la Centrul de Cercetare a DemenÈ›ei de la Clem Jones QBI.

Îmbătrânirea se asociază cu afectarea cogniÈ›iei È™i cu reducerea plasticității semnalizării între neuroni induse de învățare, numită potenÈ›are pe termen lung (LTP). Utilizarea ultrasunetelor a restabilit această potenÈ›are pe termen lung È™i a îmbunătățit învățarea spaÈ›ială la È™oarecii în vârstă.

PrevalenÈ›a demenÈ›ei este în creÈ™tere, iar îmbătrânirea este singurul factor de risc major pentru declinul cognitiv. DeÈ™i creierul nu este foarte accesibil, în special din cauza barierei hematoencefalice, ultrasunetele au reuÈ™it să depășească această provocare.

Ultrasunetele au îmbunătățit cogniÈ›ia independent de proteinele beta-amiloid È™i tau prezente la pacienÈ›ii cu boala Alzheimer. TotuÈ™i, microbulele, care deschideau bariera hematoencefalică, vor continua să fie utilizate alături de ultrasunete în cercetarea bolii Alzheimer.

Studiile anterioare au evidenÈ›iat că ultrasunetele sunt sigure pe termen lung È™i că ar putea îmbunătăți modificările patologice È™i deficienÈ›ele cognitive din cadrul bolii Alzheimer.

„Credem că poate exista o anumită suprapunere între îmbătrânirea fiziologică È™i patologică a creierului È™i potenÈ›ialul corectării cu ultrasunete este semnificativ pentru cei care trăiesc cu boala Alzheimer”, a spus profesorul Götz. Acesta consideră că există încă întrebări cu privire la diferenÈ›ele dintre îmbătrânirea „fiziologică” (normală) È™i îmbătrânirea „patologică” din cadrul bolii Alzheimer.

În viitor, echipa de cercetare a profesorului Götz îÈ™i propune să înÈ›eleagă modul în care debutează bolile cerebrale È™i care este progresia acestora la nivel molecular È™i celular, cu scopul de a descoperi noi terapii.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 05-07-2021 | creare: 05-07-2021 | Vizite: 499
Bibliografie
Non-invasive potential treatment for Alzheimer's disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210624114329.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ecografia cu ultrasunete focalizate, potenÈ›ial de tratare a bolii Alzheimer
  • Litiul ar putea opri progresia bolii Alzheimer
  • Terapia genetică în boala Alzheimer menÈ›ine capacitatea de învățare È™i memoria
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum