Legătura dintre dietele occidentale și dezvoltarea bolii hepatice grase non-alcoolice, dezvăluită de cercetătorii americani
©
Autor: Teodorescu Mihai
Un studiu realizat de cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității din Missouri dezvăluie care sunt principalii factori microbieni și metabolici induși de o dietă occidentală, care contribuie la apariția bolilor hepatice, în special a bolii hepatice grase non-alcoolice (FGNA).
În cadrul studiului, cercetătorii au examinat modul în care alimentele și microbiota intestinală interacționează pentru a produce metaboliți care contribuie la dezvoltarea bolilor hepatice. Prin utilizarea unui model de șoareci, cercetătorii au demonstrat că o dietă bogată în grăsimi și zahăr duce la o creștere semnificativă a bacteriilor intestinale asociate cu FGNA și la o creștere a nivelurilor de metaboliți care pot duce la inflamație și leziuni hepatice.
De asemenea, ca parte a studiului, cercetătorii au demonstrat că un tratament cu antibiotice poate duce la o reducere a FGNA, prin modificarea microbiotei intestinale și implicit prin suprimarea răspunsurilor inflamatorii. Cercetătorii au identificat o serie de bacterii și de metaboliți specifici, regăsiți în microbiota intestinală, care contribuie la dezvoltarea bolii hepatice.
Bolile hepatice constituie o problemă majoră de sănătate publică la nivel global, din cauza ratelor ridicate ale prevalenței acestor afecțiuni. În prezent, boala hepatică grasă non-alcoolică, caracterizată prin acumularea de grăsimi în ficat, este cea mai comună afecțiune hepatică. Pe termen lung, FGNA poate progresa spre ciroza hepatică și cancer hepatic, afecțiuni extrem de grave, cu o rată ridicată a mortalității.
sursa: News Medical
foto: University of Missouri-Columbia News
În cadrul studiului, cercetătorii au examinat modul în care alimentele și microbiota intestinală interacționează pentru a produce metaboliți care contribuie la dezvoltarea bolilor hepatice. Prin utilizarea unui model de șoareci, cercetătorii au demonstrat că o dietă bogată în grăsimi și zahăr duce la o creștere semnificativă a bacteriilor intestinale asociate cu FGNA și la o creștere a nivelurilor de metaboliți care pot duce la inflamație și leziuni hepatice.
De asemenea, ca parte a studiului, cercetătorii au demonstrat că un tratament cu antibiotice poate duce la o reducere a FGNA, prin modificarea microbiotei intestinale și implicit prin suprimarea răspunsurilor inflamatorii. Cercetătorii au identificat o serie de bacterii și de metaboliți specifici, regăsiți în microbiota intestinală, care contribuie la dezvoltarea bolii hepatice.
Bolile hepatice constituie o problemă majoră de sănătate publică la nivel global, din cauza ratelor ridicate ale prevalenței acestor afecțiuni. În prezent, boala hepatică grasă non-alcoolică, caracterizată prin acumularea de grăsimi în ficat, este cea mai comună afecțiune hepatică. Pe termen lung, FGNA poate progresa spre ciroza hepatică și cancer hepatic, afecțiuni extrem de grave, cu o rată ridicată a mortalității.
sursa: News Medical
foto: University of Missouri-Columbia News
Data actualizare: 17-03-2023 | creare: 17-03-2023 | Vizite: 284
Bibliografie
Research identifies western diet-induced microbial and metabolic contributors to liver disease, link: https://www.news-medical.net/news/20230315/Research-identifies-western-diet-induced-microbial-and-metabolic-contributors-to-liver-disease.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Inca ma deranjeaza in zona ficatului - steatoza hepatica moderata
- Ficat gras ușor?
- Ficatul gras și mărit de la ce este?