Lipoliza sau topirea grasimilor

©

Autor:

Lipoliza sau topirea grasimilor
Lipoliza ca terapie de remodelare corporala reprezinta procesul de dizolvare a grasimilor localizate in depozite de dimensiuni mici si medii, care de cele mai multe ori sunt extrem de dificil de eliminat prin diete sau exercitii fizice. Lipoliza actioneaza prin injectarea in stratul de grasime a unui amestec ce contine fosfatidilcolina (PPC), o substanta ce se regaseste in mod natural in organism, care este compusa din acizi grasi saturati si care are ca rol principal facilitarea emulsifierii si descompunerii grasimilor si a colesterolului. PPC este considerata substanta hepatoprotectoare, fiind folosita in toata lumea datorita efectului de reducere a nivelului de colesterol.

Fosfatidilcolina utilizata in lipoliza prin injectii este o lecitina compusa din doi acizi grasi nesaturati - acid linoleic si acid alfa linoleic - extrasi din soia. Pentru a face aceasta substanta injectabila, se adauga un solvent - acidul deoxicolic, iar pentru conservare se adauga alcool benzilic in concentratie mica. PPC (fosfatidilcolina, acid deoxicolic si alcool benzilic) este injectat in tesutul gras subcutanat, unde transforma adipocitele in nanoparticule. In acelasi timp, adipocitele elibereaza enzime care dizolva trigliceridele in monogliceride, pe parcursul a 8 saptamani. Etapa finala a lipolizei este transportarea spre ficat si metabolizarea, din care rezulta CO2 si H2O. Histopatologia arata lichefierea, necroza si, intr-o masura mai mica, apoptoza, fara formarea de tesut granular, tesut necrozat si puroi.

Lipoliza prin injectii are si unele limitari, pacientul ideal avand o greutate apropiata de cea normala, o dieta sanatoasa si o viata activa. Lipoliza dizolva acumularile de grasime localizata, care nu pot fi eliminate prin dieta sau sport - barbie dubla, pliuri in zona axilei, grasimea din regiunea de deasupra genunchiului si din interiorul coapselor, "colacei" in zona spatelui, lipomi, etc. Lipoza este ideala pentru corectarea inegalitatilor rezultate in urma liposuctiei.

La fel ca in liposuctie, cu ajutorul lipolizei se dizolva mai usor tesuturile grase moi decat cele fibroase. De asemenea, datorita structurii celulelor grase, femeile raspund mai bine la tratament decat barbatii. In timpul consultatiei premergatoare terapiei se va stabili numarul de sedinte necesar, insa rezultatele apar in general dupa 2 - 3 sedinte. O sedinta de lipoliza dureaza intre 45 de minute si o ora, timp in care veti simti o senzatie usoara de arsura, produsa de injectii. Se poate aplica o crema pentru anesteziere locala. Injectarile se fac cu ajutorul unui ac foarte fin, fiind nevoie de mai multe injectari, la distante de 1, 5 cm. In functie de zona si de tipul problemei tratate, de obicei, pacientul isi poate relua activitatea normala la scurta perioada dupa tratament. Dupa lipoliza hidratarea este esentiala, la fel ca si masarea in fiecare seara a zonei tratate, pe o perioada de doua saptamani. Cu conditia pastrarii unei diete sanatoase si a unui ritm de viata activ, rezutatele lipolizei pot fi permanente.

Diferenta dintre lipoliza si mezoterapie

Lipoliza este deseori confundata cu mezoterapia; ambele au ca scop dizolvarea grasimilor, diferenta fiind ca lipoliza tinteste straturile mai profunde ale pielii, in vreme ce mezoterapia este o metoda de a imbunatati aspectul de suprafata al pielii. Prin mezoterapie se injecteaza intracutanat un amestec de vitamine, minerale si medicamente la o distanta de 1 - 4 mm de suprafata pielii, iar injectarile in lipoliza sunt subcutanate, la 6 - 12 mm de suprafata pielii.

Lipoliza prin injectii are ca scop eliminarea depozitelor inestetice de grasime, fiind o terapie cu scop unic - acel estetic. Mezoterapia utilizeaza aproximativ 200 de substante homeopate si alopate, constituind un tratament terapeutic in multe afectiuni, scopul estetic fiind secundar. Singurul lucru pe care cele doua terapii il au in comun este utilizarea ingredientului fosfatidilcolina (PPC), insa pentru indicatii diferite.

