Sinapsele electrice, cruciale pentru conștiință

©

Autor:

Sinapsele electrice, cruciale pentru conștiință
O nouă teorie a conștiinței oferă acces experimental la studiul fenomenului nu doar la oameni, ci și la animale. Noul concept descrie conștiința ca o stare legată de operații cognitive complexe și nu ca o stare de bază pasivă care predomină automat când ne aflăm în starea de veghe.
Operațiile cognitive complexe care, conform teoriei platformei, sunt asociate cu conștiința, sunt aplicate reprezentărilor mentale care sunt menținute și procesate. Ele pot include percepții, emoții, senzații, amintiri, imaginații și asocieri. Operațiile cognitive conștiente sunt necesare, de exemplu, în situațiile în care comportamentul sau obiceiurile învățate nu mai sunt suficiente pentru a face față unor situații.

Oamenii nu au neapărat nevoie de conștiință pentru a conduce o mașină sau a face un duș. Însă, atunci când se întâmplă ceva neașteptat, sunt necesare acțiuni cognitive conștiente pentru a rezolva situația. Ele sunt, de asemenea, necesare pentru a prezice evenimente sau probleme viitoare și pentru a dezvolta strategii adecvate de adaptare. Cel mai important, operațiunile cognitive conștiente stau la baza unui comportament adaptativ și flexibil care le permite oamenilor și animalelor să se adapteze la noile condiții de mediu.

Potrivit noii teorii, acțiunile cognitive conștiente au loc pe baza unei așa-numite platforme centrale care controlează platformele subordonate. Platformele subordonate pot acționa, de exemplu, ca medii de stocare pentru cunoștințe sau activități. Operațiile cognitive conștiente sunt facilitate de interacțiunea diferitelor rețele neuronale. Autorii conceptului consideră că sinapsele electrice sunt cruciale în acest context, deoarece permit transmiterea extrem de rapidă a semnalelor între celulele nervoase.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-12-2021 | creare: 27-12-2021 | Vizite: 636
Bibliografie
Consciousness in humans, animals and artificial intelligence, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211220120719.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum