Lemnul dulce ridică tensiunea arterială mai mult decât s-a crezut până acum

©

Autor:

Lemnul dulce ridică tensiunea arterială mai mult decât s-a crezut până acum
Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra en. licorice) este folosit de secole ca medicament și pentru aromă. Deși are beneficii pentru sănătate, poate crește tensiunea arterială (TA) prin acidul glicirizic (GA) și metabolitul său, acidul gliciretinic. Aceste substanțe inhibă enzima 11 beta-hidroxi-steroid dehidrogenază tip 2, crescând nivelurile de cortizol și cauzând pseudohiper-aldosteronism, care duce la hipokaliemie, hipernatremie și retenție de apă, rezultând în creșterea TA.
Studiul a inclus 28 de voluntari sănătoși, cu vârste între 18 și 30 de ani, într-un design crossover randomizat. Participanții au consumat zilnic lemn dulce cu un conținut de 100 mg GA sau lemn dulce sărat (fără GA) ca grup de control. S-au măsurat tensiunea arterială la domiciliu, renina plasmatică, aldosteronul seric și peptidul natriuretic cerebral N-terminal prohormon (NT-ProBNP).

Rezultate

Consumul de lemn dulce a dus la o creștere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice și la o suprimare marcantă a reninei și aldosteronului. În plus, pentru un sfert dintre participanți cu cea mai mare suprimare a reninei și aldosteronului, s-a observat o creștere a greutății corporale și a NT-ProBNP, indicând un stres miocardic. Aceste efecte nu au fost anterior demonstrate pentru cantități moderate de lemn dulce.

Concluzii

Rezultatele sugerează că lemnul dulce este mai potent decât se credea anterior și că nivelurile considerate „probabil sigure” de către OMS și Uniunea Europeană nu sunt relevante. Studiul subliniază necesitatea unei etichetări mai stricte a produselor care conțin GA, având în vedere utilizarea comună a lemnului dulce ca desert. De asemenea, se recomandă precauție în consumul de lemn dulce, în special pentru persoanele cu hipertensiune sau insuficiență renală.

Studiul evidențiază efectele semnificative ale consumului zilnic redus de lemn dulce asupra sistemului renin-aldosteron și tensiunii arteriale, subliniind importanța monitorizării și reglementării consumului de lemn dulce.

sursa: News Medical
foto: New Africa / Shutterstock

Data actualizare: 26-01-2024 | creare: 26-01-2024 | Vizite: 765
Bibliografie
Licorice intake raises blood pressure more than expected, challenges safe limit guidelines, link: https://www.news-medical.net/news/20240124/Licorice-intake-raises-blood-pressure-more-than-expected-challenges-safe-limit-guidelines.aspx

Peder AF GEIJERSTAM, Annelie JOELSSON, Karin RÅDHOLM, Fredrik H NYSTRÖM,
A low dose of daily licorice intake affects renin, aldosterone, and home blood pressure in a randomized crossover trial,
The American Journal of Clinical Nutrition, 2024, ISSN 0002-9165, https://doi.org/10.1016/j.ajcnut.2024.01.011.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Reducerea aportului de proteine ​​poate reduce riscul de diabet sau hipertensiune arterială
  • Consumul de alcool pentru o perioadă lungă de timp crește riscul de hipertensiune arterială
  • Excesul de greutate la tineri reprezintă un factor de risc pentru de hipertensiune
  •