Creierul ne ajută ce să mâncăm în funcție de culoarea alimentelor
©
Autor: Airinei Camelia
Potrivit unui studiu desfășurat de Școala InternaÈ›ională de Studii Avansate (SISSA) din Trieste, Italia, vederea este cel mai important simÈ› utilizat de oameni în alegerile alimentare. Cecetătorii sugerează că, pentru a evalua aportul caloric, creierul foloseÈ™te un cod bazat pe culori.
Spre deosebire de alte animale, care se bazează pe miros, omul are un organ vizual mult mai sofisticat - retina are trei clase de fotoreceptori reglaÈ›i pentru trei benzi din spectrul vizibil. Ochiul uman este în mod particular eficient în a distinge roÈ™u de verde. „Potrivit unor teorii, sistemul nostru vizual a evoluat astfel încât să poată observa cu uÈ™urință fructele pe fundalul verde al frunzelor”, spune Raffaella Rumiati, specialistă în neuroÈ™tiinÈ›e È™i coordonatoare a studiului.
„Omul caută alimente nutritive È™i bogate în calorii, iar la alimentele naturale culoarea este un indiciu al numărului de calorii”, spune Francesco Foroni, cercetător SISSA. „Cu cât un aliment neprocesat este mai roÈ™u, cu atât este mai nutritiv, în timp ce alimentele verzi sunt mai sărace în calorii. Este clar că sistemul nostru vizual s-a adaptat la această realitate.”
„ParticipanÈ›ii la axperimentul nostru au considerat alimentele roÈ™ii ca fiind mai calorice, iar pe cele verzi cel mai puÈ›in nutritive. AcelaÈ™i lucru a fost valabil È™i pentru alimentele gătite, la care culoarea păleÈ™te.”, spune Giulio Pergola, cercetător la universtatea din Bari È™i unul dintre autorii studiului. Pentru a confirma aceste rezultate, în cadrul experimentului nu s-a observat aceeaÈ™i preferință a culorilor pentru alte obiecte, în afară de alimente.
Autorii studiului propun utilizarea acestor informaÈ›ii în domeniul sănătății publice. „În toată lumea se fac eforturi pentru a încuraja o alimentaÈ›ie sănătoasă. Unele țări propun interzicerea anumitor produse, sau avertizări postate pe etichetele produsului, asemenea celor de pe pachetele de È›igarete. De ce nu am putea folosi È™i culorile?”, spune Rumiati.
Sursa: Science Daily
Spre deosebire de alte animale, care se bazează pe miros, omul are un organ vizual mult mai sofisticat - retina are trei clase de fotoreceptori reglaÈ›i pentru trei benzi din spectrul vizibil. Ochiul uman este în mod particular eficient în a distinge roÈ™u de verde. „Potrivit unor teorii, sistemul nostru vizual a evoluat astfel încât să poată observa cu uÈ™urință fructele pe fundalul verde al frunzelor”, spune Raffaella Rumiati, specialistă în neuroÈ™tiinÈ›e È™i coordonatoare a studiului.
„Omul caută alimente nutritive È™i bogate în calorii, iar la alimentele naturale culoarea este un indiciu al numărului de calorii”, spune Francesco Foroni, cercetător SISSA. „Cu cât un aliment neprocesat este mai roÈ™u, cu atât este mai nutritiv, în timp ce alimentele verzi sunt mai sărace în calorii. Este clar că sistemul nostru vizual s-a adaptat la această realitate.”
„ParticipanÈ›ii la axperimentul nostru au considerat alimentele roÈ™ii ca fiind mai calorice, iar pe cele verzi cel mai puÈ›in nutritive. AcelaÈ™i lucru a fost valabil È™i pentru alimentele gătite, la care culoarea păleÈ™te.”, spune Giulio Pergola, cercetător la universtatea din Bari È™i unul dintre autorii studiului. Pentru a confirma aceste rezultate, în cadrul experimentului nu s-a observat aceeaÈ™i preferință a culorilor pentru alte obiecte, în afară de alimente.
Autorii studiului propun utilizarea acestor informaÈ›ii în domeniul sănătății publice. „În toată lumea se fac eforturi pentru a încuraja o alimentaÈ›ie sănătoasă. Unele țări propun interzicerea anumitor produse, sau avertizări postate pe etichetele produsului, asemenea celor de pe pachetele de È›igarete. De ce nu am putea folosi È™i culorile?”, spune Rumiati.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 26-03-2019 | creare: 15-11-2016 | Vizite: 1017
Bibliografie
Red is good: The brain uses color to help us choose what to eat, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/11/161114081903.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Bărbații sunt mai expuși apariției complicațiilor legate de diabet, decât femeile
- Utilizarea combinată a insulinei și metforminei îmbunătățește vindecarea ulcerului piciorului diabetic
- Rolul iaurtului în prevenirea și gestionarea diabetului și obezității
- Somnul insuficient sau în exces, asociat cu un risc mai mare de diabet la bărbați
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni