Faloplastia - interventie chirurgicala pentru marirea penisului
©
Autor: Stanciu Elena
Falopastia reprezinta interventia chirugicala de constructie sau reconstructie a penisului.
Tehnicile chirurgicale utilizate pentru marirea penisului includ doua etape ce pot fi realizate separat sau impreuna: alungirea si ingrosarea penisului. Aceste tehnici sunt mentionate in literatura medicala, la capitolul urologie, cu mult timp inainte de a fi puse in aplicare.
Desi faloplastia nu este recomandata pentru motive estetice, ci doar motive medicale (traume, accidente, vatamari grave) exista medici, chiar si in Romania, capabili si dipusi sa faca o astfel de interventie.
Intr-un studiu realizat in anul 2006, in cadrul Centrului de Andrologie St. Peter si Institutul de Urologie din Londra, s-a stabilit ca cei mai multi dintre pacientii care au apelat la interventii de marire a penisului (lungime, grosime) nu au fost multumiti de rezultate.
Pana la sfarsitul anilor '80, aceasta tehnica a fost imbunatatita de catre un doctor chinez, caruia i s-au atribuit creditele pentru inventarea tehnicii de alungire a penisului.
Tehnica de ingrosare a penisului a fost testata prima data in Miami, in aceeasi perioada, cand un doctor plastician a experimentat ajustarea circumferintei penisului in combinatie cu liposculptura. Aceasta a fost prima aplicatie, a ceea ce astazi se numeste transfer autolog de grasime. De atunci au mai fost descoperite si alte tehnici ce folosesc grefe de tesuturi (abdomen, brat), grefe dermale, acolo unde corpul este capabil de regenerare celulara pe substratul grefat. In cele mai multe cazuri, aceste tehnici au rezultate similare.
Faloplastia, cu scopul schimbarii de sex a unei persoane a fost realizata pentru prima data in anul 1946 de catre doctorul Harold Gillies (pacientul Michael Dillon).
In cadrul interventiei de fata, ligamentele sunt eliberate, prin sectionare si astfel se castiga aproximativ 2-3 cm pentru lungimea penisului in stare flasca. In stare de erectie, lungimea va varia fie cu o lungime egala, fie mai mare, in functie de caracteristicile anatomice ale barbatului. Ocazional, s-au inregistrat alungiri de pana la 7,5 – 8 cm.
Eliberarea completa a portiunii profunde a ligamentului suspensor se face prin uretra, iar pentru a preveni readerarea, se insereaza un implant de goretex sau o grefa dermograsoasa. Incizia se realizeaza orizontal in zona suprapubiana sau vertical pe linia mediana.
In perioada de vindecare, retractia cicatricii poate cauza o scurtare a lungimii penisului, din cauza contractiei tesuturilor (penisul devine astfel mai mic decat era inainte). Aceasta problema este insa controlata de obiceim prin utilizarea unor contragreutati sau dispozitive de alungire a tesuturilor (folosite timp de cateva luni), pana cand vindecarea este completa.
In acest mod se asigura o alungire maxima si permanenta a penisului.
Ligamentele suspensoare fac penisul sa se arcuiasca sub osul pubian si sa isi mentina stabilitatea in timpul erectiei. Eliberararea acestora determina directionarea organului viril mai in exterior, in linie dreapta insa, obtinand un aspect marit. Initital, problema eliberarii ligamentelor a creat o serie de nelinisti legate de efectul asupra erectiei, insa dupa ani de studiu s-a stabilit ca procesul de propulsie si directionare a penisului aflat in stare de erectie este determinat de presiunea exercitata in tesuturile spongioase, nu ca rezultat al actiunii ligamentelor insusi. Ceea ce poate afecta insa eliberarea acestor ligamente este pozitia instabila a penisului in stare de erectie.
Aceasta operatie poate fi realizata in regim ambulator (fara internare).
Alungirea efectiva a penisului nu este o procedura sigura si nici practicata de catre medicii chirurgi, din cauza riscului foarte mare de a-si pierde abilitatea de a intra in erectie. Poate fi aplicata fara restrictii in cazul pacientilor cu disfunctii erectile sau care sufera de „peyronies” (engl. - fibroza patologica ce consta in depunerea excesiva de colagen), concomitent cu implantarea unei proteze peniene.
Specialistii urologi apeleaza doar la eliberarea ligamentelor, liposuctia zonei pubiene si la redistribuirea tegumentului in interventiile pentru marirea penisului. Rezultate spectaculoase se pot obtine doar in cazul barbatilor supraponderali si pentru cei cu diformitati ale pielii peniene.
Solicitarile pentru marirea penisului nu sunt incurajate de catre medici in cazul pacientilor cu un penis cu un aspect normal, care functioneaza in mod obisnuit. Desi sunt unii medici dispusi sa efectueze interventii si din motive estetice, cei mai multi accepta doar pacientii cu anomalii congenitale, care au suferit o trauma, un accident sau care au disfunctii erectile majore.
Preoperator, chirurgul nu poate aprecia in centimetri cat va fi alungirea falusului, decat in momentul interventiei, deoarece el se poate folosi doar de resursele anatomice ale pacientului. Ce determina „castigul” in lungime:
Avantajul acestei tehnici este ca are o rata de supravietuire mai ridicata (spre deosebire de grefele de grasime), iar dezavantajele se refera la timpul operator indelungat si la posibilitatea aparitiei unei portiuni mai umflate in zona de intoarcere a lamboului.
Rezultatele operatiei de alungire a penisului devin evidente dupa aproximativ 3 luni de la interventie, cu posibilitatea de a se imbunatati pe parcursul a urmatoarelor 18 luni.
Se injecteaza maximum 30-50 cm cubi/pe sedinta, iar procedura se poate repeta la 6 saptamani.
Avantaje: se elimina riscul de respingere a grefei de catre organism (ca in cazul grefelor dermice); cicatricile sunt minime, fiind necesare doar inciziile pentru canula colectoare si cea de alimentare.
Dezavantaje: in timp, grasimea este reabsorbita de corp, ceea ce poate determina iregularitati ale formei penisului (aspect noduros al penisului). Aparitia resorbtiei atrage necesitate unei noi injectari. Pentru un barbat atletic acest lucru este destul de problematic, calitatea grasimii nefiind corespunzatoare.
Riscuri: pierderea sensibilitatii penisului, sangerare, pierderea functiei de erectie a penisului, scurtarea penisului din cauza tesutului cicatricial si incurbarea (tratabile printr-o noua interventie chirurgicala).
Grefa dermala sau implantul de tesut prelevat de la un alt individ (alogrefa)
Grefele dermograsoase desepitelizate au fost folosite ca urmare a unor complicatii aparute in folosirea autogrefei cu grasime; acestea se insereaza longitudinal prin tuneluri facute de fiecare parte a penisului.
Dezavantaje: timp operator mai indelungat; doua zone de interventie (zona de prelevare si zona de atasare a grefei); persistenta unor cicatrici la nivelul zonei donatoare, vindecare si cicatrizare dificila.
Avantaje: aspect neted si uniform; nu sunt reabsorbita de organism asa repede.
Riscuri: posibilitatea de respingere a tesutului – ceea ce poate conduce la inflamatii, infectii, deformari permanente (cazul alogrefelor).
Implanturile au prevazute o pompita in scrot, care este manipulata manual pentru a umple cei 2 cilindri de marime naturala, dintr-un mini rezervor, pentru a obtine o erectie normala.
In numeroase cazuri, barbatii care fac o operatie de marire a penisului solicita o a doua interventie, de corectare a deformarilor produse de operatia de marire a penisului, acuzand pierderea sensibilitatii, distribuirea neuniforma a grasimii injectate, dureri, cicatrizare inestetica sau chiar impotenta.
Operatia de marire a penisului, indiferent ca vorbim despre cea de alungirea sau despre cea de ingrosare are anumite implicatii care trebuie sa fie bine cunoscute si acceptate:
Nicio societate medicala serioasa nu recomanda operatiile de marire peniana in scopuri cosmetice. Cazurile medicale sunt insa o categorie aparte si se recomanda respectarea instructiunilor medicului urolog.
Nu va lasati pacaliti de metode nechirugicale de marire a penisului, care promit rezultate spectaculoase si lipsite de riscuri. Retineti ca niciun studiu stiintific recunsocut nu sustine utilizarea metodelor nechirugicale de marire a pensiului!
Inainte de a lua o decizie, analizati toti acesti factori, caci toate tehnicile enumerate pot afecta ireversibil forma si capacitatea erectila a penisului.
Tehnicile chirurgicale utilizate pentru marirea penisului includ doua etape ce pot fi realizate separat sau impreuna: alungirea si ingrosarea penisului. Aceste tehnici sunt mentionate in literatura medicala, la capitolul urologie, cu mult timp inainte de a fi puse in aplicare.
Desi faloplastia nu este recomandata pentru motive estetice, ci doar motive medicale (traume, accidente, vatamari grave) exista medici, chiar si in Romania, capabili si dipusi sa faca o astfel de interventie.
Intr-un studiu realizat in anul 2006, in cadrul Centrului de Andrologie St. Peter si Institutul de Urologie din Londra, s-a stabilit ca cei mai multi dintre pacientii care au apelat la interventii de marire a penisului (lungime, grosime) nu au fost multumiti de rezultate.
Repere istorice in chirurgia organelor genitale masculine
Tehnica de alungire a penisului a fost practicata pentru prima data la inceputul anilor 1980, in Boston, ca o metoda chirugicala care sa ajute indivizii care se nasteau cu defecte congenitale ale falusului (micropenis - sub 6 cm lungime, in stare de erectie). In cadrul acestei metode, avea loc eliberarea ligamentelor de sustinere a penisului in pozitia sa normala, de la nivelul osului pubian. Astfel se permitea o alungire maxima de 6 cm (in functie de structura anatomica a individului).Pana la sfarsitul anilor '80, aceasta tehnica a fost imbunatatita de catre un doctor chinez, caruia i s-au atribuit creditele pentru inventarea tehnicii de alungire a penisului.
Tehnica de ingrosare a penisului a fost testata prima data in Miami, in aceeasi perioada, cand un doctor plastician a experimentat ajustarea circumferintei penisului in combinatie cu liposculptura. Aceasta a fost prima aplicatie, a ceea ce astazi se numeste transfer autolog de grasime. De atunci au mai fost descoperite si alte tehnici ce folosesc grefe de tesuturi (abdomen, brat), grefe dermale, acolo unde corpul este capabil de regenerare celulara pe substratul grefat. In cele mai multe cazuri, aceste tehnici au rezultate similare.
Faloplastia, cu scopul schimbarii de sex a unei persoane a fost realizata pentru prima data in anul 1946 de catre doctorul Harold Gillies (pacientul Michael Dillon).
Metode chirugicale pentru marirea penisului
Imbunatatirea aspectului penisului include doua aspecte:- alungirea penisului
- ingrosarea penisului
Alungirea penisului
Principalele tehnici de alungirea a penisului sunt sectionarea ligamentelor suspensoare (care atasaza falusul de simfiza pubiana) si transferul de tegument in zona bazei penisului.Sectionarea ligamentelor
Un aspect putin cunoscut de barbati este ca partea vizibila, externa a penisului reprezinta doar doua treimi din lungimea acestuia. Inca aproximativ 8-10 cm sunt localizati retropubian (in spatele osului pubis). Penisul este „ancorat" de osul pubian (simfiza pubiana) cu doua tesuturi conjunctive numite ligamente: ligamentul suspensor si ligamentul fundiform.In cadrul interventiei de fata, ligamentele sunt eliberate, prin sectionare si astfel se castiga aproximativ 2-3 cm pentru lungimea penisului in stare flasca. In stare de erectie, lungimea va varia fie cu o lungime egala, fie mai mare, in functie de caracteristicile anatomice ale barbatului. Ocazional, s-au inregistrat alungiri de pana la 7,5 – 8 cm.
Eliberarea completa a portiunii profunde a ligamentului suspensor se face prin uretra, iar pentru a preveni readerarea, se insereaza un implant de goretex sau o grefa dermograsoasa. Incizia se realizeaza orizontal in zona suprapubiana sau vertical pe linia mediana.
In perioada de vindecare, retractia cicatricii poate cauza o scurtare a lungimii penisului, din cauza contractiei tesuturilor (penisul devine astfel mai mic decat era inainte). Aceasta problema este insa controlata de obiceim prin utilizarea unor contragreutati sau dispozitive de alungire a tesuturilor (folosite timp de cateva luni), pana cand vindecarea este completa.
In acest mod se asigura o alungire maxima si permanenta a penisului.
Ligamentele suspensoare fac penisul sa se arcuiasca sub osul pubian si sa isi mentina stabilitatea in timpul erectiei. Eliberararea acestora determina directionarea organului viril mai in exterior, in linie dreapta insa, obtinand un aspect marit. Initital, problema eliberarii ligamentelor a creat o serie de nelinisti legate de efectul asupra erectiei, insa dupa ani de studiu s-a stabilit ca procesul de propulsie si directionare a penisului aflat in stare de erectie este determinat de presiunea exercitata in tesuturile spongioase, nu ca rezultat al actiunii ligamentelor insusi. Ceea ce poate afecta insa eliberarea acestor ligamente este pozitia instabila a penisului in stare de erectie.
Aceasta operatie poate fi realizata in regim ambulator (fara internare).
- Riscuri: cicatrizare inestetica, o pilozitate crescuta la baza acestuia, instabilitate a pozitiei in stare de erectie, pierderea demnitatii posturale, leziuni in timpul actului sexual.
- Dezavantaje: unghiul erectiei se modifica, erectiile fiind in plan orizontal sau chiar in jos, insa acest lucru nu afecteaza performantele sexuale.
Alungirea efectiva a penisului nu este o procedura sigura si nici practicata de catre medicii chirurgi, din cauza riscului foarte mare de a-si pierde abilitatea de a intra in erectie. Poate fi aplicata fara restrictii in cazul pacientilor cu disfunctii erectile sau care sufera de „peyronies” (engl. - fibroza patologica ce consta in depunerea excesiva de colagen), concomitent cu implantarea unei proteze peniene.
Specialistii urologi apeleaza doar la eliberarea ligamentelor, liposuctia zonei pubiene si la redistribuirea tegumentului in interventiile pentru marirea penisului. Rezultate spectaculoase se pot obtine doar in cazul barbatilor supraponderali si pentru cei cu diformitati ale pielii peniene.
Solicitarile pentru marirea penisului nu sunt incurajate de catre medici in cazul pacientilor cu un penis cu un aspect normal, care functioneaza in mod obisnuit. Desi sunt unii medici dispusi sa efectueze interventii si din motive estetice, cei mai multi accepta doar pacientii cu anomalii congenitale, care au suferit o trauma, un accident sau care au disfunctii erectile majore.
Preoperator, chirurgul nu poate aprecia in centimetri cat va fi alungirea falusului, decat in momentul interventiei, deoarece el se poate folosi doar de resursele anatomice ale pacientului. Ce determina „castigul” in lungime:
- natura ligamentului (un ligament scurt produce o alungire mai mare)
- lungimea portiunii retropubiane a penisului (portiunea care va avansa)
- disciplina in tratamentul postoperator (constiinciozitatea in folosirea greutatilor si a tractiunii)
Ridicarea lamboului suprapubic revers
Aceasta procedura se realizeaza printr-o incizie suprapubica, iar lamboul este ancorat langa marginea glandului. Tesuturile isi mentin aportul vascular la baza lamboului, iar zona donatoare este acoperita de parul pubian. Alungirea se poate face prin aceeasi incizie, tesutul fiind aplicat longitudinal pe sub pielea penisului.Avantajul acestei tehnici este ca are o rata de supravietuire mai ridicata (spre deosebire de grefele de grasime), iar dezavantajele se refera la timpul operator indelungat si la posibilitatea aparitiei unei portiuni mai umflate in zona de intoarcere a lamboului.
Rezultatele operatiei de alungire a penisului devin evidente dupa aproximativ 3 luni de la interventie, cu posibilitatea de a se imbunatati pe parcursul a urmatoarelor 18 luni.
Ingrosarea penisului
Niciuna dintre cele doua proceduri nu afecteaza corona (proeminenta de la varful organului reproductiv), de aceea, ingrosarea excesiva a penisului poate oferi un aspect estetic anormal, uneori deformat al acestuia.Transfer autolog de grasime (FreeFat Transfer)
Aceasta metoda implica transferul de grasime proprie (transfer autolog) prelevat dintr-o alta zona a corpului a aceluiasi pacient (prin liposuctie, cel mai frecvent de la nivelul abdomenului inferior). Tesutul adipos prelevat este injectat sub pielea peniana si apoi modelat in forma corespunzatoare (simetric sau numai in anumite zonele in care este necesar). In functie de experienta medicului si metodele practicate pentru prelucrarea grasimii (centrifuga, purificare cu ajutorul unor solutii speciale), rezultatele pot fi mai mult sau mai putin spectaculoase.Se injecteaza maximum 30-50 cm cubi/pe sedinta, iar procedura se poate repeta la 6 saptamani.
Avantaje: se elimina riscul de respingere a grefei de catre organism (ca in cazul grefelor dermice); cicatricile sunt minime, fiind necesare doar inciziile pentru canula colectoare si cea de alimentare.
Dezavantaje: in timp, grasimea este reabsorbita de corp, ceea ce poate determina iregularitati ale formei penisului (aspect noduros al penisului). Aparitia resorbtiei atrage necesitate unei noi injectari. Pentru un barbat atletic acest lucru este destul de problematic, calitatea grasimii nefiind corespunzatoare.
Grefele dermograsoase
O alta tehnica de ingrosare a penisului este prelevarea grasimii (prin grefe dermograsoase) din anumite zone ale corpului (abdomen, fese) si atasarea pe axul penisului, intre piele si cilindrii cavernosi. Variatia in circumferinta este de aproxiamtiv 2,5 cm.Riscuri: pierderea sensibilitatii penisului, sangerare, pierderea functiei de erectie a penisului, scurtarea penisului din cauza tesutului cicatricial si incurbarea (tratabile printr-o noua interventie chirurgicala).
Grefa dermala sau implantul de tesut prelevat de la un alt individ (alogrefa)
Utilizarea grefelor subcutanate prelevate dintr-o alta parte a corpului reprezinta o alta procedura de ingrosare a penisului. Aceasta procedura poate fi realizata si cu grefe de colagen (AlloDerm®) sau cu grefe de tesut de pe cadavru (curatate si tratate).
Implantul dermal poate fi folosit atat pentru o alungire usoara, cat si pentru ingrosarea penisului, iar procedurile pot fi efectuate impreuna. Atentie insa! Corona (partea superioara a penisului) nu sufera nicio tranformare, astfel incat rezultatul ar putea fi destul de neobisnuit din punct de vedere estetic in urma maririi ambelor dimensiuni ale falusului.
Grefele dermograsoase desepitelizate au fost folosite ca urmare a unor complicatii aparute in folosirea autogrefei cu grasime; acestea se insereaza longitudinal prin tuneluri facute de fiecare parte a penisului.
Dezavantaje: timp operator mai indelungat; doua zone de interventie (zona de prelevare si zona de atasare a grefei); persistenta unor cicatrici la nivelul zonei donatoare, vindecare si cicatrizare dificila.
Avantaje: aspect neted si uniform; nu sunt reabsorbita de organism asa repede.
Riscuri: posibilitatea de respingere a tesutului – ceea ce poate conduce la inflamatii, infectii, deformari permanente (cazul alogrefelor).
Introducerea de grefe vasculare la nivelul albugineii
Albugineea este o tunica a penisului. Introducerea de grefe vasculare la nivelul sau are in vedere imbunatatirea fluxul sangvin la acest nivel si astfel, cresterea grosimii in erectie.De stiut:
Unii medici recomanda circumcizia pentru a evita macerarea, edemul sau probleme de cicatrizare cand se folosesc grefe sau lambouri in operatia de marire a penisului.
Unii medici recomanda circumcizia pentru a evita macerarea, edemul sau probleme de cicatrizare cand se folosesc grefe sau lambouri in operatia de marire a penisului.
Implanturile peniene
Aceasta metoda inlocuieste practic cei doi cilindri Corpora Cavernosa cu implanturi peniene expandabile. Metoda implanturilor de penis este aplicata in primul rand ca metoda terapeutica pentru barbatii care sufera de impotenta completa.Implanturile au prevazute o pompita in scrot, care este manipulata manual pentru a umple cei 2 cilindri de marime naturala, dintr-un mini rezervor, pentru a obtine o erectie normala.
