Lumina artificială afectează metabolismul glucidic

Cercetătorii au descoperit că șoarecii expuși la lumină au avut o toleranță scăzută la glucoză, comparativ cu cei expuși la întuneric. Același efect a fost observat și atunci când șoarecii au fost expuși la lumină naturală și la lumină albastră. S-a descoperit că mecanismul responsabil de acest efect este reprezentat de celulele retiniene (ipRGCs) care exprimă melanopsina. Aceste celule au un rol important în reglarea ritmurilor circadiene și sunt activate de diferite tipuri de lumină.
Pentru a analiza acest efect, cercetătorii au măsurat puterea spectrală a luminii naturale, a luminii albastre, a întunericului și a luminii roșii, în raport cu activitatea melanopsinei din șoareci. S-a constatat că toate sursele de lumină au putut activa ipRGCs, însă lumina roșie avea numărul cel mai scăzut de fotoni la 480 nm.
Studiile ulterioare pe șoarecii care nu au aceste celule au arătat că lipsa lor nu afectează nivelurile de toleranță la glucoză, ceea ce indică faptul că ipRGCs sunt responsabile pentru efectul luminii asupra metabolismului glucozei și că acest efect nu este influențat de fazele circadiene. Acest lucru conduce la investigații ulterioare pentru a înțelege mecanismele neuronale care pot fi responsabile pentru acest efect al luminii asupra metabolismului glucozei.
Data actualizare: 25-01-2023 | creare: 25-01-2023 | Vizite: 386
Bibliografie
Meng, J., Shen, J., Li, G., et al. (2023). Light modulates glucose metabolism by a retina-hypothalamus-brown adipose tissue axis.
Cell.
https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(22)01537-9?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867422015379%3Fshowall%3Dtrue
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Creierul ne ajută ce să mâncăm în funcție de culoarea alimentelor
- Teama de hipoglicemie limitează implicarea adulților cu diabet într-un program de exerciții fizice
- Practicile minte-corp pot reduce eficient nivelul de glucoză din sânge la persoanele cu diabet zaharat tip 2
- Alimentația poate influența riscul de diabet: postul intermitent, o soluție pentru reducerea riscului de apariție a bolii
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum