Ce valoare nutritivă au produsele lactate vegetale?

Ce valoare nutritivă au produsele lactate vegetale?

©

Autor:

Ce valoare nutritivă au produsele lactate vegetale?
Studiul publicat în Nutrients examinează caracteristicile nutriÈ›ionale ale alternativelor de lactate pe bază de plante în comparaÈ›ie cu produsele lactate tradiÈ›ionale, concentrându-se pe compoziÈ›ia lor de macronutrienÈ›i È™i micronutrienÈ›i.
Cercetarea analizează o varietate de alternative la lactate pe bază de plante, inclusiv băuturi È™i produse din iaurt, disponibile în Europa. Aceste alternative sunt derivate din surse vegetale, cum ar fi leguminoasele, cerealele, nucile È™i seminÈ›ele È™i sunt considerate opÈ›iuni mai ecologice din ce în ce mai mult. Studiul a implicat colectarea de date atât de pe site-urile web ale producătorilor, cât È™i din surse de supermarketuri È™i a utilizat baza de date Open Food Facts.

Studiul acoperă 249 de băuturi pe bază de plante, 52 alternative de iaurt pe bază de plante È™i opt alternative de iaurt pe bază de plante în stil grecesc din 30 de țări europene. Analiza macronutrienÈ›ilor arată că alternativele pe bază de plante au în general un conÈ›inut satisfăcător de energie, grăsimi È™i zahăr, deÈ™i nivelurile de proteine ​​tind să fie mai scăzute decât în ​​produsele lactate tradiÈ›ionale. OpÈ›iunile pe bază de soia ies în evidență cu un conÈ›inut de proteine ​​comparabil cu cel al produselor lactate. În plus, unele alternative pe bază de plante au un conÈ›inut apreciabil de fibre.

Fortificarea cu micronutrienÈ›i este mai răspândită în alternativele lactate neorganice pe bază de plante, calciul fiind cel mai frecvent nutrient fortificat. FortificaÈ›iile cu vitamina D È™i B12 sunt, de asemenea, comune, în timp ce alÈ›i micronutrienÈ›i precum B2, iodul È™i vitamina A sunt suplimentate în diferite grade. Alternativele organice pe bază de plante, totuÈ™i, sunt mai puÈ›in susceptibile de a fi fortificate din cauza constrângerilor legale.

Studiul evidenÈ›iază profilurile nutriÈ›ionale pozitive ale alternativelor lactate pe bază de plante, în ciuda conÈ›inutului lor mai scăzut de proteine. Cercetătorii subliniază potenÈ›ialul alternativelor fortificate pe bază de plante de a contribui la un ghid alimentar mai sustenabil din punct de vedere ecologic, îmbunătățind calitatea nutriÈ›ională a acestor produse È™i promovând sănătatea generală a populaÈ›iei.

sursa: News Medical
foto: Oksana Mizina / Shutterstock.com

Data actualizare: 09-08-2023 | creare: 09-08-2023 | Vizite: 376
Bibliografie
How nutritious are plant-based dairy products?, link: https://www.news-medical.net/news/20230803/How-nutritious-are-plant-based-dairy-products.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Brânza viitorului: consumatorii sunt deschiÈ™i către alternative la produsele de origine animală
  • Provocările actuale ale proteinelor alternative ca alimente viitoare
  • Cum afectează laptele de origine animală È™i vegetală sănătatea intestinului?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum