Apa cu gheață, dușurile reci și temperatura scăzută te ajută să slăbești

©

Autor:

Apa cu gheață, dușurile reci și temperatura scăzută te ajută să slăbești

Există o convingere comună potrivit căreia folosirea apei cu gheață, a dușurilor reci si o temperatură scazută ajută la arderea caloriilor. Tehnic este adevărat, dar efectul nu este suficient de mare pentru a marca o scădere considerabilă în greutate.

Apa cu gheață

Conceptul datează din 2003, când unii cercetători germani au studiat 14 persoane și au descoperit că, la cei care au consumat doi litri de apă cu gheață pe zi a crescut cu 30% arderea caloriilor. Dar studii mai recente, cu tehnici de măsurare mai precise, au confirmat că efectul de ardere a caloriilor prin consumul de apă rece este mult mai mic - 4,5%.

Mai exact, cercetări mai sigure din punct de vedere științific au constatat că efectul apei cu gheață este minim, de numai 4 până la 7 calorii pentru fiecare pahar de apă consumat.

A-ți păstra o stare optimă de hidratare este o metodă indicată de specialiști. Aceștia au demonstrat că hidratarea corectă a organismului are beneficii pentru sănătatea mentală și fizică. The National Academies of Sciences, Engineering and Medicine recomandă ca bărbații cu o vârstă începând de la 19 ani ar trebui să consume 3,7 litri de apă pe zi, iar femeile a căror vârstă începe de la 19 ani au nevoie să consume 2,7 litri de apă zilnic. (2)

Riscuri

Conform unui studiu realizat în anul 1978, consumul de apă rece a îngroșat mucusul nazal și a îngreunat trecerea acestuia prin tractul respirator. Acesta este și motivul pentru care atunci când suntem răciți consumăm supă de pui sau apă caldă pentru a putea să scăpăm de răceală și evităm să bem apă rece.

Există unele condiții de sănătate care pot fi agravate de apa rece. În anul 2001, cercetătorii au observat că atunci când bem apă rece pot apărea migrenele la persoanele care deja suferă de migrenă. De asemenea, o altă afecțiune care este agravată de consumul de apă rece este durerea legată de achalasie, o afecțiune care limitează abilitatea organismului de a trece hrana prin esofag.

Dușurile reci

Acestea mai sunt cunoscute și sub denumirea de „dușul James Bond” sau „dușul scoțian”, iar practicarea dușului rece este o metodă răspândită în mai multe țări, precum Finlanda, Rusia, Thailanda, Japonia și Coreea, unde sunt confirmate beneficiile pe care le are acest obicei.

Se presupune că temperatura scăzută și dușurile reci pot ajuta indivizii să slăbească prin faptul că „activează” stratul de grăsime cunocut și sub denumirea de țesut adipos. Funcția primară a țesutului adipos este aceea că generează căldură.

Un studiu în care 10 voluntari au fost expuși timp de opt ore pe zi la temperaturi scăzute a demonstrat că, în ziua a 14-a a experimentului, organismul participanților a început să producă căldură într-un alt mod. Astfel, s-a observat că organismul arde caloriile ca un răspuns la temperaturile scăzute.

Atunci când este expus la frig, corpul încearcă să prevină pierderea de căldură prin micșorarea vaselor de sânge, motiv pentru care crește tensiunea arterială și frecvența cardiacă. Tot specialiștii avertizează că acest lucru ar putea declanșa un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral la persoanele care sunt expuse riscului. (4)

Pentru ca această metodă să funcționeze este important ca dușul rece să dureze cel puțin 30 de secunde și apa rece să intre în contact cu umerii, zona gâtului și a spatelui. Cercetările arată că aceste zone sunt predispuse la depozitarea unui strat mai gros de țesut adipos.

Un studiu a demonstrat că 5 sau 7 minute petrecute sub dușul cu apă de 15 grade Celsius funcționează ca un șoc care crește metabolismul. Cecetătorii au constatat că expunerea la temperaturi scăzute poate provoca pierderi în greutate de până la 4 kg pe an, dacă această practică continuă să fie folosită.

Cu toate acestea, practici precum înotul în apă rece, în încercarea de accelera metabolismul și a pierde în greutate, într-o perioadă mai scurtă de timp, nu s-au dovedit eficiente. De fapt, scufundarea în apă rece accentuează senzația de foame mai mult decât în mod obișnuit, lucru care poate cauza un consum de calorii mai mare. Cercetătorii sunt de părere că doi hormoni sunt răspunzători de creșterea apetitului: leptina și gherelinul. (3)

Alte beneficii ale dușului cu apă rece

  • Oferă o doză de energie pentru întreaga zi.
  • Îmbunătățește calitatea părului și a pielii.
  • Îmbunătățește imunitatea și circulația sângelui.
  • Accelerează recuperarea în cazul durerilor musculare.
  • Ameliorează stresul și simptomele depresiei. (5)

Data actualizare: 12-10-2019 | creare: 08-08-2018 | Vizite: 5195
Bibliografie
1. Yes, Technically, Drinking Cold Water Burns More Calories—But There's A Catch. Url:https://www.self.com/story/drinking-cold-water-calorie-burn
2. What Are the Risks and Benefits of Drinking Cold Water?. Url: https://www.healthline.com/health/is-drinking-cold-water-bad-for-you
3. Cold Showers for Weight Loss: Do They Work? Url: https://muscleevo.net/cold-showers-weight-loss/
4. You Asked: Is Being Cold Good for You? Url: http://time.com/5025694/does-being-cold-burn-calories/
5. Benefits of Cold Showers: 7 Reasons Why Taking Cool Showers Is Good For Your Health. Url: https://www.medicaldaily.com/benefits-cold-showers-7-reasons-why-taking-cool-showers-good-your-health-289524
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Unde se duce grăsimea atunci când slăbim?
  • Consumul zilnic de leguminoase poate fi benefic în procesul de slăbire
  • Interacțiunile sociale ar putea fi influențate de dorința de a slăbi
  •