Perioada postoperatorie
Dupa interventia chirurgicala de alungire sau ingrosare a penisului se impun anumite masuri absolut necesare in recuperare si in obtinerea rezultatelor dorite:- postoperator, se administreaza antibiotice
- in primele doua zile, pacientul va purta un pansament usor
- dupa prima saptamana, incep exercitiile de intindere manuala
- dupa doua saptamani de la interventia de alungire a pensiului si la 3-5 saptamani dupa interventia de ingrosare a penisului, incep exercitiile cu greutati si dispozitive (pentru a impiedica retractia cicatriciala) efectuate de doua ori pe zi, timp de 20 minute (se foloseste un sistem de scripeti cu greutati – pe timp de noapte)
- pentru 6 saptamani de la operatie, este obligatoriu repausul sexual
In numeroase cazuri, barbatii care fac o operatie de marire a penisului solicita o a doua interventie, de corectare a deformarilor produse de operatia de marire a penisului, acuzand pierderea sensibilitatii, distribuirea neuniforma a grasimii injectate, dureri, cicatrizare inestetica sau chiar impotenta.
Operatia de marire a penisului, indiferent ca vorbim despre cea de alungirea sau despre cea de ingrosare are anumite implicatii care trebuie sa fie bine cunoscute si acceptate:
- operatia trebuie asumata din punct de vedere psihologic, adica sa existe asteptari realiste
- dupa operatie, poate fi resimtita o senzatie de anxietate, ce influenteaza placerea actului sexual si poate „stirbi” din mandria unor dimensiuni noi, imbunatatite
- pot fi dezvoltate, in unele cazuri infectii postoperative
- exista riscul de pierdere a senazatiilor tactile si erogene
- in timpul interventiei, pot fi vatamate tesuturilor inconjuratoare sau a nervilor
- anestezia poate genera efecte secundare specifice
Consideratii de ansamblu
Inainte de a apela la o metoda de alungire sau de ingrosare a penisului, e necesar sa fiti bine informati, sa cunoasteti cu exactitate motivul intemeiat pentru care va doriti o astfel de interventie si sa fiti constienti de riscurile la care va expuneti,Nicio societate medicala serioasa nu recomanda operatiile de marire peniana in scopuri cosmetice. Cazurile medicale sunt insa o categorie aparte si se recomanda respectarea instructiunilor medicului urolog.
Nu va lasati pacaliti de metode nechirugicale de marire a penisului, care promit rezultate spectaculoase si lipsite de riscuri. Retineti ca niciun studiu stiintific recunsocut nu sustine utilizarea metodelor nechirugicale de marire a pensiului!
Inainte de a lua o decizie, analizati toti acesti factori, caci toate tehnicile enumerate pot afecta ireversibil forma si capacitatea erectila a penisului.
Data actualizare: 24-10-2013 | creare: 05-10-2009 | Vizite: 63600
Bibliografie
http://gaylife.about.com/od/healthfitness/qt/biggerpenis.htmhttp://en.wikipedia.org/wiki/Penis_enlargement
http://menshealth.about.com/cs/penishealth/a/penis_enlarge_2.htm
http://www.drgiunta.com/penis-enlargement-surgery.html
http://www.mayoclinic.com/health/penis/MC00026
Penis Enhancement Surgery: A Self Help Guide for Men, De Faiz Ansari
http://www.medscape.com/viewarticle/584195_4
http://www.penilecosmeticsurgery.com/Dermal_Grafts.html
http://blogs.webmd.com/mens-health-office/2008/04/penis-enlargement-myths-and-facts.html
http://men.webmd.com/guide/penis-enlargement-does-it-work
http://www.theonlinedatingshop.com/penis/glossarya-e.htm
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Un fel de cosuri pe pielea penisului
- Problema cu penisul.
- Probleme Penis
- Ceva galben si urit mirositor la capul penisului
- Exfolierea penisului URGENT
- Problema urgenta, penis
- Probema cu penisul
- Chist pe gandul penisului - baiat 6 ani