Lipoliza cu laser

In lipoliza cu laser sunt utilizate doua tipuri de tehnologie: lasere externe reci si lasere interne. Liposuctia cu laser extern presupune o anestezie locala, apoi iradierea zonei tratate. Efectul este producerea unor pori temporari in membranele adipocitelor, ceea ce permite migrarea grasimii in spatiul extracelular. Acest proces reprezinta o "inmuiere" a tesutului adipos, pentrua facilita liposuctia propriu-zisa. Efectul microscopic al laserului include coagularea vaselor mici de sange si reorganizarea dermului reticular, adica reducerea tumefierii in faza acuta si promovarea efectului de tonifiere a pielii.

Procedura lipolizei cu laser consta in introducerea unei canule (cu diametrul 1 - 2 mm) cu fibra laser in tesutul adipos si agitarea acesteia inainte si inapoi, pentru a dezmembra celulele si a lichefia grasimea, care mai apoi este drenata. Datorita dimensiunilor mici ale canulei, procedura este minim invaziva, necesitand doar anestezie locala. Lipoliza laser trateaza de asemenea depozitele de grasime localizate, care rezista la dieta si exercitii fizice. De cele mai multe ori, tratamentul este compus dintr-o singura sedinta, care poate dura intre 45 si 60 de minute.

Eliminarea grasimii prin lipoliza cu laser este permanenta. In cazul cresterii in greutate, grasimea se va acumula in locurile care nu au fost tratate prin lipoliza laser. Avantajele lipolizei cu laser sunt disconfortul minim (dupa trecerea efectului anesteziei ramane o senzatie de febra musculara), traumatizarea mai scazuta decat in cazul liposuctiei traditionale, perioada minima de recuperare (pacientul isi poate relua activitatea imediat dupa procedura, insa se recomanda 1 - 2 zile de odihna) si siguranta procedurii fata de liposuctia traditionala.

Lipoliza cu ultrasunete

Lipoliza ultrasonica utilizeaza valuri de frecvente multiple produse de un program soft, pentru a dezmembra adipocitele in mod selectiv, fara a afecta structurile alaturate. Trigliceridele si resturile celulare rezultate in urma dizolvarii celulelor grase sunt procesate si metabolizate in mod natural de catre organism. In functie de zona tratata, este necesar un numar de 6 - 10 sedinte, rezultatele fiind vizibile incepand cu a treia sedinta. Avantajele lipolizei cu ultrasunete sunt lipsa durerii sau a disconfortului, procedura rapida si eficienta, precum si lipsa efectelor adverse.

Riscuri si efecte secundare in lipoliza

Lipoliza este o terapie ce prezinta un nivel ridicta de siguranta. Efectele secundare obisnuite cuprind dureri usoare, contuzii, umflarea si inrosirea zonei tratate, usoare probleme circulatorii, o frecventa mai mare a scaunelor si pot dura pana la o saptamana. Cateodata apar mici denivelari nedureroase si temporare pe piele. Efectele secundare neobisnuite sunt stari de greata si varsaturi, diaree, febra, infectie si tumefactie persistenta.

Contraindicatiile pentru lipoliza prin injectii cuprinde:
- sarcina si alaptare;
- diabet;
- boli cardiovasculare;
- pacienti care prezinta anumite alergii;
- pacienti care au sau au avut o afectiune maligna;
- boli de sange;
- afectiuni renale.

Data actualizare: 09-11-2019 | creare: 21-09-2009 | Vizite: 75148
Bibliografie
1. Injection-Lipolysis vs Mesotherapy, link: https://www.network-lipolysis.com/index.php?id=572&tx_mininews_pi1[showUid]=1055&cHash=33d71f4ed6
2. New Fat Removal Injections on the Horizon, link: https://cosmeticsurgerytoday.wordpress.com/tag/cellulite/
3. Ultrasonic-Lipolysis, link: https://www.iplskinclub.com/ultralipo.htm
4. Fat Melting Injections - State of the Art, link: https://www.network-lipolysis.com/index.php?id=531
5. Lipolysis, link: https://www.nerve.org/skin-care/lipolysis.html
6. Laser Lipolysis, link: https://www.iscgyn.com/en/procedures_lipolysis
7. Laser Lipolysis (Smart Lipo): Everything You Need to Know, link: https://plasticsurgery.about.com/od/bodyproceduresaz/p/smart_lipo.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: